Lampa bactericidă: ce este și cum te ajută în combaterea germenilor

Lampa bactericidă: ce este și cum te ajută în combaterea germenilor

Redactor Andreea Baluteanu

În contextul în care pandemia de coronavirus a luat cu asalt societatea contemporană și ne-a pus siguranța vieții de zi cu zi într-un pericol mai mare ca niciodată, lupta contra microorganismelor periculoase, precum virusurile sau microbii, a devenit cu atât mai importantă.

În contextul său, lampa bactericidă, ce poate distruge bacteriile, virusurile sau protozoarele se numără printre puținii aliați ai omenirii acum. Află de mai jos ce sunt lămpile bactericide, care sunt efectele lor, cum te pot ajuta, ce variante sunt disponibile pe piață, dar și ce contraindicații pot avea ele.

Lampa bactericidă UV-C: ce este și cum te poate ajuta?

Coronavirusul a înspăimântat omenirea: măștile și echipamentele de protecție au devenit principala noastră preocupare, iar spălatul pe mâini, practic o obligație. Dacă trăiești însă într-un mediu cu risc crescut de contaminare, lămpile bactericide sunt cele care pot face minuni.

lampa bactericida

Un tip special de lampă care produce ultraviolete de tip C (radiații UV-C) cu efect dezinfectant, lampa bactericidă inhibă dezvoltarea și distruge bacteriile, virusurile și protozoarele. Ea emite radiații ultraviolete cu undă scurtă și este utilizată cu precădere în medii precum spitalele, laboratoarele, sălile de operație sau cabinetele medicale, stomatologice sau veterinare. Azi, lămpile bactericide au ajuns însă și în multe locuințe.

Ce face o lampă bactericidă? Iată care sunt principalele sale efecte:

  • elimină microorganismele care afectează sănătatea omului, realizând o dezinfecție de 99,99% a suprafețelor;
  • reduce cu peste 80% riscul de a contracara boli cauzate de aceste microorganisme;
  • poate crește perioada de valabilitate a unor alimente;
  • protejează oamenii, animalele sau mediul;
  • este folosită la producerea de ozon pentru dezinfectarea apelor.

Cu alte cuvinte, este posibil să fi cunoscut unul dintre cei mai potenți inamici ai temutului coronavirus.

Păreri despre lampa bactericidă UV-C: este sau nu utilă?

Fără urmă de îndoială, lămpile bactericide sterilizează eficient suprafețele. Specialiștii insistă de asemenea că spectrul lor germicid și eficiența de care dau dovadă le-au făcut de nelipsit din mediul medical.

Spre deosebire de dezinfectanți, care folosesc substanțe chimice pentru a da gata bacteriile și virusurile, lămpile UV pătrund în membrana celulelor și distrug ADN-ul lor, astfel că activitatea lor este întreruptă, iar reproducerea, împiedicată.

Astfel, lămpile bactericide nu produc modificări chimice în mediu, și prezintă numeroase avantaje:

  • permanența: cât timp lampa bactericidă este pornită, sterilizarea și dezinfecția sunt continue, spre deosebire de acțiunea detergenților;
  • eficacitatea: lămpile nu consumă mult și sunt ușor de întreținut;
  • aplicabilitatea: lămpile bactericide de mare performanță distrug practic toate bacteriile, virusurile sau fungi;
  • siguranța: nu lasă reziduuri, precum dezinfectanții chimici;
  • lipsa controlului uman: lămpile bactericide pot fi programate să funcționeze automat.

De partea cealaltă, sunt și surse care susțin că tot dezinfectarea clasică, cu substanțe chimice sau prin fierbere este cea mai eficientă, mai ales la domiciliu, acolo unde lămpile bactericide au o arie de acțiune mai restrânsă.

Există efecte adverse ale lămpilor bactericide UV-C?

Din păcate, răspunsul este afirmativ. Precum orice alt instrument care folosește radiații UV, și lămpile bactericide pot fi periculoase pentru om. Acestea pot cauza afecțiuni ale ochilor și ale pielii, printre care se numără arsuri, cancer de piele (prin expunere pe termen lung) sau inflamație a corneei ce poate produce tulburări de vedere temporare sau permanente.

Ce poți face? Dacă ai instalat o lampă bactericidă UV-C sau dacă folosești vreuna, ai grijă să nu fii expusă niciodată în mod direct la ea. De altfel, chiar și structura acestora determină orientarea fluxului de radiații UV spre perete sau spre tavan pentru a minimiza riscurile de utilizare.

femeie bolnava

Ce este lampa bactericidă portabilă?

Lămpile bactericide pe care le poți achiziționa acasă sunt diferite de cele pentru uz medical. Una dintre principalele lor caracteristici este portabilitatea.

Mai mici ca dimensiuni, lămpile bactericide portabile pot fi ușor transportate dintr-o cameră în alta, astfel ca tu să poți dezinfecta sau steriliza fără probleme orice tip de suprafețe. Astfel, fie că optezi pentru o lampă bactericidă ce dezinfectează dulapurile, încăperile mici, camerele de duș, saltelele sau alte materiale de gen, te asiguri că ușurința de utilizare este bifată cu brio.

În mediul online poți găsi cele mai eficiente variante de lămpi bactericide portabile.

Lampa bactericidă cu stativ: la ce se folosește?

Dacă lămpile bactericide portabile sunt în general utilizate în locuințe, fiind ușor de manevrat și având o rată ridicată de succes și pe suprafețe mici, lămpile bactericide cu stativ sunt destinate încăperilor mai mari, cu încărcătură microbiană superioară.

În general, lămpile bactericide cu stativ sunt regăsite în unitățile sanitare (laboratoare, săli de operație, săli de așteptare), în industria farmaceutică, în industria alimentară sau în unitățile hoteliere.

Stativul este mobil, putând fi deplasat, și are o structură metalică ce poate permite un anumit grad de înclinare al lămpii bactericide UV-C.

Dezavantajul lămpilor bactericide cu stativ este că sunt mai dificil de transportat decât cele portabile. De asemenea, prețul lor este mai ridicat, fiind direct proporțional cu aria de acțiune și cu eficiența lor.

De unde poți cumpăra lămpi bactericide

Te-ai hotărât să optezi pentru o lampă bactericidă și nu știi prea bine de unde o poți achiziționa? Avem cele mai bune idei pentru tine!

Lămpile bactericide de la Poka vin într-o varietate de oferte. Ai la dispoziție lămpi bactericide cu stativ sau cu montare pe perete, cu putere de la 15 la 55 de Wați.

O altă căutare frecventă a utilizatorilor este lampa bactericidă cel.ro. De pe site-ul magazinului online poți achiziționa dispozitive pentru dezinfecție cu stativ mobil sau cu fixare de perete. Oferta este mai diversificată și va răspunde cu siguranță tuturor revendicărilor.

Nu în ultimul rând, lămpile bactericide marca Biocomp sunt lider pe piață din 1991, producătorul fiind specializat în dispozitive de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C. Eficiente, economice și ecologice, aceste lămpi bactericide sunt disponibile în mai multe locații.

Lampa bactericidă promite să ofere soluții eficiente împotriva unui spectru larg și periculos de microorganisme, de la bacterii la virusuri. Acționând eficient și sigur, aceste dispozitive au pătruns și în casele noastre și sunt tot mai apreciate.

Descoperă și 6 produse naturale cu proprietăți antibacteriene cu ajutorul cărora îți poți dezinfecta casa! Află și de ce românii se vindecă mai repede de coronavirus!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.