Lapte de soia - avantaje și dezavantaje pentru organism

Lapte de soia - avantaje și dezavantaje pentru organism

Paula Rotaru

Laptele de soia este o alternativă excelentă pentru persoanele care se confruntă cu intoleranță la lactoză, o enzimă care se găsește în laptele de vacă. Însă acesta nu este singurul avantaj al laptelui de soia.

Această băutură are în compoziție substanțe nutritive esențiale, care previn apariția multor probleme de sănătate, dar poate prezenta și anumite contraindicații, mai ales în cazul femeilor sau al copiilor mici.

Tu bei lapte de soia? Iată argumentele pro și contra!

Is Soy Milk Paleo?

Sursa foto: Flickr @ Paleo Flourish

Beneficii lapte de soia

Laptele de soia, care se prepară prin înmuierea și fierberea boabelor de soia în apă, este o băutură bogată în acizi grași esențiali, proteine, fibre, minerale și vitamine care conferă energie și asigură buna funcționare a organismului.

Multe persoane aleg să consume lapte de soia, ca urmare a anumitor tulburări digestive pe care le poate provoca laptele de vacă. Laptele de soia nu conține lactoză, un zahar prezent în laptele de vacă pe care mulți copii și adulți nu îl pot digera, care poate duce la apariția unor simptome precum diaree, crampe abdominale, gaze intestinale, greață sau vărsături. De asemenea, laptele de soia nu conține cazeină, o proteină care se găsește în laptele de vacă și care poate cauza alergii sau disfuncții ale sistemului imunitar.

În cazul altor persoane, laptele de soia este o alternativă mai sănătoasă, cu mai puține calorii și conținut redus de colesterol. 

Sursa foto: Pinterest @ extracrispy.com

Iată șase beneficii ale consumului de lapte de soia asupra organismului:

Reduce nivelul de colesterol din organism – spre deosebire de laptele de vacă, bogat în grăsimi saturate și colesterol, laptele de soia conține în mare parte grăsimi nesaturate și zero colesterol. Mai mult decât atât, acizii grași mononesaturați și cei polinesaturați din laptele de soia inhibă răspândirea colesterolului în țesuturi, scâzând semnificativ riscul de afecțiuni cardiace.

Curăță și menține sănătatea vaselor de sânge – acizii grași Omega 3 și Omega 6 din compoziția laptelui de soia au proprietăți antioxidante, prevenind astfel depunerea de grăsimi pe artere, lezarea acestora sau riscul de hemoragie. De asemenea, aceștia îmbunătățesc flexibilitatea vaselor de sânge și fluxul sangvin, prevenind astfel creșterea tensiunii arteriale.

Ajută la scăderea în greutate – laptele de soia are mai puține glucide decât laptele de vacă, iar acizii grași mononesaturați împiedică absorbția grăsimilor în țesuturi, o veste excelentă pentru persoanele care vor să slăbească. Un pahar cu lapte de soia asigură necesarul zilnic de fibre, substanțe nutritive care conferă sațietate pentru mult timp și țin la distanță poftele alimentare.

Ar putea reduce riscul de cancer – laptele de soia este bogat în fitoestrogen, un hormon care poate inhiba producția de testosteron în exces, una dintre principalele cauze ale cancerului de prostată. Studiile au arătat că bărbații care au un regim bogat în alimente pe bază de soia, inclusiv lapte de soia, prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată. 

Previne sau ameliorează simptomele de la menopauză – în această perioadă a vieții, femeile se confruntă cu niveluri foarte reduse de estrogen, care pot crește riscul de depresie, insomnie, bufeuri, diabet, obezitate sau boli de inimă. Fitoestrogenii din soia acționează ca o terapie naturală de substituție a estrogenului, prevenind sau ameliorând simptomele asociate menopauzei.

Reduce riscul de osteoporoză – fitoestrogenii din laptele de soia ajută la o mai bună absorbție a calciului în oase și previn pierderea de masă osoasă. Pentru beneficii maxime, se recomandă consumul de lapte de soia fortificat cu calciu și vitamina D.

Posibile efecte adverse ale consumului de lapte de soia

Unul dintre principalele dezvantaje ale laptelui de soia constă în gustul acestuia, care nu este la fel de plăcut precum al laptelui de vacă. Calitatea boabelor de soia joacă un rol important în obținerea unei băuturi cu gust plăcut, motiv pentru care se recomandă folosirea produselor organice și adăugarea unor ingrediente precum extractul de vanilie sau de ciocolată, dar fără adaos de zahăr.

Se recomandă evitarea sortimentelor de lapte de soia din comerț care conțin zahăr adăugat, deoarece astfel sunt pierdute substanțe nutritive esențiale și sunt aduse în organism numeroase calorii care cresc riscul de obezitate și boli cardiovasculare.

Sursa foto: Pinterest @ 1 Million Woman

În cazul persoanelor care prezintă un risc crescut de cancer de sân, se recomandă consumul moderat sau evitarea laptelui de soia, deoarece izoflavonele ar putea influența în sens negativ activitatea hormonală, crescând nivelul de estrogen din organism, principala cauză a cancerului mamar.

Mai multe studii de mică amploare au arătat că laptele și produsele din soia, consumate pe termen lung, pot cauza dereglări ale ciclului menstrual, întârzierea menstruației sau menstruație abundentă și prelungită.

De asemenea, există îngrijorarea că laptele de soia ar putea deregla activitatea tiroidei, favorizând hipotiroidismul, însă acest aspect nu a fost confirmat încă prin studii realizate pe eșantioane mari de subiecți umani.

Un lucru este însă cert în privința laptelui de soia: nu trebuie administrat sugarilor! Izoflavonele din soia pot avea reacții adverse grave asupra dezvoltării copiilor.

Bear Necessities

Sursa foto: Flickr @ squidincstudios

De exemplu, un studiu a scos la iveală că fetițele hrănite cu formulă de lapte de soia prezentau țesut mamar mai dens decât cele hrănite cu lapte de vacă sau lapte matern. O altă cercetare a arătat că fetele hrănite cu lapte de soia intră mai devreme la pubertate și se confruntă cu menstre mai dureroase și prelungite. Totodată, laptele de soia conține mult mangan și aluminiu, care pot crește riscul de afecțiuni neurologice și ADHD.

Prin urmare, laptele de soia trebuie evitat cu desăvâșire în cazul sugarilor. Laptele matern este cea mai bună soluție pentru a-i asigura bebelușului substanțe nutritive esențiale, fără efecte adverse. Formulele cu lapte de vacă reprezintă singura alternativă sănătoasă la laptele matern.

Rețetă de lapte de soia de casă

Pentru a prepara lapte de soia, îți recomandăm boabele organice, care nu au fost modificate genetic. Sunt ceva mai scumpe, dar merită efortul, pentru sănătatea ta.

Ai nevoie doar de boabe de soia și de apă, la care poți adăuga, după preferințe, extract de vanilie sau de ciocolată, cacao sau curmale.

Încearcă rețeta de lapte de soia de mai jos! Este delicios, ușor de făcut și mult mai sănătos decât variantele din comerț!

Sursa foto: Pinterest @ danzadefogones.com

Ingrediente:

  • 80 de grame de boabe de soia
  • 1 litru de apă
  • o jumătate de linguriță de extract de vanilie sau 3-4 boabe de vanilie din păstaie (opțional)
  • 4 curmale fără sâmburi (opțional)

Mod de preparare:

  1. Ține boabele de soia la înmuiat în apă cel puțin 12 ore.
  2. După expirarea timpului, scurge boabele de soia și înlătură-le coaja.
  3. Adaugă peste boabele de soia 750 de mililitri de apă și amestecă-le la blender până obții o cremă lichidă fină.
  4. Dă printr-un tifon crema obținută.
  5. Pune lichidul rezultat într-o oală, adaugă 250 de mililitri de apă și lasă pe foc mare. Adu la fierbere conținutul și înlătură spuma care se formează.
  6. Lasă oala pe foc mediu, amestecând ocazional, pentru 20 de minute.
  7. Lasă laptele de soia la răcit. Adaugă extractul de vanilie sau curmalele date prin blender.
  8. Ține laptele de soia într-un recipient de sticlă care se închide etanș, la frigider, pentru cel mult 5 zile.

Vezi mai jos un clip video cu o rețetă de lapte de soia din doar două ingrediente!

Acum știi care sunt argumentele pro și contra în privința consumului de lapte de soia, dar și cum se prepară această băutură, așa că te invităm să descoperi un alt preparat din soia des consumat de vegetarieni, brânza tofu!

Surse foto: Pixabay, Pinterest, Flickr

Articolul urmator
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.