Legume congelate versus legume proaspete: care sunt mai sănătoase și de ce

Legume congelate versus legume proaspete: care sunt mai sănătoase și de ce

Redactor Andreea Baluteanu

Nutriționiștii recomandă minimum 5 porții de fructe și de legume pe zi, iar interesul pentru o alimentație sănătoasă a crescut exponențial în ultima perioadă, odată cu numeroasele studii realizate în acest sens. Știm cât de important este să mănânci fructe și legume verzi și proaspete, dar ce faci când nu le ai la îndemână?

Dacă ești deja preocupată de ce anume vei face la iarnă, când nu o să mai ai la dispoziție roșiile cu gust delicios sau castraveții zemoși, avem pentru tine o veste de milioane: unii specialiști sunt de părere că legumele congelate pot fi mai sănătoase decât cele proaspete. Vezi care sunt argumentele lor în rândurile de mai jos!

Sunt mai bune legumele congelate sau cele proaspete?

Evident, legumele sunt cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma. Dacă fructele conțin un coeficient ridicat de zahăr care se poate dovedi periculos, legumele sunt un regal de vitamine și minerale care le transformă în cele mai consistente alegeri din punct de vedere nutrițional. Un consum ridicat de legume previne apariția bolilor, prelungește viața și îți dă acea stare de bine și energie molipsitoare.

Dar aici intervine întrebarea: cum este mai bine să consumi legumele? Până acum, nici nu contestam ideea că cele mai bune sunt cele proaspete. În continuare, nutriţioniştii insistă că acesta este și cazul, dar numai atât timp cât consumi legumele în cea mai bună stare, când sunt perfect coapte, când beneficiezi de conținutul lor ideal de vitamine.

Problema e că mecanismele producției de azi pot „întina” conținutul de vitamine al legumelor, mai ales când este vorba despre cele mai sensibile, respectiv vitaminele C și B. În multe cazuri, producătorii nu mai culeg fructele și legumele când sunt perfect coapte, ci puțin mai înainte. De ce? Pentru știu că roadele lor vor trebui să mai aștepte până ce vor fi consumate în mod direct de către cumpărător. După ce sunt culese, legumele sunt depozitate, transportate, etalate în supermarket, de unde sunt în cele din urmă achiziționate. De aici și până în farfuria ta mai fac un drum și mai cunosc o altă potențială depozitare în bucătăria, cămara sau frigiderul tău personal.

Dacă adaugi la acest proces și faptul că leguma însăși pierde din substanțele nutritive printr-un proces numit „respirație”, prin care emană căldură și pierde apă, realizezi că alimentul pe care îl consumi ajunge să fie privat de, spun specialiștii, circa 50% din conținutul său inițial de vitamine și minerale.

Cu ce se schimbă lucrurile atunci când este vorba despre legumele congelate? Dat fiind faptul că acestea sunt înghețate imediat după ce au fost culese, nu mai este nevoie ca producătorii să anticipeze momentul coacerii. Este ipoteza lansată de Ali Bouzari, autorul Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food, care afirmă că, dintre toate mijloacele de păstrare a alimentelor, congelarea e cea mai bună pentru prezervarea substanțelor nutritive. Americanul a coordonat și un studiu științific care s-a axat pe 8 fructe și legume (porumb, morcovi, broccoli, spanac, mazăre, fasole verde, căpșune și afine) și care a analizat în ce procent sunt menținute vitaminele în alimente după congelare. Concluzia? În majoritatea cazurilor, alimentele congelate păstrau în aceeași proporție sau chiar într-un coeficient superior substanțele nutritive față de cele proaspete.

Astfel, în cazul în care congelarea este realizată când leguma e la punctul său optim de coacere și prezintă cel mai ridicat nivel de substanțe nutritive, atunci aceasta poate deține cu 10-50% mai multe vitamine și minerale decât leguma proaspătă din supermarket.

Riscurile congelării legumelor

Există un singur proces care poate amenința această tehnică aparent ideală a congelării: blanșarea legumelor. Acest proces presupune fierberea sau pregătirea la aburi a legumelor înainte de a fi înghețate cu scopul de a ucide bacteriile și de a slăbi acțiunea unor enzime care degradează conținutul nutrițional al acestora. Deși în teorie blanșarea funcționează excelent, sunt și voci care afirmă că aceasta afectează unele vitamine sensibile, precum B sau C.

De partea cealaltă, trebuie să știi că și legumele și fructele proaspete produc enzime care cauzează pierderea culorii, a gustului și a substanțelor nutritive după cules. Aceste enzime pot fi dezactivate însă tocmai de congelare: un alt punct care susține teoria conform căreia sunt mai sănătoase astfel.

Legume congelate versus legume proaspete: pe care le alegi

În cele din urmă, depinde de legume, spun oamenii de știință. Astfel, în cazul legumelor cu concentrații ridicate de vitamine B și C, solubile în apă, e de preferat să le consumi proaspete. Ardeii, varza sau roșiile sunt mult mai sănătoase atunci când le mănânci așa cum le-a lăsat Mama Natură.

De partea cealaltă, legumele ce conțin substanțe nutritive solubile în grăsime, precum vitamina A, carotenoidele și vitamina E, sunt minunate atunci când sunt consumate congelate. Nu ezita să vizitezi raioanele specifice în supermarketuri atunci când cumperi broccoli, morcovi sau legume verzi.

Cum știi că ai cumpărat cele mai bune legume congelate 

Există câteva măsuri de precauție pe care e bine să le respecți când cumperi legume congelate:

Citește lista de ingrediente. Evită legumele congelate alături de sosuri sau sărate.

Cercetează atent punga. Legumele congelate trebuie să fie tari, dure, dar e necesar să le poți resimți în continuare forma. Dacă acestea par a fi doar o masă compactă, este posibil să fi fost recongelate. Evită-le!

Nu decongela la temperaturi ridicate. Cel mai bine e să gătești legumele la aburi sau la temperaturi scăzute.

În cele din urmă, alegerea e a ta! Sfatul nostru este să profiți de legumele proaspete de sezon, atât timp cât sunt culese coapte, și să consumi liniștită legume congelate iarna sau atunci când nu se află în perioada de recoltare. Asigură-te că respecți recomandarea de a consuma minimum 5 porții de fructe și legume în fiecare zi: te vrem sănătoasă și puternică!

Află și care sunt cele mai sănătoase și cele mai periculoase legume

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Spune-ne ce știi să gătești de la zero și îți spunem cât de bine te descurci în bucătărie
Incepe quiz
Spune-ne ce știi să gătești de la zero și îți spunem cât de bine te descurci în bucătărie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.