Liposuctie: generalitati, riscuri si rezultate

Liposuctie: generalitati, riscuri si rezultate

Geanina Ichim

Liposuctia, cunoscuta la nivel global ca "lipoplasty", adica "modelarea grasimii" sau "suction-assisted lipectomy" (indepartarea grasimii prin aspirare) este procedura de chirurgie estetica prin intermediul careia se extrage grasimea din anumite zone ale corpului unde exista depozite mari de tesut adipos. Liposuctia nu este si nici nu trebuie sa fie considerata o operatie prin care pacientul slabeste, ci o metoda cu ajutorul careia silueta poate fi remodelata, atata timp cat ea este insotita de un regim alimentar sanatos si, bineinteles, de exercitii fizice.

Cine are nevoie de liposuctie

In general li se recomanda o liposuctie pacientilor care au o greutate apropiata de cea normala (sau de cea ideala), insa au in continuare cateva zone problematice ale corpului, unde grasimea pur si simplu nu vrea sa dispara. Se intampla des ca persoane care au slabit foarte mult si au ajuns aproape de greutatea ideala sa nu poata scapa de probleme precum colaceii de pe abdomen, grasimea de pe coapse, sau pielea lasata si astfel ajung sa apeleze la medicul estetician.

Cei mai buni candidati pentru liposuctie sunt nefumatorii, deoarece ei nu au probleme de sanatate. Important este ca toti cei care isi doresc sa isi faca liposctie sa inteleaga ca aceasta metoda nu le va aduce un corp perfect peste noapte, mai ales daca au probleme grave in ceea ce priveste cantitatea de tesut adipos din corp. Este bine ca persoanele care vin la chirurgul estetician in acest scop sa isi creeze asteptari realiste vizavi de rezultatele operatiei si in acelasi timp sa adopte un stil de viata sanatos.

Candidatul ideal pentru liposuctie ar trebui sa aiba o piele foarte elastica si un tonus bun al sistemului muscular. Un lucru stiut de putina lume este acela ca, atunci cand un pacient are foarte multe depozite de grasime sau piele care atarna pe corp, este foarte posibil ca aceasta interventie sa inrautateasca lucrurile.

Ce nu obtinem prin liposuctie

Desi aceasta procedura presupune extragerea grasimii din corp pe cale chirurgicala, liposuctia nu poate scapa  pe nimeni de cele 30 de kilograme capatate pe o perioada de 15 ani. In general, prin liposuctie, pacientilor li se extrage o cantitate de grasime ce poate varia de la jumatate de kilogram pana la 5 kilograme. Cu toate ca prin aceasta interventie chirurgicala se pot extrage si cantitati mult mai mari de tesut adipos, acest lucru nu este deloc recomandat, intrucat el implica foarte multe riscuri, precum incretirea pielii sau aspectul neregulat al formelor corpului.

Un alt lucru foarte important de retinut este acela ca prin liposuctie nu se va reduce aspectul de coaja de portocala al pielii. Totusi, noile tratamente care au aparut pe piata promit sa combata si nedorita celulita, insa acestea implica si costuri foarte mari.

Cum sa ne pregatim inainte de operatia de liposuctie

Atunci cand cineva ia hotararea de a se opera, trebuie sa aiba mai intai o discutie cu medicul estetician care va efectua interventia. In timpul acestei intalniri pacientul isi manifesta dorintele si asteptarile referitoare la rezultatele interventiei, iar chirurgul va da un verdict in urma testelor si a analizelor facute in prealabil pacientului.

Aceste consultatii includ intreg istoricul sanatatii persoanei ce urmeaza sa fie operata, dar mai ales istoricul greutatii pe care acesta a avut-o de-a lungul timpului. In functie de fiecare pacient, medicul poate alege sa ii prescrie acestuia anumite medicamente pe care sa le ia cu aproximativ doua saptamani inainte de operatie, printre care se numara aspirina, suplimentele alimentare pe baza de plante sau medicamentele anti-inflamatorii.

Perioada de recuperare dupa liposuctie

Liposuctia este o interventie chirurgicala care nu necesita o perioada de recuperare foarte indelungata. Majoritatea pacientilor care au joburi ce nu necesita efort fizic se pot intoarce la serviciu dupa doua-trei zile de la operatie. Exercitiile fizice nu sunt recomandate decat dupa aproximativ doua-trei saptamani de la interventie, in functie de cat de extinsa a fost procedura.

Ca in cazul oricarei alte operatii, trebuie sa intelegem ca sfaturile si regulile despre care discutam sunt generale si nu se potrivesc oricui. Fiecare pacient va primi de la medicul estetician recomandarile necesare potrivite starii sale de sanatate, tehnicilor folosite in timpul interventiei chirurgicale, varstei, greutatii etc. Este bine ca la cea mai mica durere pe care o resimti dupa operatie sa anunti medicul, pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Riscurile si complicatiile unei liposuctii

Printre cele mai mari riscuri si complicatii pe care le poti intampina atunci cand te decizi sa iti faci o liposuctie se numara:

- Necroza (moartea tesuturilor)

- Asimetrii ale aspectului fizic

- Schimbari la nivelul pielii (depigmentare, cicatrici etc.)

- Sangerari excesive

- Cheaguri de sange

- Umflaturi

- Dureri persistente

- Complicatii cardiace si pulmonare

- Nevoia unei operatii suplimentare

Suna-ti medicul chirurg de urgenta daca dupa operatie te confrunti cu sangerari, dureri in piept, dificultati de respiratie, batai neregulate ale inimii sau alte afectiuni care iti creeaza un disconfort major.

Proceduri suplimentare necesare dupa liposuctie

Avand in vedere ca o liposuctie are rolul de a corecta imperfectiunile si de a face sa existe o armonie intre formele corpului, multe femei apeleaza la acest tip de procedura estetica in aceeasi perioada in care decid sa isi faca marire sau ridicare de sani. Mai mult decat atat, in cazul pacientilor care au piele care atarna, se recomanda proceduri de remodelare corporala care au rolul de a tonifia tesuturile pielii. Exista si cazuri in care liposuctia vine la pachet cu o reducere a dimensiunii sanilor.

Rezultatele unei operatii de liposuctie

Vanataile si umflaturile post-operatorii pot fi destul de vizibile dupa o liposuctie, asa ca nu trebuie sa te astepti sa vezi rezultatele imediat dupa interventia chirurgicala. In general, dupa o perioada cuprinsa intre una si trei luni se pot observa rezultatele, deoarece corpul este refacut in totalitate. Vanataile dispar dupa aproximativ doua-patru saptamani, insa unele umflaturi pot fi vizibile chiar si dupa cateva luni. Totusi, avand in vedere ca medicina avanseaza pe zi ce trece, in prezent o liposuctie presupune realizarea unor incizii mai mici decat inainte, ceea ce inseamna ca si vanataile si umflaturile de dupa operatie vor fi mai greu de observat.

Ceea ce se asteapta dupa o liposuctie este un corp mai bine definit, forme armonioase si pierderea excesului de tesut adipos din organism. Este bines sa avem asteptari cat mai realiste si sa ne gandim bine inainte de a apela la acest tip de procedura chirurgicala, pentru ca altfel, riscam sa ne alegem cu o depresie, in cazul in care nu obtinem rezultatele pe care le doream.

O liposuctie este o solutie foarte buna atunci cand vrem sa pierdem cateva kilograme de grasime din corp, insa pentru o sanatate si un aspect fizic de invidiat trebuie sa avem, intai de toate, o alimentatie corespunzatoare si un stil de viata activ.

 

 

 

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Micul dejun preferat dezvăluie când îți vei cunoaște sufletul pereche
Incepe quiz
Micul dejun preferat dezvăluie când îți vei cunoaște sufletul pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Sorana (anonim)
    17 ianuarie 2014 00:12

    Eu mi-am facut o vibroliposuctie la chirurgul estetician Silvia Stanculescu- Vasalos si sunt extrem de multumita! Imi doream foarte mult sa fac acest pas si dupa ce am cunoscut-o pe dna Silvia, mi-am dat seama ca am gasit omul potrivit. Acum ma bucur de rezultatele super pe care le-a avut operatia!