Lucrul pe care milioane de oameni nu îl fac în plină pandemie de coronavirus și care îi poate costa viața

Lucrul pe care milioane de oameni nu îl fac în plină pandemie de coronavirus și care îi poate costa viața

Cristina Gherghina

Chiar și după ce lucrurile se vor mai calma în contextul pandemiei de coronavirus, conform autorităților, purtarea măștii va fi obligatorie. Din pricina faptului că majoritatea dintre noi nu am fost nevoiți până acum să purtăm o mască pentru a ne proteja sănătatea, specialiștii spun că va fi foarte greu ca oamenii să înteleagă cât sunt de vitale, potrivit CNN

Să luăm de exemplu cazul Americii. Americanii nu obișnuiesc să poarte măști de protecție atunci când merg până la cumpărături sau ies la alergat și cel mai probabil nu o vor face nici de acum încolo. Cu toate că autoritățile din întreaga lume recomandă purtarea de măști de protecție, revolta sau încăpâțânarea oamenilor privind această măsură este inevitabilă, spune doctorul David Aronoff, director al Diviziei de Boli Infecțioase a Centrului Medical al Universității Vanderbilt și profesor de medicină.

masca de protectie

Potrivit aceluiași doctor, oamenii trebuie să înceteze să mai considere această mască drept o pedeapsă și să se gândească la purtarea acesteia ca la un act de solidaritate.

Foarte important de știut este că purtarea unei măști va opri persoanele care la prima vedere par sănătoare, să îi infecteze pe ceilalți, în cazul în care sunt asimptomatici. 

"Cu toții sperăm ca această pandemie să dispară. De abia atunci putem înceta să ne mai facem griji de riscurile la care ne expunem. Dar deocamdată, depindem cu adevărat de încrederea și amabilitatea celorlalți pentru a ne proteja bunăstarea", a spus dr. David Aronoff.

Citeste si: Lampa bactericidă: ce este și cum te ajută în combaterea germenilor

Această încăpătânare a oamenilor de a purta măști de protecție în cadrul comunității, ar putea cauzată de următoarele trei motive: 

Măștile de protecție încalcă libertățile civile

Cu toate că purtarea măștilor nu este obligatorie în mare parte a Americii, respectarea acestei măsuri poate părea pentru unii oamenii ca renunțarea la libertățile lor. 

Conform lui Steven Taylor, psiholog clinic și autor al cărții "Psihologia Pandemicilor", oamenii se răzvrătesc atunci când li se spună ce să facă, chiar dacă acele măsuri le-ar proteja viața. 

"Oamenii își prețuiesc libertățile”, a spus el. "S-ar putea să se întristeze sau să se indigneze atunci când alții încearcă să atenteze la libertatea lor".

Doctorul Aranoff spune că această măsură poate fi foarte ușor comparată cu interzicerea fumatului în restaurante sau școli. În ambele cazuri, oamenii au același tip de reacție și comportament. 

Cu toate că interzicerea fumatului în diverse locuri este o lege permanentă, cea a purtatului de măști nu va fi. Dar, cu toate că această măsură este una temporară, pentru anumite persoane reprezintă un sacrificiu imens. 

Măștile te fac să pari vulnerabil 

Pentru unii oameni, purtarea măștii de protecție înseamnă că recunoști teama pe care o ai față de coronavirus. Pentru majoritatea, masca este simbolul vulnerabilității, iar purtarea ei le va transmite celor din jur că îți este teamă să nu te îmbolnăvești. Prin urmare, pentru a compensa aceastp frică, și ca un act de curaj, mulți resping ideea de a purta măști, conform lui David Abrams, psiholog clinician și profesor de științe sociale și comportamentale la Școala globală de sănătate publică a Universității din New York.

Abrams mai spune că pentru oamenii care refuză ideea de maști de protecție, purtarea lor înseamnă același lucru ca și cum ar striga în gura mare cât sunt de înfricoșați de virus. 

Dar singurul lucru înfricoșător este momentul pe care îl trăim în prezent, iar sentimentul de frică este cât se poate de firesc. Evident, cei mai mulți încearcă să ascundă această frică. Această trăsătură este foarte asemănătoare ca în cazul multor alte animale. Unele specii își ascund frica față de prădători sau alte animale tocmai pentru a putea supraviețui. 

masca de protectie

Măsurile autorităților îi derutează pe oameni

În urmă cu trei luni, purtarea măștilor nu era obligatorie pentru persoanele sănătoase. Însă, acum oricine iese afară din casă este obligat să poarte mască, iar aceste schimbări ale măsurilor au atras în urma lor multă confuzie în comunități. 

Trebuie să înțelegem că, acum trei luni, existau foarte puține cunoștințe despre coronavirus. În momentul de față, specialiștii știu cât de ridicat este riscul de infectare și de transmitere a coronavirusului. De exemplu, persoanele asimptomatice, sunt printre cei mai periculoși purtători. Dacă intrăm în contact cu o astfle de persoană, masca de protecție va împiedica coronavirusul să intre în organismul nostru. 

Totodată, lumea este sceptică în privința măștilor, din cauza faptului că, deși cetățenii sunt obligați să le poarte în public, autoritoritățle apar, deseori, în public fără mască. 

Este foarte ușor de înțeles de ce oamenii aleg să nu poarte masca de protecție, însă chiar dacă autoritățile nu poartă, trebuie să ne gândim, în primul și primul rând, la sănătatea noastră. 

Citește și Avertismentul dur al OMS: "Vom reveni la măsurile de izolare, dacă relaxăm restricțiile prea devreme"

Măștile de protecție sunt incomode

 În plină pandemie de coronavirus, oamenii apelează la diverse ritualuri, metode sau obiceiuri care să le asigure confortul și singuranța de care au nevoie. Purtarea măștilor, în schimb, nu reprezintă deloc confort sau siguranță pentru mulți. 

masca de protectie coronavirus

"Când oamenilor li se spune ce să facă și nu reflectă o normalitate pentru ei, ori nu le asigură confortul, există o tendință de a pune întrebări și de se împotrivi", a spus Abrams. "Este aceeași tendință psihologică de a reacționa ca în cazul oamenilor care îți spun ce să faci".

Acest fenomen de purtare a măștilor în public este asociată cu țările asiatice, acolo unde toată lumea acceptă această măsură și cel mai probabil motivul pentru care aceste țări au reușit să țină sub control epidemia de coronavirus. 

"Dacă toată lumea începe să poarte măști, atunci vechea normalitate dispare. Dintr-o dată recunoști că aceasta este noua normalitate și mulți nu vor să accepte asta", a adăugat Abrams. 

Totodată, măștile de protecție nu sunt foart comode și chiar pot îngreuna respirația. Tocmai de aceea, mulți oameni le resping. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni
Incepe quiz
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.