Mastodinia - afla de ce te dor sanii inainte de menstruatie!

Mastodinia - afla de ce te dor sanii inainte de menstruatie!

Raluca Cristea

Cu siguranta te confrunti si tu cu problema asta! Ai momente in care simti ca sanii tai stau sa iasa din sutien, sunt durerosi la palpare si tari, mai ales inainte de menstruatie! Insa ceea ce putine femei stiu este ca aceasta afectiune se numeste mastodinie sau mastalgie si se poate trata!

femeie care palpeaza sanul

Ce este mastodinia

Mastodinia sau mastalgia se manifesta prin dureri si marire a volumului sanilor, mai ales inainte de menstruatie. Aceasta durere se poate prezenta astfel:

  • Doar cateva zile pe luna, cu doua-trei zile inainte de menstruatie. Durerea este comuna, de intensitate medie, si afecteaza ambii sani.
  • O saptamana sau chiar mai mult, inainte si in timpul menstruatiei. Durerea este moderata si chiar severa si afecteaza ambii sani.
  • Este continua si nu are legatura cu menstruatia.

Aproximativ 70% dintre femei au dureri de sani in timpul vietii, dar doar 15% dintre acestea au nevoie de tratament. 

Care sunt cauzele mastodiniei

Datorita numarului mare de cauze, cu o gravitate mai mica sau mai mare, este bine sa apelezi la un medic imediat ce simptomele devin deranjante atat ca intensitate cat si ca frecventa. Asadar, aceste cauze sunt:
- productia foarte mica de progesteron;
- stresul si surmenajul ;
- retentia de apa specifica perioadei de menstruatie;
- traumatismele sanilor;
- graviditatea ;
- alaptarea;
- infectia glandei mamare ;
- dezvoltarea unei tumori benigne.

Cum se manifesta mastodinia

Durerea sau tensiunea mamara poate sa apara doar intr-o parte a sanului sau pe tot sanul, iradiind spre mana si gat. Durerea conta fie intr-o simpla jena, fie intr-o tensiune dureroasa sau chiar durere intensa continua.

In cazul mastodiniei simple, sanul nu sufera nicio modficare, insa in mastodinia asociata cu mastoza, in glanda mamara apar noduli durerosi, cu aspect variat in functie de modificarile de la nivelul ovarelor si uterului. Durerea vie poate sa apara chiar si prin simplul contact cu lenjeria si se poate extinde de-a lungul marginilor externe ale pieptului, inspre umeri si brate.

tratament mastodinia

De asemenea, durerea poate fi impartita in doua mari categorii, in functie de perioadele lunii: ciclica sau non-ciclica (atipica).

Durerea ciclica este cel mai des intalnita, fiind determinata de modificarile hormonale lunare. Disconfortul este resimtit ca o greutate sau o durere ce iradiaza in axila si de-a lungul bratului. Durerea este mai puternica inaintea menstruatiei si se amelioreaza la sfarsitul acesteia. Acest tip de durere apare mai ales la femeile tinere, nu necesita tratament si dispare la menopauza.

Durerea non-ciclica este mai des intalnita in randul femeilor intre 40 si 50 de ani. De obicei, este perceputa ca o intepatura sau arsura intr-o parte a sanului.Tratarea cauzei amelioreaza durerea. Mai mult decat atat, durerea mamara se poate agrava in functie de nivelul hormonilor sau de medicatie.

Profilaxie

Poti evita durerea mamara si sensibilitatea sanilor daca folosesti sutienul adecvat in timpul oricarei activitati, dar mai ales in timpul exercitiilor fizice. Este important ca sanii sa nu se miste foarte mult in sutien si miscarea lor sa aiba loc doar o data cu toracele si nu separat. La fel de importanta este schimbarea sutienului daca materialul se deterioreaza sau nu mai sustine sanii.

Ce investigatii sunt necesare pentru mastodinie

In cazul unei mastodinii, cel mai bine este sa te adresezi medicului specialist. Acesta este in masura sa faca o anamneza detaliata, pentru a stabili cauzele si tratamentul corespunzator. Anamneza trebuie sa contina caracteristicile durerii, semnele asociate - scurgeri mamelonare, tumori mamare, antecedente personale si familiale, examenul clinic al glandelor mamare.

De ce este nevoie de o anamneza detaliata? Pentru ca uneori, durerile la nivelul sanilor pot ascunde afectiuni ale peretelui toracic, pulmonare sau cardiace. Si te rog, nu te gandi la cancer! Cancerul nu doare!

In cazul femeilor cu varsta pana in 35 de ani si fara noduli mamari, medicul nu are nicio indoiala asupra diagnosticului si nu necesita alte examinari. Dar, in cazul femeilor cu varsta peste 35 de ani si cu noduli, medicul va recomanda o mamografie, o sonograma a sanilor sau o biopsie de san.

Ce tratament este eficace pentru mastodinie

In multe cazuri, se administreaza Progesteron, prin medicamente cum ar fi Progestogel, Mastodinon sau Mastoprofen.

In randul femeilor tinere sunt eficiente si pilulele anticonceptionale care amelioreaza durerea si reduc dimensiunile sanilor, vitamina E - capsule de 100 mg de 3 ori pe zi, suplimente de magneziu mai ales in a doua parte a ciclului menstrual si reducerea grasimilor din alimentatie.Pana ajungi la medic, poti lua un antiinflamator care se elibereaza si fara reteta, asa cum sunt medicamentele pe baza de ibuprofen sau aspirina.Una dintre masurile unanim recomandate este renuntarea la consumul de cafea sau ceai verde. Cel mai bine este sa mergi la medic! Acesta iti va prescrie tratamentul potrivit tie ca durata, frecventa si compozitie.Citeste cu atentie etichetele si instructiunile de administrare a medicamentelor!Nu este indicata administrarea medicamentelor impotriva mastodiniei in cazul femeilor gravide sau care vor sa ramana insarcinate. De asemenea, trebuie evitata administrarea frecventa a aspirinei in randul tinerilor sub 20 de ani, deoarece exista riscul aparitiei sindromului Reye. Acest sindrom provoaca marirea excesiva a ficatului, insotita de greata si voma. Ulterior se instaleaza o hepatita galopanta si chiar edemul cerebral, acest sindrom avand o rata a mortalitatii de 50%.Danazolul, bromcriptina sau citratul de tamoxifen sunt medicamente prescrise in cazul durerii mamare ciclice, dar sunt rar utilizate datorita efectelor adverse semnificative.Daca te dor sanii, insa nu ai si alte simptome, atunci nu este cazul sa te ingrijorezi! Nu ai cancer! Totusi, daca suferi de o mastodinie inexplicabila, ce iti afecteaza viata sociala si sexuala, mergi de urgenta la medic pentru o examinare. Fa-i o vizita endocrinologului sau ginecologului si, eventual, efectueaza o ecografie mamara si o ecografie de coloana cervicala.

Stiai ca...

... mastodinia afecteaza multe femei aflate in premenopauza?... circa 70% din femei sunt afectate de mastodinie intr-un anumit moment al vietii?

... 1 din 10 femei sufera de durere mamara mai mult de cinci zile pe luna?... o femeie tanara ai carei sani sunt in crestere trebuie sa-si inlocuiasca sutienul la fiecare 6 luni?

Alte articole care te-ar putea interesa:
Importanta autoexaminarii sanilor
Nu lasa menopauza sa iti strice pofta de viata!
Tu cum faci fata durerilor menstruale ?

Subiecte de pe forum:
Menstruatia
Sani mai mari?
Secretiile vaginale
Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Ce parere au barbatii despre sanii tai?
Incepe quiz
Ce parere au barbatii despre sanii tai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (228)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Andreea (anonim)
    12 octombrie 2013 22:10

    Buna...imi simt sanii foarte umflati si dor atat de tare incat nici nu pot sta pe burta in pat sau sa merg mai repede...simptomele acestea apar cu 10 zile inainte de menstruatie..este foarte incomfortabil..nu suport nici atingeri usoare sau sutien..este normal? Multumesc

    Andreea Cosmina
    22 iunie 2013 15:03

    eu am 12 ani si ma dor mereu sani pentru ca ii am foarte mari si chestia este ca ma dor si cand nu trebuie sami vina menstruatile in fiecare zi ma dor chiar daka nu pun mana pe ele nu stiu daka e nevoie sa ma duc la doctor sau sunt dureri normale...

    andreeia (anonim)
    26 septembrie 2012 15:03

    buna am 12 ani si vreau sami vina ciclul cat mai repede ma dor sanii spatele si capul cam cand imi vine ciclul

    sara (anonim)
    2 aprilie 2012 14:02

    ce sanii ? ce umflare ? eu nam nimic desi sunt mare ! ha ha aha ! cine rade de voi acu ?

    simona (anonim)
    4 ianuarie 2012 17:05

    buna. si pe mine ma dor sani ... inainte de menstruatie , si nu numai ,mi simt grei si umflati. e tare aiurea .

    olivia (anonim)
    1 august 2011 11:11

    Buna,am 29 de ani si de vreo doua luni am dureri de sanii,incep sa ma doara inainte de menstruatie si cotinua si dupa cam 2 saptamani si parca le simt mai mari sau mi se pare, ascund ceva boala?sa imi fac griji?ma deranjeaza si ma gandesc la ce e mai rau! vreau sa stiu daca e ceva de ingrijorare? va multumesc!

    crina (anonim)
    1 februarie 2011 01:01

    buna.. am 15 ani.. de ceva vreme.. inainte d emensruatie..cam cu o saptamana incep sa mi se umfle sanii.. si ma dor putin..durere care trece prin masaj..in a 2a..3a zi e menstruatie parca se dezumfla.. sa'mi fac griji?.. e ceva normal?.. sincer nu ma deranjeaza.. da vreau sa stiu dak e cv de ingrijorare..

    Raluca_cristea
    2 februarie 2011 20:08

    Buna Crina! Umflarea sanilor si faptul ca te dor este ceva normal in cazul multor fete inaintea menstruatiei si in primele zile. Cred ca trebuie sa te alarmezi doar atunci cand aceste simptome persista pentru mult timp sau sunt insotite si de alte simptome.

    sim (anonim)
    27 iunie 2010 18:06

    bun articol ,ecografia mamara este bine de fact si mastoza chistica se terateaza naturist paralel cu tratamentul recomandat de endocrinolog,extractul din mugur de zmeur este minunat/tratament de 6 luni

    Emilia (anonim)
    22 iunie 2010 19:07

    si eu am dureri si noduli la ambi sani , dar mi-a fost teama sa merg la medic . din cauza raspunsului pe care am sa-l primesc . dar chiar maine am sa imi fac programare . va multumesc

    nico (anonim)
    21 iunie 2010 21:09

    sooper erticol si eu am noduli durerosi mai ales inainte de ciclu si ma cam speriasem acum m-am linistit putin

    andra tm (anonim)
    12 iunie 2010 15:03

    am dureri din astea mai tot timpul inainte de menstruatie, si chiar ma gandeam k poate fi ceva normal...dar articolul vostru mi-a dat de gandit, deci merg la un consult! Multumesc muuuult!

    adaia
    11 iunie 2010 22:10

    pe mine ma dor aproape tot timpul...adica asa din senin, dar mai ales inainte de menstruatie !

    Nico (anonim)
    10 iunie 2010 20:08

    Recomandati si tratamente naturiste nu doar alopate( Bromcriptina,.....sunt f. toxice)Nodulii mamari se pot trata si naturist!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    maia (anonim)
    10 iunie 2010 12:12

    Foarte interesant articolul!felicitari!!!!

    any (anonim)
    10 iunie 2010 09:09

    Foarte, foarte bun articolul ! Ar trebui citit de feminine de orice varsta ! BRAVO!