Medicamente compensate: cum le obtii si unde gasesti o lista completa a lor

Medicamente compensate: cum le obtii si unde gasesti o lista completa a lor

Redactor Alexa Galgau

Ca sa intelegi cum poti obtine medicamente compensate, trebuie sa intelegi modul de functionare al sistemului asigurarilor de sanatate al Romaniei. Atunci cand esti asigurat, anumite medicamente sunt platite integral sau partial de stat, conform legilor si hotararilor de guvern in vigoare. Nu este complicat sa obtii medicamente compensate, insa trebuie mai intai sa urmezi niste pasi simpli.

Afla totul despre medicamentele compensate si unde poti gasi o lista completa a acestora!

Medicamente compensate: cum poti sa le obtii

Pentru a obtine medicamente compensate, trebuie sa fii asigurata medical. Statul ofera asigurare gratuita doar pana la implinirea varstei de 18 ani (sau pana la 26, daca tinerii sunt studenti, daca nu realizeaza venituri din munca), precum si in cazul femeilor gravide. Mai beneficiaza de asigurare medicala gratuita si persoanele cu handicap care nu au venituri din munca si bolnavii care sufera de afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecare. In toate celelalte cazuri, trebuie platita contributia la CAS, o suma care difera de la caz la caz. De exemplu, daca esti angajat, asigurarea medicala este extrasa automat din salariu. Daca esti o persoana fara venit (deci chiar si fara ajutor de somaj), asigurarea se plateste la casa de asigurari si costa 50 RON pe luna, in momentul de fata. 

Pe langa asigurarea medicala, care trebuie platita, mai trebuie sa fii si inscrisa la un medic de familie. Il poti alege singura, indiferent de locatie, atata timp cat nu are lista de pacienti plina. Daca esti inscrisa la un medic de familie si vrei sa il schimbi, trebuie sa depui o cerere la primul si apoi sa te duci la cel pe care il doresti pentru a te inscrie la el. Nu este legal sa ramai inscrisa la doi medici de familie. 

Medicul de familie este cel la care te duci prima oara atunci cand ai o problema de sanatate, iar acesta decide la ce medic specialist sa te trimita mai departe. Medicamentele compensate sunt prescrise de medicul de familie dupa ce este stabilit un diagnostic, daca, desigur, medicamentul respectiv se afla pe lista de medicamente compensate. Medicii au o baza de date in care verifica, iar tu poti gasi lista completa a medicamentelor, actualizata an de an, la ACEST link. 

Medicamentele sunt prescrise in general pe termen lung, pentru a nu se face abuzuri si a se cumpara o cantitate mult mai mare de medicamente decat este necesar. Chiar si in cazul afectiunilor cronice, pacientul trebuie sa vina la intervale regulate (in general o data la 2 luni) pentru a-si lua reteta compensata. 

Anul acesta au aparut anumite modificari in cazul medicamentelor compensate. Incepand cu luna octombrie, doua mari schimbari au avut loc: au fost scoase de pe lista anumite medicamente care nu se mai gasesc in ghidurile internationale si li s-a acordat un avantaj pensionarilor cu un venit pana in 700 RON lunar. Mai exact, pensionarii vor obtine prescriptii compensate in proportie de 90%, cu o valoare maxima de 330 RON, in loc de 300 RON, cum era pana in prezent. 

Asadar, pentru a obtine medicamentele compensate de pe lista, este nevoie sa te inscrii la un medic de familie si sa platesti contributia pentru asigurarea de sanatate, in functie de cazul tau. 

Articolul urmator
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?
Incepe quiz
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.