7 cauze pentru care ai gura uscată

7 cauze pentru care ai gura uscată

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Gura uscată (xerostomia) este o afecțiune în care glandele salivare nu produc suficientă saliva pentru a-ți menține gura umedă. Saliva ajută la prevenirea deteriorării dinților prin neutralizarea acizilor produși de bacterii, limitând creșterea bacteriilor și spălând resturile de alimente rămase. De asemenea, saliva îmbunătățește capacitatea de a simți gusturile și ușurează procesele de mestecare și înghițire. În plus, enzimele din salivă ajută la o digestie corectă.

Femeie care sta in pat, cu o durere de gat

Scăderea cantității de salivă produse poate avea efecte mai mult sau mai puțin negative asupra organismului. În cazurile grave, saliva insuficientă are un impact major asupra sănătății dinților și gingiilor, precum și asupra apetitului. Tratamentul pentru xerostomie depinde de cauza care a declanșat-o.

Află mai jos care sunt principalele cauze pentru care te confrunți cu gură uscată, ce alte simptome poți avea și cum poate fi tratată această problemă!

Cauzele apariției sindromului de gură uscată

Senzația de gură uscată apare atunci când glandele salivare nu produc îndeajuns de multă salivă pentru a menține gura umedă. Printre cauzele xerostomiei se numără:

  1. Administrarea anumitor medicamente. Sute de medicamente, inclusiv multe medicamente eliberate fără prescripție medicală, produc pacientului senzația de gură uscată ca efect secundar. Printre pastilele cu cea mai mare predispoziție la a provoca probleme sunt unele dintre tratamentele folosite pentru a trata depresia, hipertensiunea arterială și anxietatea, precum și unele antihistaminice, decongestionante, relaxante musculare și medicamente pentru durere.
  2. Înaintarea în vârstă. Multe persoane se confruntă cu senzația de gură uscată pe măsură ce îmbătrânesc, ca urmare a administrării anumitor medicamente, a incapacității organismului de a procesa medicamente, a alimentației necorespunzătoare sau a problemele de sănătate specifice.
  3. Tratamentul cancerului. Chimioterapia poate schimba aspectul, natura și textura salivei, precum și cantitatea produsă. Această reacție poate fi una temporară, cu revenirea normală a fluxului salivar după terminarea tratamentului. Tratamentele radiologice urmate pentru zona capului și a gâtului pot afecta glandele salivare, determinând o scădere semnificativă a producției de salivă. Această reacție poate fi atât temporară, cât și permanentă, în funcție de doza de radiații și de suprafața tratată.
  4. Leziunile nervilor. O rană sau o intervenție chirurgicală care cauzează leziuni nervoase în zona capului și a gâtului poate declanșa, printre alte efecte secundare, senzația de gură uscată.
  5. Alte probleme de sănătate. Gura uscată poate fi cauzată de anumite probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral sau boala Alzheimer. De asemenea, te poți confrunta cu acest sindrom și din cauza unor boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjogren sau infecția cu HIV/SIDA. Sforăitul și respiratul cu gura deschisă pot contribui, de asemenea, la uscarea gurii.
  6. Fumatul și consumul de alcool. Consumul de alcool, fumatul și/sau mestecarea tutunului pot spori simptomele gurii uscate.
  7. Consumul de droguri. Metamfetamina poate declanșa o senzație severă de gură uscată și poate duce la deteriorarea dinților, o afecțiune cunoscută și sub denumirea de „gură metastatică”. Marijuana poate provoca, de asemenea, uscăciunea gurii.

Simptomele gurii uscate

Dacă nu produci suficientă salivă, poți observa aceste semne și simptome:

• Uscăciune sau senzație de lipicios în gură
• Saliva care pare groasă și stringentă
• Respiratie urât mirositoare (halenă)
• Dificultate la mestecat, la vorbire și la înghițire (deglutiție)
• Gât uscat sau dureros și răgușeală
• Limbă uscată sau brăzdată
• Schimbarea gustului alimentelor
• Probleme la purtarea protezelor și aparatelor dentare de orice natură
• Senzație frecventă de sete
• Senzație de nări uscate în interior

Gura de femeie cu limba crapata

Dacă ai observat că semnele și simptomele mai sus menționate persistă, programează de urgență o întâlnire cu medicul tău, pentru a afla de ce te confrunți cu aceste probleme.

Gura uscată (xerostomia) – complicații

Dacă nu produci suficientă salivă și ajungi să dezvolți xerostomie, poți ajunge să suferi de una dintre complicațiile de mai jos:

• Apariția plăcii, a cariilor dentare și a bolilor gingivale
• Apariția crăpăturilor pe buze și la colțurile gurii (comisurile bucale)
• Apariția aftelor bucale
• Apariția candidozei bucale
• Lipsa unei alimentații corespunzătoare din cauza problemelor avute în timpul mestecatului și a înghițirii alimentelor.

Gura uscată - diagnosticare

Pentru a determina cauza uscăciunii gurii, medicul tău îți va examina istoricul medical și va cerceta toate medicamentele pe care le iei, inclusiv cele fără prescripție medicală. Desigur, va realiza un examen al cavității orale. Uneori este posibil să ai nevoie și de teste de sânge, de scanări imagistice ale glandelor salivare sau de teste care măsoară cantitatea de salivaăpe care o produci pentru a identifica cauza gurii uscate. În cazul în care medicul suspectează că gura uscată este cauzată de sindromul Sjogren, poate solicita o biopsie.

Gura uscată (xerostomia) – tratament și prevenție

Tratamentut xerostomiei depinde de cauzele care ți-au declanșat senzația de gură uscată. Acesta poate consta în:

• schimbarea medicamentelor care îți provoacă uscăciunea gurii - dacă medicul tău crede că medicamentul este cauza, îți poate ajusta doza sau te poate trece pe un alt medicament care nu îți provoacă uscăciune gurii.
• produse pentru hidratarea gurii - acestea pot fi apă de gură, salivă artificială/gel substituent de salivă sau produse hidratante pentru a îți lubrifia gura.
• medicamente care stimulează salivația - medicul îți poate prescrie medicamente pe bază de pilocarpină sau cevimelină pentru stimularea producției de salivă.
• purtarea de gutiere umplute cu gel cu fluor.
• utilizarea săptămânală a unei ape de gură cu clorhexidină pentru a preveni apariția cariilor.

Pe lângă sfaturile medicului, aceste lucruri te pot ajuta să îți diminuezi și chiar elimini simptomele date de gura uscată:

  1. Consumă multe lichide, în principal apă și băuturi fără zahăr. Pentru ameliorarea simptomelor neplăcute resimțite la mestecare și înghițire, bea apă în timpul meselor.
  2. Mestecă gumă fără zahăr sau suge bomboane dulci fără zahăr. Produsele care conțin xilitol pot, de asemenea, ajuta la prevenirea cariilor. Cu toate acestea, la unele persoane, xilitolul consumat excesiv, care se găsește adesea în gumele sau în bomboanele fără zahăr, poate provoca gaze sau diaree.
  3. Încearcă să folosești înlocuitori de salivă care conțin xilitol sau carboximetilceluloză.
  4. Respiră prin nas, nu pe gură. Este posibil să fie nevoie să urmezi și un tratament pentru sforăit, dacă asta te face să respiri pe gură în timpul nopții.
  5. Folosește un umidificator în camera în care dormi.
  6. Hidratează-ți buzele constant.
  7. Evită produsele care îți înrăutățesc simptomele. Acestea includ cafeaua, țigările, alcoolul, antihistaminicele, decongestionantele, produsele acidulate sau pline de zahăr.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Puls în ureche: cauze și remedii
Puls în ureche: cauze și remedii
Ce personaj din Jocurile Foamei esti?
Incepe quiz
Ce personaj din Jocurile Foamei esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.