Ce este pancreatita cronica: simptome, preventie si tratament

Ce este pancreatita cronica: simptome, preventie si tratament

Andreea Gluh, redactor

Durerea persistenta in zona mediana a abdomenului si pierderea in greutate indiferent de cantitatea de mancare ingerata sunt doua simptome ale mai multor afectiuni, motiv pentru care, daca te confrunti cu acestea, trebuie sa vizitezi un medic. Una dintre posibilele cauze ale problemei o poate constitui pancreatita cronica. Mai pe larg despre simptomele, cauzele, preventia si tratamentul acesteia vom vorbi in cele ce urmeaza.

Iata ce trebuie sa stii despre pancreatita cronica!

Pancreatita cronica - descriere

Pancreatita cronica este inflamația pancreasului, care nu se amelioreaza odata cu trecerea timpului. Pancreasul este un organ localizat in spatele stomacului, in partea stânga. Atunci când inflamația apare brusc, dar se vindeca dupa scurta vreme, vorbim despre pancreatita acuta. Când, insa, problema reapare si nu se vindeca pe parcursul mai multor ani, vorbim despre pancreatita cronica.

femeie cu durere abdominala

Din pacate, aceasta afecțiune poate duce la lezarea permanenta a pancreasului. Pot aparea chiar pietre sau chisturi pe acet organ, care pot bloca tubul prin care circula enzimele digestive spre stomac. Acest blocaj duce la scaderea enzimelor pancreatice si a hormonilor, ingreunând digestia si producând dezechilibre ale nivelului de zahar din sânge, potrivit healthline.com.

Cauzele pancreatitei cronice

Pancreasul este un organ important, el avand functia de a regla glicemia in organism si de a elibera enzime folosite in procesul de digestie.

Pancreatita cronica este o afectiune severa, care poate evolua din forma acuta a bolii, ca urmare a ingustarii ductului pancreatic. Astfel, neluandu-se masurile necesare si nerespectandu-se o schema de tratament, se ajunge la deteriorarea tesutului pancreatic, pana la incapacitarea organului.

Sunt numeroase cauze care duc la aparitia pancreatitei cronice, dar cea mai comuna o reprezinta consumul excesiv de alcool - aproximativ 70% dintre cazurile de imbolnavire intra in aceasta categorie.

O alta cauza o reprezinta bolile autoimune. Acestea apar atunci când organismul ataca celulele sanatoase. Sindromul de colon iritabil, ce se caracterizeazp prin inflamarea tractului digestiv, dar si problemele biliare si ale ficatului, pot duce la aparitia pancreatitei.

Alte cauze includ:

  • un blocaj al ductului pancreatic cauzat de o piatra la fiere sau la pancreas;
  • fibroza chistica, o boala ereditara caracterizata prin depunerea de mucus pe plamâni;
  • nivelul crescut de calciu;
  • un numar mare de trigliceride;
  • o dieta bazata exclusiv pe fructe.

Simptomele pancreatitei cronice

Simptomele pancreatitei cronice sunt reprezentate de dureri asemanatoare celor care apar in faza acuta, in zona abdomenului, putand avea ecou in spate. De asemenea, se manifesta malabsorbtia intestinala, care duce la scaderea cantitatii de nutrimente care ajung in organism. Motivul il reprezinta faptul ca glanda respectiva nu produce suficiente enzime pentru a descompune mancarea. Astfel, pacientul ajunge sa slabeasca vizibil si starea sa de sanatate se inrautateste. De asemenea, pancreatita cronica duce la aparitia diabetului, drept consecinta a distrugerii celulelor producatoare de insulina. Nu in ultimul rand, exista si un risc ridicat de cancer pancreatic. 

femeie pe care o doare stomacul

In prima etapa a bolii s-ar putea sa nu observi simptome. Leziunile de la nivelul pancreasului sunt, de cele mai multe ori, avansate, in momentul in care apar primele semmne de boala. Printre acestea, se numara:

  • durere in partea superioara a abdomenului;
  • diaree;
  • scaun cu grasime, de culoare deschisa;
  • greata si voma;
  • dificultati de respiratie;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • sete excesiva si oboseala inexplicabila.

Pe masura ce boala avanseaza, mai pot aparea:

  • lichid pancreatic in abdomen;
  • ingalbenirea pielii si a ochilor;
  • hemoragie interna;
  • blocaj intestinal.

Episoadele dureroase pot dura de la cateva ore, la cateva zile. La unii pacienti se poate observa o agravare a durerii in momentul in care beau sau mananca. Pe masura ce pancreatita cronica avanseaza, durerea poate deveni constanta.

Cum este diagnosticata pancreatita cronica

In primele etape ale bolii, schimbarile de la nivelul pancreasului sunt mai greu de observat la analizele de sange. Din acest motiv, aceste teste nu prea sunt folosite pentru a identifica pancreatita cronica. Cu toate acestea, medicii pot cere o analiza care sa verifice nivelul enzimelor pancreatice din sange sau pot recomanda hemoleucograma si analizeze care verifica functia rinichiului si a ficatului.

eprubeta cu sange

Pentru diagnosticarea pancreatitei cronice mai pot fi recomandate analize din scaun, pentru a masura nivelul de grasimi, deoarece un scaun gras poate fi un semn ca organismul tau nu absoarbe nutrientii asa cum ar trebui.

Cea mai buna metoda de diagnostic a pancreatitei cronice o reprezinta testele imagistice. Printre acestea se numara:

  • radiografia;
  • ecografia abdominala;
  • CT;
  • RMN.

Medicul gastroenterolog poate recomanda si o endoscopie.

Tratamentul si preventia pancreatitei cronice

Este necesara vizita la medic imediat cum se manifesta durerile abdominale. In urma unor investigatii, acesta va decide daca este intr-adevar vorba despre pancreatita si ce masuri trebuie luate, punandu-se inclusiv problema interventiei chirurgicale in cazurile mai grave. 

Tratamentul pancreatitei cronice are ca prim scop calmarea durerii si imbunatatirea sistemului digestiv. Leziunile de la nivelul pancreasului sunt permanente si nu pot fi vindecate, dar poti lua masuri care sa amelioreze simptomele. In cazul in care suferi de pancreatita cronica, tratamentul poate include medicamente, terapie endoscopica sau operatie.

Medicamente pentru pancreatita cronica

Cele mai prescrise medicamente pentru pancreatita cronica sunt:

  • analgezicele;
  • enzimele digestive - daca nivelul din organism este scazut;
  • insulina - daca ai diabet.

Terapia endoscopica

Unii medici recomanda terapia endoscopica, pentru a calma durerea si a inlatura blocajele de la nivelul ductului pancreatic. Prin aceasta metoda, medicul poate inlatura si pietrele de la nivelul pancreasului.

Operatia pentru pancreatita cronica

Cei mai multi oameni nu au nevoie de operatie, insa atunci cand durerea devine imposibil de suportat, inlaturarea partii bolnave din pancreas poate ajuta. Operatia poate fi recomandata si pentru deblocarea ductului pancreatic sau drenarea chisturilor.

Dupa ce ai fost diagnosticata cu pancreatita cronica, este important sa eviti consumul de alcool, chiar daca nu aceasta a fost cauza imbolnavirii. Nici tigarile nu sunt indicate, deoarece pot creste riscul aparitiei cancerului pancreatic. Va trebui, de asemenea, sa reduci consumul de grasimi din alimentatie si sa iei suplimente cu vitamine.  In plus, este indicat sa consumi cat mai multe legume si fructe crude si sa bei ceai de nalba, musetel, valeriana, papadie sau anason.

Care sunt complicatiile pancreatitei cronice

Pancreatita cronica poate cauza numeroase complicatii, mai ales daca nu renunti la tigari si alcool dupa diagnostic. Cea mai comuna complicatie o reprezinta malabsorbtia nutrientilor. Deoarece pancreasul nu mai produce destule enzime digestive, organismul nu mai primeste vitaminele si mineralele de care are nevoie. In aceste conditii, poate aparea malnutritia.

Aparitia diabetului este o alta complicatie posibila. Pancreatita afecteaza celulele care produc insulina, substanta care controleaza nivelul de glucoza din sange. In aceste conditii, apare cresterea glicemiei. Aproximativ 45% dintre bolnavii de pancreatita cronica sufera de diabet.

Unii pacienti cu pancreatita cronica pot dezvolta pseudo-chisturi - tumori pline cu lichid, ce apar in interiorul sau la exteriorul pancreasului. Aceste formatiuni sunt periculoase, deoarece pot bloca zone importante din organism si se pot infecta.

Prognosticul pancreatitei cronice

Daca ai fost diagnosticata cu pancreatita cronica, prognosticul depinde de cat de avansata este boala si de cauza acesteia. Varsta la care a aparut afectiunea sau consumul de alcool si tigari influenteaza si evolutia bolii.

Mergi la medic la primele semne de boala, iar sansele tale de recuperare cresc considerabil.

Pancreatita cronica este o afectiune care poate duce la aparitia complicatiilor, asa ca trebuie tratata cu seriozitate. Ai grija la alimentatie si prezinta-te la medic la primele semne ale bolii!

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.