Ce sunt nodulii de la subrat si cum sa tratezi umflatura

Ce sunt nodulii de la subrat si cum sa tratezi umflatura

Andreea Gluh, redactor

Uneori, in zona axilelor, pot aparea mici umflaturi insotite de roseata si durere. Acestea pot fi semnele unor probleme de sanatate mai serioase sau, pur si simplu, ale unor alergii sau infectii survenite in procesul de cosmetizare a axilei. Despre toate acestea, dar si despre posibilele solutii existente, vom vorbi in cele ce urmeaza.

Iata ce trebuie sa stii despre nodurii de la subrat!

Nodulii la subrat - cauze si simptome

Nodulul aparut la subrat este cauzat de inflamarea unui ganglion limfatic din zona respectiva. Umflaturile pot fi insotite de simptome neplacute, cum ar fi durerile care pot impiedica buna desfasurare a activitatii, mai ales daca ele se manifesta la cel mai mic efort. 

Cauzele aparitiei nodulilor la subrat sunt variate:

- dupa epilare, un folicul sau mai multi se pot inflama, din cauza bacteriilor care patrund in pori cu aceasta ocazie. Astfel, poate aparea foliculita, care necesita tratament cu antibiotice sub supravegherea medicului;

- un astfel de nodul poate fi de fapt un lipom, o punga de grasime care are un caracter benign;

- alergiile survenite in urma folosirii unor deodorante nepotrivite pot cauza si ele o astfel de reactie;

- in urma infectiilor virale, ganglionii limfatici se pot inflama, cauzand astfel umflaturile de la subrat;

- chisturile pot fi confundate cu niste noduli;

- leucemia si limfomul, doua tipuri de cancer, pot duce si ele la aparitia unor asemenea nodule la subrat;

- si cancerul la san se poate prezenta sub forma unor noduli in zona axiala, intrucat tesutul sanului ocupa o regiune vasta, astfel ca celulele maligne pot crea formatiuni in diverse locuri;

- uneori, schimbarile hormonale aparute inaintea menstruatiei pot determina aparitia unor noduli la subrat.

Pentru a stabili cauza precisa, este indicat sa discuti cu un medic. Acesta te poate supune unei simple examinari prin palpare locala sau, in functie de simptomatologie, iti poate spune ce analize si alte investigatii poti face. Oricum, nu este cazul sa pornesti de la ideea ca este vorba despre o afectiune grava, mai ales daca:

- nodulii apar la ambele axile, in cazul cancerului neputandu-se problema simetriei;

- umflaturile apar in preajma perioadei menstruale sau imediat dupa ce folosesti anumite produse de igiena sau cosmetice;

- nodulii nu sunt insotiti de alte simptome in afara de o durere locala sau o inrosire a pielii si simptomele nu se agraveaza in timp.

Cum poti trata nodulii de la subrat 

Pana ajungi la medic, poti trata empiric nodulii din zona axiala cu ajutorul unor comprese calde si a medicamentelor OTC (fara prescriptie) cu efect analgezic. 

Odata ajunsa la un doctor, in functie de rezultatele investigatiilor, el va decide ce masura sa ia: fie va face o incizie pentru a drena lipomul sau chistul, fie iti va prescrie un tratament pe baza de antibiotice sau chiar anticonceptionale, daca este vorba despre o dereglare hormonala. De asemenea, daca medicul considera ca nu are un diagnostic concret, te poate indruma sa apelezi la un chirurg pentru o biopsie. 

Nodulii de la subrat nu trebuie trecuti cu vederea, pentru ca ei pot fi semnalul pe care ti-l da organismul in ceea ce priveste unele afectiuni cu urmari serioase. Asadar, daca te confrunti cu aceasta problema, ia masurile necesare rezolvarii ei.

Articolul urmator
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (180)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    6 motive pentru care te trezești noaptea