Hemoroizii: Tipuri, cauze, simptome si tratament

Hemoroizii: Tipuri, cauze, simptome si tratament

Andreea Gluh, redactor

Hemoroizii sunt o afectiune cu care se confrunta multe persoane, indiferent de varsta sau de sex. Cauzele variaza de la un individ la altul, insa simptomele sunt intotdeauna aceleasi: sangerari, inflamare, prurit anal si, in stadii avansate, durere. Desigur ca un control medical este necesar inca din stadiul incipient, insa exista metode pentru prevenirea instalarii acestei afectiuni de natura venoasa. Afla si tu, in cele ce urmeaza, care sunt tipurile, cauzele si simptomele in cazul hemoroizilor, dar si ce tratament necesita.

Tipurile de hemoroizi si cauzele aparitiei acestora

Hemoroizii sunt de doua tipuri: interni si externi. De cele mai multe ori, pacientii se confrunta cu ambele categorii. 


 

Cei interni se impart si ei, la randul lor, in patru clase, in functie de deplasarea tesutului din regiunea afectata:

- clasa I: nu exista prolaps al tesutului, fiind vorba doar despre niste vase de sange proeminente;

- clasa a II-a: apare prolapsul doar la efortul depus in scopul defecatiei;

- clasa a III-a: prolapsul este din nou prezent, necesitand o reductie manuala prin folosirea unor lubrifianti indicati de catre medicul specialist;

- clasa a IV-a: prolapsul este in stadiu avansat, necesitand masuri chirurgicale.

 
Hemoroizii externi sunt caracterizati prin edem si prurit, iar in cazul in care sunt trombozati, pacientul poate acuza dureri.

Cauzele aparitiei hemoroizilor sunt multiple, de la presiunea exercitata din cauza sarcinii pana la cea aparuta ca urmare a constipatiei. Nici obezitatea, sedentarismul si unele dezechilibre hormonale nu trebuie excluse de pe lista motivelor. De asemenea, o tuse cronica poate duce, in cele din urma, la un prolaps al tesutului.

Simptomele hemoroizilor

Simptomele comune ale hemoroizilor sunt urmatoarele:

-pruritul anal: acesta apare mai ales in cazul hemoroizor interni, din cauza mucusului produs de zona inflamata;

-disconfortul: pacientul poate avea impresia ca evacuarea fecalelor nu a fost completa, pentru ca hemoroizii sunt inflamati;

-durerea: de obicei, hemoroizii nu provoaca dureri insuportabile, insa, in unele cazuri, cum ar fi strangularea celor interni, durerile severe pot necesita interventii chirurgicale;

-sangerarile: acestea se pot observa pe fecale, in toaleta sau pe hartia igienica, sangele fiind de un rosu aprins.

Ce tratament necesita hemoroizii si cum poti sa previi aceasta afectiune

Tratamentele indicate de medic in cazul hemoroizilor variaza in functie de natura acestora. In primul rand, se pot prescrie supozitoare, unguente si medicamente care trateaza problemele venoase. In cazuri mai grave, poate fi necesara interventia chirurgicala, care consta in hemoroidectomie excizionala, care are rolul de a indeparta hemoroidul extern, dearterializare transanala, realizata prin suturarea tesutului intern afectat, sau hemoroidectomie capsata, ce presupune excizia tesutul hemoroidal.

 

Pentru a nu se ajunge la asemenea interventii, este bine sa previi formarea hemoroizilor. Asadar, trebuie sa ai o dieta echilibrata, care sa contina o cantitate considerabila de fibre, sa bei suficiente lichide si sa faci miscare. Toate acestea te vor scapa de constipatie si de neplacerile cauzate de sedentarismul cu care ne confruntam toti cei care avem joburi ce necesita sederea pe un scaun, la birou.

Hemoroizii reprezinta o afectiune neplacuta, care te poate afecta in orice moment al vietii. Tine cont de sfaturile noastre in ceea ce priveste stilul de viata sanatos si nu te vei confrunta cu aceste probleme.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.