Toxiinfectia alimentara: Simptome si tratament

Toxiinfectia alimentara: Simptome si tratament

Andreea Gluh, redactor

Vara este un anotimp in care temperaturile ridicate provoaca diverse neplaceri, de la starile fizice alterate din cauza caldurii excesive si a deshidratarii pana la toxiinfectiile alimentare. Acestea din urma sunt provocate de alimentele infestate cu diverse microoorganisme patogene , care se dezvolta in urma pastrarii in conditii neadecvate. Totusi, uneori, afectiunea este prezenta si in sezonul rece, cauzele fiind cu totul altele. Este adevarat ca simptomele toxiinfectiei nu sunt deloc placute, insa, de cele mai multe ori, aceasta afectiune poate fi tratata acasa.

Afla si tu, in cele ce urmeaza, de ce apare toxiinfectia alimentara, cum se manifesta ea si ce trebuie sa faci pentru a te vindeca in cel mai scurt timp!

Cand risti sa faci toxiinfectie alimentara si ce simptome poti avea

Exista cateva cauze ale toxiinfectiei alimentare, cum ar fi:

- pastrarea alimentelor perisabile la temperaturi ridicate;

- lasarea mancarurilor gatite afara o vreme indelungata;

- contaminarea prin atingerea alimentelor de catre o persoana bolnava;

- alimentele expirate;

- pastrarea unor alimente contaminate alaturi de unele bune sau prepararea legumelor in vasele in care a fost tinuta carnea cruda, ceea ce poate determina raspandire organismelor patogene.

Frecvent, de toxiinfectia alimentara se face vinovat unul dintre urmatorii: E. Coli, Campylobacter, Salmonella, Listeria si norovirusul.

Iata cum se manifesta acestea!

1. E.Coli (Escheria Coli) este o bacterie care se gaseste adesea in tractul intestinal al oamenilor si al animalelor. Unele tulpini, insa, pot provoca toxiinfectii care dau simptome precum crampele, diareea si varsaturile. Perioada de incubatie este de trei-patru zile.

Modurile in care E.Coli ajunge in alimente variaza de la un caz la altul, incepand cu prepararea insuficienta a produselor animale si terminand cu consumul de lactate infestate.

2. Campylobacter este o bacterie care provoaca un tip de enterocolita manifestata prin febra, dureri musculare, crampe care se manifesta in segmentul ascendent al colonului (in partea dreapta, ca si in cazul apendicitei), varsaturi si diaree. Ca urmare a acestor doua simptome din urma, se poate instala si deshidratarea.

Campylobacter poate ajunge in organismul uman atunci cand alimentele nu sunt preparate suficient sau atunci cand se consuma apa netratata pentru a deveni potabila. Perioada de incubatie este de doua pana la cinci zile.

3. Salmonella este o bacterie cu care poti intra in contact daca nu prelucrezi termic suficient carnea de pui sau daca lasi ouale afara mai multa vreme, dupa care le prepari insuficient (de exemplu, ouale fierte moi).

Acest tip de toxiinfectie alimentara se manifesta in 12-48 de ore de la ingerarea alimentului manifestat. Principalele simptome sunt, ca si in cazul celorlalte tipuri de bacterii, varsaturile, crampele, febra si diareea.

4. Listeria este o bacterie care are o perioada de incubatie indelungata, de la trei zile pana la trei luni. De aceea, este posibil sa nu stii exact cu ce te confrunti atunci cand apar, ca la orice alta toxiinfectie alimentara, varsaturile, diareea si febra.

Listeria contamineaza branza cu mucegai, untul, pateul preparat din diverse tipuri de ficat si, uneori, chiar si somonul afumat. Cele mai predispuse la infectarea cu aceasta bacterie sunt femeile insarcinate, de aceea, este bine ca ele sa evite astfel de alimente.

5. Norovirusul se poate raspandi de la o persoana la alta, dar si prin intermediul apei netratate corespunzator. Perioada de incubatie este foarte scurta, de cel mult doua zile, iar simptomele care constau in crampe, diaree, febra si varsaturi dispar de la sine, de cele mai multe ori, dupa cel mult trei zile de la debutul toxiinfectiei.

Toxiinfectia alimentara - tratamente si remedii naturiste

Toxiinfectia alimentara este o afectiune care nu necesita consult medical decat in formele severe, cand simptomele se agraveaza si pacientul isi pierde cunostinta sau scaunele diareice sunt insotite de sangerari. Un medic de specialitate va decide ce masuri trebuie luate, acestea incluzand probabil si administrarea unui antibiotic. Cand, insa, este vorba doar despre simptomele descrise anterior, acestea pot fi tratate acasa, cerand, insa, sfatul unui farmacist. De exemplu, pentru rehidratare, exista diverse saruri care au proprietatea de a pastra apa in corp. Desigur ca trebuie sa si bei o cantitate de lichid suficienta, astfel incat sa ii permiti organismului sa isi refaca rezervele.

Avand in vedere faptul ca varsaturile si diareea reprezinta modalitatea prin care organismul elimina microorganismele nocive, nu este indicat sa iei medicamente prea puternice, pentru a face aceste simptome sa dispara. Poti consulta farmacistul, totusi, pentru a vedea ce tratamente de ameliorare exista.

Printre produsele naturiste care iti vin in ajutor in cazul toxiinfectiei alimentare se numara probioticele si ceaiurile. Cele dintai se gasesc sub diverse forme, de la pulberi pana la capsule si reprezinta colonii de bacterii benefice care populeaza intestinele, contribuind la imunitatea organismului. Cand te confrunti cu episoadele diareice, aceasta flora bacteriana este, adesea, distrusa, astfel incat un supliment de acest fel te va ajuta sa te vindeci mai repede.

In ceea ce priveste ceaiurile, printre cele mai indicate sunt echinacea, cimbrul, sunatoarea si menta in combinatie cu musetelul. Desigur ca aceste plante se gasesc si sub forma de tincturi, asa ca poti alege varianta potrivita, in functie de gravitatea simptomelor, dar si de preferintele personale, mai ales ca nu oricine poate lua tincturi, chiar daca acestea se dilueza.

Toxiinfectia alimentara se poate manifesta intr-un mod foarte neplacut si iti poate da mari batai de cap, insa nu este cazul sa intri in panica, daca treci printr-o asemenea situatie. Cum este mai bine sa previi decat sa tratezi, tine cont de sfaturile noastre si ai grija ca hrana sa fie intotdeauna proaspata, curatata si preparata complet, iar mainile tale sa fie foarte curate atunci cand te asezi la masa.

Sursa: www.nhs.uk

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.