Tulburarile legate de consumul de cafeina - simptome, diagnostic si tratament

Tulburarile legate de consumul de cafeina - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Cafeina este un alcaloid care a fost izolat din cafea in 1820 de catre un chimist german pe nume Friedlieb Ferdinand Runge si in 1821 de catre chimistii francezi independenti Robiquet, Pelletier si Caventou. Cafeina se gaseste in cantitati variabile in semintele, frunzele si fructele unor plante, unde actioneaza ca un pesticid natural care paralizeaza si omoara anumite insecte care se hranesc cu planta. In mod obisnuit este consumata de oameni in infuzii extrase din boabele de cafea si din frunzele arborelui de ceai, mai fiind continuta de asemenea si de catre unele mancaruri si bauturi cu derivate din nuca de cola.

Actiunea cafeinei asupra organismului uman

Cafeina actioneaza ca un stimulant al sistemului nervos central(SNC), aparandu-l temporar de somnolenta si refacand starea sa de alerta. Cafeina este cea mai consumata substanta psihoactiva din lume, dar spre deosebire de alte substante psihoactive, aceasta este legala in toata lumea. Cafeina are proprietati diuretice cand este administratata in doze suficiente persoanelor care nu au dobandita o toleranta la ea. Consumatorii obisnuiti dezvolta o toleranta la acest efect, iar studiile nu au reusit sa sustina notiunea comuna conform careia consumul moderat si obisnuit de cafeina duce la deshidratare.

Dureaza mai putin de o ora pentru instalarea efectelor cafeinei, iar o cantitate moderata are efect intre 3 si 4 ore. Consumul de cafeina nu elimina nevoia de somn, ea reduce doar temporar senzatia de oboseala. Citratatul de cafeina s-a dovedit a fi un tratament foarte util atat pe termen scurt cat si pe termen lung, in cazul afectiunilor respiratorii din apneea prematurilor si displazia bronhopulmonara la copii prematuri . 

Semnele si simptomele tulburarilor legate de consumul de cafeina

Cea mai frecventa tulburare privind consumul de cafeina este intoxicatia . Pentru a intruni criteriile unei intoxicatii cu cafeina, pacientul trebuie sa prezinte minim 5 din simptomele prezentate mai jos, simptomele trebuie sa provoace o suferinta importanta sau sa afecteze functia sociala si ocupationala, si nu trebuie sa fie cauzate de o afectiune medicala. Deoarece persoanele dezvolta rapid o toleranta la cafeina, intoxicatia datorata cafeinei este cel mai probabil sa apara la persoanele care nu consuma frecvent cafeina sau care tocmai si-au marit doza semnificativ.

Simptomele intoxicatiei datorata cafeinei includ: neliniste, nervozitate, entuziasm, insomnie, cresterea volumului urinar, probleme gastrointestinale, spasme musculare, vorbitul sau gandirea incoerenta, tahicardie (cresterea frecventei cardiace) sau alte tulburari de ritm, agitatie psihomotorie. Consumul pe termen scurt de cafeina poate produce sau agrava probleme gastrointestinale, ducand pana la ulcer peptic sau hematemeza  (sange prezent in lichidul de varsatura). Consumul pe termen lung de cafeina a fost asociat cu afectarea fertilitatii si cu pierderea de maduva osoasa, ducand la osteoporoza la varste inaintate.

Diagnosticul unei tulburari legate de consumul de cafeina

Diagnosticarea unei tulburari legate de consumul de cafeina este bazata in general pe istoricul pacientului, examenul fizic si analizele de laborator ale lichidelor corporale. In plus medicul va exclude alte afectiuni psihice care au simptome asemanatoare acestui tip de intoxicatie, cum ar fi: crize de anxietate generalizate, atacuri de panica  precum si intoxicatia cu amfetamine sau renuntarea la consumul de sedative, tranchilizante sau nicotina.


Tratarea tulburarilor legate de consumul de cafeina

Tratamentul tulburarilor legate de consumul de cafeina incepe prin scaderea cantitatii consumate sau chiar renuntarea la cafeina. Unele persoane pot prezenta simptome usoare de renuntare la cafeina cum ar fi: dureri de cap, iritabilitate si ocazional greata si varsaturi .Dependenta cronica de cafeina are avantajul de a fi mult mai usoara in comparatie cu cea data de alcool sau droguri, de aceea renuntarea la aceasta substanta se face mult mai usor, cafeaua obisnuita putand fi inlocuita cu una decofeinizata, pastrandu-se astfel si dependenta fizica de a consuma cafea.

Pe de alta parte consumul moderat de cafeina inbunatateste performantele atletice precum si vigilenta. Cafeina in doze mici poate opri durerile de cap datorate tensiunii , iar un studiu a demonstrat ca o combinatie de ibuprofen si cafeina a fost mult mai eficient pentru calmarea acestui tip de dureri decat ibuprofenul simplu. Consumul de cafeina pare sa scada riscul dezvoltarii cirozei alcoolice sau nonalcoolice. Cel mai indicat este sa consumam cafea, dar in doze moderate, fara a face exces. 

 

Bibliografie

1. "The Encyclopedia of Nutrition and Good health", autor:Robert Ronzio , editura:Library of Congress, an 2003.
2. "Encyclopedia of Healt and Behavior", autor:Norman B. Anderson, editura:Editor in Chief.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    iliana (anonim)
    31 august 2013 13:01

    de 3 ani simt arsuri pe toata mina stanga- brat- antebrat acum de 3 luni au disparut arsurile dar simt cum ceva urca si coboara de la muschiul inimii in sus spre vena si injos,an avut zile intregi de dureri continue acum mai fac cate o pauza a reaparut iar durere si raceala pe mina stinga tot inauntru in vene si durere continua in partea stanga a inimii. plus ca m simt foarte obosita, dorm 8,9 ore noaptea si trebuie sa mai dorm si dupa amiaza 2,3 ore. ce poate fi .