Menstruație maro: cauze și simptome care ar trebui să te îngrijoreze

Menstruație maro: cauze și simptome care ar trebui să te îngrijoreze

Paula Rotaru

Menstruația maro este adesea un motiv de îngrijorare pentru multe femei, mai ales dacă aceasta este abundentă sau are un miros neplăcut. Panica este și mai mare dacă menstruația întârzie sau durează mai mult decât în mod normal.

Însă trebuie știut că fiecare femeie este diferită și, prin urmare, ciclul menstrual nu poate fi la fel. Unele femei nu experimentează deloc crampe și au o menstruație scurtă, de cel mult patru zile, în vreme ce altele au dureri chinuitoare și sângerează mai mult de o săptămână.

femeie cu dureri abdominale

Am aflat deja ce spune culoarea menstruației despre sănătatea noastră, așa că e timpul să intrăm în detalii în ceea ce privește menstruația maro. Iată tot ce trebuie să știi despre acest subiect foarte căutat de multe femei!

Menstruația maro: când este normală și când trebuie să se îngrijoreze

În majoritatea cazurilor, menstruația maro este perfect normală. Culoarea și consistența sângelui menstrual se schimbă pe parcursul menstruației: acesta poate fi roșu-aprins, închis, roz sau maroniu, apos, cu cheaguri sau mai gros.

În ultimele zile ale menstruației, sângele capătă o culoare maronie, ca urmare a „învechirii” acestuia. În schimb, primele zile de menstruație sunt caracterizate de un flux sangvin roșu aprins, datorită eliminării mucoasei uterine, scrie heathline.com.

Anticoncepționalele influențează adesea culoarea secrețiilor sau a sângelui menstrual, ca urmare a acțiunii acestora asupra nivelului hormonal, însă în sens pozitiv. Așadar, dacă ai menstruație maro, chiar și în primele zile, nu e cazul să te îngrijorezi.

pilule anticonceptionale

Există însă și situații când apar secreții maro în afara menstruației, în timpul ovulației, în special în cazul tinerelor abia intrate în perioada reproductivă, al femeilor care iau anticoncepționale sau al celor care se apropie de menopauză. În asemenea situații, când ai sângerări sau secreții maronii în afara menstruației, este indicat să mergi la medicul ginecolog, pentru a te asigura că acestea nu sunt simptome ale unei afecțiuni mai grave, cum ar fi o infecție vaginală sau o boală cu transmitere sexuală.

Simptome care nu trebuie ignorate

Ocazional, menstruația sau secrețiile maro pot fi însoțite de alte simptome ce pot ascunde diverse probleme. Fie că ești sau nu gravidă, dacă ai astfel de manifestări, adresează-te de urgență medicului:

  • Menstruație care durează mai mult de 7 zile
  • Ciclu menstrual mai scurt de 21 de zile sau mai lung de 35 de zile
  • Absența menstruației pe o perioadă de 3-6 luni
  • Sângerări sau secreții neobișnuite în afara menstruației
  • Sângerări apărute după contactul sexual
  • Sângerări apărute la menopauză
  • Dureri vaginale sau la nivelul abdomenului inferior
  • Febră (este un semn de infecție)

femeie cu dureri menstruale

  • Oboseală cronică
  • Menstruație foarte abundentă
  • Secreții maronii apărute după introducerea unui sterilet
  • Secreții maronii apărute ca urmare a tratamentului cu tamoxifen, un medicament recomandat pacientelor cu cancer de sân

Sindromul ovarelor polichistice, o cauză frecventă a menstruației maro

Una dintre cele mai frecvente cauze ale menstruației maro este sindromul ovarelor polichistice, o afecțiune de care suferă una din zece femei, scrie healthline.com.

Iată și alte simptome ale acestei afecțiuni:

- menstruații neregulate;

- creșterea excesivă a părului pe față, sâni, spate sau abdomen;

- obezitate;

- pusee de acnee;

- infertilitate;

- pete pigmentare cu textură îngroșată;

- chisturi ovariene.

Din păcate, cauza sindromului ovarelor polichistice nu este cunoscută, dar există teorii care afirmă că această afecțiune ar putea avea o componentă genetică. Altfel spus, e posibil ca boala să fie moștenită de la mamă sau de la bunică.

femeie cu dureri de burta

Dacă ai unul sau mai mult simptome dintre cele menționate mai sus, adresează-te medicului pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat. În lipsa tratamentului, sindromul ovarelor polichistice crește semnificativ riscul de diabet, infertilitate și boli cardiovasculare! Așadar, cu cât depistezi mai devreme această afecțiune, cu atât mai eficient va fi tratamentul, iar riscul de îmbolnăvire va scădea.

Infecțiile și bolile cu transmitere sexuală, alte cauze ale menstruației maro

Secrețiile apărute în afara menstruației sau sângele menstrual maro pot fi consecințe ale unei infecții vaginale, cum este candidoza, sau ale bolilor cu transmitere sexuală (gonoree, chlamydia).

De asemenea, secrețiile maronii pot fi simptome ale anumitor boli inflamatorii, precum cervicita sau vaginita. Rareori, pot fi semne ale cancerului cervical, însă, pentru a elimina orice îngrijorare, cel mai bine este să mergi la medic și să faci analizele pe care ți le recomandă. Dacă ai o fetiță, este important să o vaccinezi împotriva virusului HPV, principalul vinovat al cancerului cervical.

Scurgerile maronii în sarcină: normale sau nu?

În primul trimestru de sarcină, sângerările ușoare și secrețiile maronii sunt de cele mai multe ori normale, dar asta nu înseamnă că trebuie să le ignori și să amâni vizita la medic.

Dacă secrețiile maro sunt însoțite de dureri abdominale puternice, amețeală, slăbiciune, senzație de leșin, durere de umăr sau sângerări de culoare roz aprins, mergi urgent la medic, pentru că poate fi un semn de avort spontan, sarcină ectopică sau naștere înainte de termen. Fumatul, alcoolul și drogurile pot duce la astfel de consecințe!

femeie insarcinata

Secreții maro pot apărea și după nașterea naturală, menținându-se până la reapariția fluxului menstrual, acestea purtând denumirea de lohii. Acestea arată că organismul își revine la normal, adaptându-se pentru perioada de recuperare, așa că nu ai motive de îngrijorare.

Secrețiile maronii sunt frecvente înainte de menopauză

Pe măsură ce îmbătrânim, ciclul menstrual suferă modificări, mai ales după vârsta de 50 de ani. Înainte de intrarea propriu-zisă la menopauză, organismul trece printr-o etapă numită perimenopauză, care se manifestă adesea prin secreții maro și menstre neregulate. Se consideră că o femeie intră la menopauză în momentul în care „împlinește” 12 luni de absență a menstruației.

calendar menstrual si absorbante

Cu toate acestea, se întâmplă ca scurgerile maronii să își facă apariția după instalarea menopauzei, acestea find asociate cu inflamații ale mucoasei vaginale (vaginită atrofică), polipi uterini benigni sau alte afecțiuni mai mult sau mai puțin grave.

În astfel de situații, este indicat să te adresezi medicului pentru a descoperi cauza acestor secreții anormale. Multe dintre problemele care pot duce la sângerări în menopauză sunt ușor de tratat, cu condiția să fie descoperite timpuriu.

Menstruația maro nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, însă cel mai bine este să discuți cu medicul ginecolog acest aspect, mai ales dacă ai și alte simptome neplăcute. Află și ce înseamnă dacă ai ciclu de două ori pe lună!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.