Mezelurile duc la cancer: ce e-uri cancerigene contin

Mezelurile duc la cancer: ce e-uri cancerigene contin

Nicoleta Soare

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca mezelurile sunt cancerigene si recomanda un consum moderat de produse procesate. La indemana si ieftine, mezelurile sunt consumate zilnic sub forma de sunca, salam, burgeri, carnati, crenvursti, fara sa realizam ca aceste produse contin conservanti ce prezinta un risc ridicat pentru sanatate.

Aditivii alimentari sau E-urile sunt substante chimice adaugate in produsele alimentare, cu scopul de a le potenta gustul, imbunatati aspectul sau prelungi termenul de consum.

  

Daca in trecut se utiliza sarea pentru a conserva carnea si pestele, ierburi si condimente pentru a imbunatati aroma mancarurilor, zahar pentru a pastra savoarea fructelor sau solutii naturale pentru legumele puse la murat, astazi toate produsele pe care le consumi, de la fructe pana la conserve, contin compusi chimici care modifica valoarea nutritiva.

Desi acesti aditivi alimentari ar trebui sa fie reglementati de autoritatile competente si atent verificati, producatorii reusesc sa ascunda si sa foloseasca in produsele lor din ce in ce mai multe E-uri cancerigene, care pe termen lung, iti afecteaza sanatatea.

Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat etichetele a 61 de mezeluri comercializate pe piata din Romania, iar in urma studiului a constatat ca peste 50% dintre ele contin mai mult de 6 E-uri.

Iata care sunt E-urile cancerigene din mezeluri:

E
Denumire completa Risc
Unde il gasim
E124 Colorant rosu
Toxic, interzis in SUA
 Mezeluri
E128
Colorant rosu 2G
Toxic, interzis in SUA si Australia
Carne de hamburgeri
E220/E228 Sulfiti Provoaca alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fruce confiate, bere, vin, otet din vin
E249/E252 Nitrati si nitriti - conservanti
Posibil cancerigen
Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
E407
Caragen Posibil cancerigen
Carne procesata, branza, sosuri, lactate
E621 Monoglutamatul de sodiu
Toxic Potenteaza gustul mancarii

 

Ce trebuie sa stii despre mezelurile care au E-uri cancerigene 

1. Mezelurile sunt produse procesate. Specialistii recomanda pe cat de mult posibil evitarea alimentelor procesate.

2. Toate mezelurile, fie ca vorbim de salam, carnati, sunca, pastrama, parizer sau crenvursti, contin nitriti.

3. Mezelurile contin sare, grasimi si colesterol intr-o cantitate suficienta cat sa afecteze bolnavii cu probleme de inima sau cei cu hipertensiune.

4. Excesul de sare este vinovat de aparitia hipertensiunii arteriale. Cantitatea de sare din mezeluri constituie o sursa suplimentara, destul de greu de controlat.

5. Incalzirea la temperatura inalta a mezelurilor duce la formarea de nitrozamine.

6. Nitrozaminele sunt cancerigene si reprezinta probabil unul dintre motivele pentru care mezelurile sunt implicate in aparitia diverselor tipuri de cancer.

7. Multiple studii recente au aratat ca un consum relativ mic de mezeluri (50-100 g de mezeluri pe zi, timp de 8 ani) creste riscul de cancer gastric cu 145%, cancerul de colon cu 50%, cancerul pulmonar cu 16%, cancerul pancreatic cu 68%, cancerul mamar cu 64%, cancerul prostatic cu 124%.

8. Consumul de mezeluri in timpul sarcinii creste cu 68% riscul de tumori pe creierul copilului, in primii ani de viata.  

Este recomandat sa citesti cu atentie etichetele produselor, ai dreptul sa ceri lista ingredientelor chiar daca iei semipreparate de la galantar, iar daca vrei sa cumperi produse bune, mai bine te orientezi spre cele ale micilor producatori, dar in care poti avea incredere ca nu contin E-uri cancerigene.

 

  

Mezelurile pot provoca diabet de tip 2

In urma unor teste s-a demonstrat ca un consum prea mare de produse procesate poate duce la diabet de tip 2, din cauza grasimilor saturate prezente in cantitati mari in mezeluri.
 

Grasimile din mezeluri afecteaza problemele biliare

De asemenea trebuie sa stii ca mezelurile pot cauza probleme biliare. Grasimile din acestea pot declansa o hipertonie biliara, care se caracterizeaza prin dureri abdominale.

Meniuri fara mezeluri

Multe persoane pot avea impresia ca, odata cu eliminarea mezelurilor din meniu, nu vor mai avea ce sa consume. Dar nu este asa, mai degraba poate fi vorba de o teama de a accepta o schimbare in regimul alimentar. Asa ca iti propunem cateva variante de meniuri sanatoase si hranitoare ce pot inlocui cu succes nevoia de produse procesate.  
Articolul urmator
Semne că ai lipsă de vitamina A
Semne că ai lipsă de vitamina A

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.