Miros urât în nas: ce probleme de sănătate trădează acest simptom

Miros urât în nas: ce probleme de sănătate trădează acest simptom

Redactor Alexa Galgau

Problema mirosului urât în nas afectează o mare parte din populație la un moment dat în viață, însă puțini sunt cei care chiar merg la medic din cauza acestui simptom, fie din jenă, fie din neglijență. Mirosul care pare să vină din nas este unul care se aseamănă cu cel al cărnii degradate și uneori este însoțit de senzația de presiune deasupra tâmplelor și a urechii stângi.

Prima reacție constă, de obicei, în folosirea unui spray nazal, care nu funcționează totuși. Singura soluție este descoperirea cauzei și urmarea unui tratament specific. Există multe boli care pot da acest simptom neplăcut.

Iată care sunt posibilele cauze ce pot duce la un miros urât în nas

miros urat in nas

Miros urât în nas: posibile cauze care pot favoriza apariția acestui simptom

Resturi alimentare blocate în nas

Poate că este puțin probabil să se întâmple, însă bucăți mici de mâncare pot rămâne uneori  în nas atunci când o persoană vomită, blocând căile nazale. După o vreme, ele încep să se degradeze și provoacă un miros de stricat care persistă. Soluția în acest caz nu este să încerci să scoți bucățica de mâncare cu un alt obiect străin, ci să încerci să blochezi cealaltă nară și să sufli puternic. Dacă nu reușești, va trebui să mergi la un medic care să te asiste, oricât de jenant ar fi.

Sforăit

Există o legătură nebănuită între sforăit și mirosul urât în nas. În timp ce dormi, dacă ai obiceiul să sforăi, ții gura deschisă, ceea ce duce la uscarea ei și la producția insuficientă de salivă. Aceasta este răspunzătoare pentru curățarea bacteriilor din gură și, dacă acestea se înmulțesc seară de seară, nu doar că pot apărea probleme dentare, dar se vor extinde și până la nivelul nasului, unde pot provoca un miros neplăcut.

Sforăitul poate avea mai multe cauze, însă toate implică obstrucția căilor nazale. Poate fi vorba despre polipi, deviație de sept sau alte probleme, așa că, dacă nu ești răcită și este o problemă care persistă, mergi la un medic ORL pentru a depista cauza.

Sinuzită

Această boală apare atunci când se inflamează mucoasa sinusurilor din cauza unei boli virale. Atunci când se formează secreții în exces la nivelul sinusurilor, acestea rămân blocate și atrag bacteriile, care se înmulțesc și produc reziduuri. De obicei, acestea conțin sulf, ceea ce dă un miros urât în nas, dar și halenă (miros neplăcut al respirației).

De cele mai multe ori, sinuzita se mai prezintă și cu alte simptome: dureri de cap, febră, senzația de presiune la nivelul feței, în special în zona nasului. Afecțiunea poate fi tratată fie cu remedii naturiste, fie cu medicamente prescrise de medic. De obicei, aplicarea unor comprese calde pe sinusuri ajută mult la ameliorarea simptomelor. 

Polipi nazali

Polipii sunt niște excrescențe benigne care apar în interiorul nasului, împiedicând fluxul respirator la nivelul căilor nazale. Aceste formațiuni provoacă scurgeri nazale și congestie, ceea ce atrage bacterii, care mai departe pot duce la apariția sinuzitei. După cum am explicat mai devreme, această afecțiune se poate manifesta și prin miros urât în nas.

Află mai multe despre polipi și operația de scoatere a lor din ACEST articol!

miros urat in nas

Ozena sau rinita atrofică

Ozena este o infecție a mucoasei nazale, care provoacă o scurgere neobișnuită din nas și cruste dureroase, dar și un miros urât în nas. Această boală poate să fie cauzată de o iritare continuă a nasului. Deoarece nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției ozenei, tratamentul vizează, de cele mai multe ori, ameliorarea simptomelor. Pentru a reduce din dezvoltarea bacteriilor, doctorul ar putea prescrie folosirea unor picături cu glicerină sau glucoză. De asemenea, irigațiile nazale cu soluție de bicarbonat de sodiu ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor. 

Rinocleroma

Această infecție a căilor nazale este cauzată de o bacterie numită Klebsiellarhinoscleromatis. Tratamentul presupune realizarea unei bronhoscopii și administrarea anumitor medicamente, pentru a combate microbii. În rare cazuri este nevoie de operație, în special dacă pacientul se plânge de obstrucție nazală severă.

Adenoidita

Inflamarea adenoidelor în urma unei infecții virale sau a unei reacții alergice poate să rezulte în apariția unor scurgeri purulente, care dau și un miros urât în nas. Simptomele adenoiditei sunt:

- nas înfundat;

- gât inflamat;

- glande umflate la gât;

- durere în urechi;

- apnee în somn.

Tratament miros urat in nas

Tratamentul pentru mirosul urat din nas poate sa difere semnificativ in functie de cauza problemei. Se recomanda de catre specialisti, pana la aflarea unui rezultat complet al investigatilor, inhalatii cu ceai cald si ulei volatil de eucalipt.

De asemenea, in mai multe cazuri, mai ales daca este o problema provenita de la o sinuzita odontogena, va fi necesara consultarea medicului stomatolog, pentru un tratament eficient.

Miros urat in nas la copii

Si in cazul copiilor cauzele ce pot conduce la miros urat la nivelul nasului sunt in general asemanatoare precum in cazul adultilor.

Merita insa precizat ca la copii prescolari pot exista cazuri in care cei mici isi introduc voit sau nevoit mici obiecte de plastic, lucru deosebit de periculos atat pe moment, dar si pe termen lung. In acest caz un examn ORL este necesar, mai ales daca cel mic are nasul infundat sau ii curge nasul de o perioada lunga de timp.

Miros urat in nas tratament naturist

Benefice sunt inhalatiile de abur fierbinte, sub un prosop, dupa ce in prealabil s-a adaugat ulei volatil de pin si de lamaie in apa fierbinte.

De asemenea, din farmacii va puteti procura capsule cu ulei de chimen negru. In cazul rinitei eficienti sunt si aerosolii cu propolis, efectuati timp de 10 zile consecutiv.

Miros de amoniac sau miros metalic in nas

Cea mai frecventa cauza a perceptiei unui miros de amoniac sau a unui miros metalic in nas este in cazul in care persoana respectiva sufera de probleme de natura stomatologica.

Mai pot exista si cazuri in care creierul interpreteaza diferit unele mirosuri, in acest cazu fiind necesar un consult la neurologie.

Te-ai confruntat vreodată cu un miros urât în nas? Ce ai făcut ca să scapi de acest simptom neplăcut?

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (111)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.