Mit sau adevăr: putem sau nu să răcim din cauza frigului?

Mit sau adevăr: putem sau nu să răcim din cauza frigului?

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

De câte ori nu ai auzit expresia "îmbracă-te bine dacă ieși afară", în timpul sezonului rece? Te-ai gândit vreodată care este legătura dintre frig și guturai, denumit în tradiția populară "răceală"? Am crescut cu ideea că dacă nu ne înfofolim atunci când plecăm din casă iarna cu siguranță vom contacta o răceală de toată frumusețea. 

Este un mit faptul că îmbrăcarea în mai multe straturi îți va ține de cald. În realitate, o singură piesă bine confecționată te va apăra împotriva frigului la fel de bine. Experții spun că, într-adevăr, răceala și gripa sunt mai frecvente iarna, însă nu sunt cauzate de temperaturile scăzute. Răceala sau gripa apar din cauza faptului te infectezi cu virusul gripal sau unul din peste 200 de virusuri respiratorii care determină banala răceală.

Poți răci din cauza frigului?

Cu toate acestea, sezonul lor concide cu anotimpurile mai răcoroase, precum toamna și iarna. Un factor pentru care este o mai mare posibilitate să contactezi o răceală în sezonul rece este pentru că stai mai mult în interior. Așadar, contactul constant dintre oameni face posibilă răspândirea mai rapidă a virușilor. Totodată, epidemiile de gripă și răceală au loc cel mai adesea în școli, acolo unde interacționează mulți copii.

Însă, legătura dintre frig și gripă este felul în care virusul gripal reacționează la temperaturi. Acesta se stabilizează la temperaturi de 5 grade Celsius, iar când gradele cresc, își pierde din stabilitate. Cercetătorii au aflat că virusul nu se poate transmite la temperaturi de peste 30 de grade.

Citește și: 10 metode dovedite științific care te scapă de răceală

"Un alt factor îl reprezintă umiditatea. Atunci când transmitem virusurile de la o persoană la alta, de cele mai multe ori suntem la o distanță de un metru față de celălalt, ceea ce numim zona de respirație. Când ne aflăm în perioadele din an în care umiditatea este scăzută, cum ar fi iarna, aceasta ajuta că virusurile să se evapore, să rămână în aer pentru suficient timp cât pentru o altă persoană să îl inspire.", a explicat doctorul William Schaffner, expert în boli infecțioase, conform Healthline.

Răcelile ușoare se pot transmite atât vara, cât și iarna. Lucrurile se schimbă în privința gripei. Șansele de a contacta virusul gripal sunt mai mari iarna, ceea ce explică și numărul ridicat de îmbolnăviri în fiecare sezon.

Teoria este susținută și de un grup de cercetători de la Universitatea Yale care a constatat că temperaturile scăzute reduc apărarea imunitară a organismului uman în fața rinovirusului (n.r. virus care provoacă cele mai multe cazuri de guturai). 

Oamenii de știință a făcut teste pe șoareci și au aflat că cei infectați cu rinovirus produc un val de semnale imune antivirale, ce activează mecanismele de apărare ale corpului. S-a descoperit faptul că la temperaturi mai joase, șoarecii produc mai multe semnale antivirale, astfel că infecția persistă. O altă explicație pentru care răcim mai des iarna este faptul că respirăm mult aer rece, ceea ce răcește căile respiratorii superioare și favorizează activitatea rinuvirusurilor.

Surse articol: Descopera.ro / Playtech / Ea.md

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Testul care ghiceste din ce generatie faci parte: GenZ sau Milenial?
Incepe quiz
Testul care ghiceste din ce generatie faci parte: GenZ sau Milenial?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.