Monocite scăzute: cauze, simptome și tratament

Monocite scăzute: cauze, simptome și tratament

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Printre testele medicale care trebuie făcute cel puțin o dată pe an se numără și hemoleucograma complete. Aceasta este utilă deoarece poate diagnostica la timp bolile hematologice, dar și pentru că oferă indicii și despre starea sistemului imunitar. Dacă în rezultatele acestei analize vei descoperi că ai monocite scăzute, înseamnă că ai o infecție în corp, care necesită mai multe investigații medicale. Află din acest articol ce sunt monocitele, ce rol au în organismul uman și de ce boli poți suferi dacă ai un nivel scăzut de monocite!

analize intr-un laborator

Ce sunt monocitele?

Monocitele sunt cele mai mari celule albe din sânge, făcând parte din sistemul imunitar al organismului. Ele joacă un rol foarte important în combaterea germenilor și a inflamației.

Monocitele reprezintă aproximativ 2-10% din totalul celulelor albe. Conform site-ului healthline.com, monocitele se formează în măduva osoasă, circulă câteva zile în sânge, după care intră în țesuturile din ficat, splină, măduva osoasă și plămâni și caută agenți patogeni (substanțe cauzatoare de boli). Ele se odihnesc până când sunt activate.

  • Macrofagele - eliberează substanțe chimice toxice care ucid bacteriile dăunătoare sau celulele infectate. Macrofagele pot digera bacteriile, resturile de celule și alte particule eterogene sau toxice pentru organism, dacă acești agenți patogeni au fost acoperiți cu anticorpi de către alte globule albe.Tulburările genetice specifice afectează funcționarea macrofagelor și a monocitelor, ducând la acumularea de reziduuri în celule. Acest lucru provoacă scăderea capacității de stocare a lipidelor, afecțiuni cunoscute ca Niemann-Pick și Gaucher.
  • Celulele dendtritice - au rolul de a stimula sistemul imunitar în lupta împotriva bacteriilor, fungilor, virusurilor și a altor agenți patogeni ce pot cauza infecții grave. Pentru că au un rol atât de important, medicul va recomanda o numărare a celulelor albe din sânge la primele semne de boală.

Monocitopenia înseamnă monocite scăzute și este dăunătoare pentru organismul uman deoarece îl predispune la infecții. În mod special, corpul este mai vulnerabil în fața bacteriilor din tractul gastrointestinal sau urinar.

Monocite: valori normale

După cum ai văzut, monocitele au un rol extrem de important, astfel că trebuie să te asiguri întotdeauna că se regăsesc în cantități optime în organism. Numărul de monocite ar trebuie să fie între 0.2 și 0.8×10(9)/L pentru adulți. Copiii au alte valori și se calculează în funcție de vârstă, dar pentru nou-născuți, 0.5 - 1.8×10(9)/L reprezintă un nivel optim.

Atunci când ai monocite scăzute, s-ar putea să observi o scădere și în numărul total de celule albe din organism.

Ce indică monocitele scăzute?

Monocitopenia poate apărea din cauza unor afecțiuni medicale, precum:

  • Deficit de vitamina B12. Vitamina B12 este esențială pentru producerea de monocite și alte celule albe din sânge.
  • Tulburări ale măduvei osoase. Acestea vor afecta în mod semnificativ producția de monocite și numărul lor va scădea sub medie. La baza acestor dereglări pot sta boli grave, cum ar fi:

- Leucemia celulară parodică, o formă de cancer ce se manifestă printr-o supra-producție de celule B în măduvă. Evaluate microscopic, aceste celulele B par păroase, iar atunci când sunt în număr prea mare, pot duce la scăderea numărului de monocite. 

- Artrita reumatoidă, o boală autoimună caracterizată prin inflamarea articulațiilor și care poate duce, în timp, la o insuficiență a măduvei osoase. 

- Lupusul, o afecțiune inflamatorie gravă, în care sistemul imunitar luptă împotriva țesuturilor și organelor. Afecțiunea invadează și măduva osoasă și din această cauză, monocitele scăzute pot fi observate la pacienții care suferă de această boală.

stetoscop analize

- Anemie aplastică. Aceasta este o tulburare în care măduva osoasă își pierde capacitatea de a produce celule roșii și celule albe. Măduva osoasă este esențială pentru producerea celulelor stem, care la rândul lor generează alte forme de celule sangvine. În anemia aplastică, celulele stem nu ajung la maturitate, ceea ce duce la o lipsă de monocite.

- HIV/SIDA. Virusul HIV afectează în mod semnificativ sistemul imunitar. Acest lucru afectează producerea de celule albe din sânge, determinând scăderea numărului de monocite sub limita normală.

- Tuberculoza. Este o infecție pulmonară bacteriană; când bacteria invadează măduva osoasă, ea suprimă și împiedică funcționarea acesteia. Aceasta duce, în general, la reducerea numărului de monocite.

Totodată, medicamentele pot interfera cu numărul de celule albe din sânge, ducând la monocite scăzute. De exemplu, interferonul administrat oral pentru hepatită virală afectează grav producerea de monocite, iar cei care se află sunt tratament au, de obicei, un număr mai mic din acest tip de celule. Un efect similar îl are chimioterapia, care distruge atât celulele sănătoase, cât și pe cele bolnave. Mare grijă și la corticosteroizi, pastilele cu efect anti-inflamator care duc la scăderea producției de monocite. 

Cum îți afectează sănătatea monocitele scăzute?

Monocitopenia poate provoca numeroase probleme de sănătate, dar specialiștii au observat și un efect pozitiv: persoanele care au un număr mai mic de monocite au și un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare.

Beneficiile se opresc, însă, aici. Mulți pacienți cu un număr scăzut de celule albe de acest tip au un risc mai mare de a suferi de boli hematologice și chiar de a dezvolta cancere ale sângelui. Leucemie mielogenă cronică, mielodisplazia, leucemia mielomonocitară și limfoamele se numără printre cele mai mari amenințări.
La femei, monocitele scăzute pot provoca probleme serioase ale sistemului imunitar, lăsându-le susceptibile infectării cu virusul HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin.

Simptome ale scăderii numărului de monocite

Numărul scăzut de monocite nu se manifestă prin simptome specifice, însă pentru început, apar infecțiile. Acestea pot duce la apariția febrei, frisoanelor, tusei, urinării frecvente și simptomelor asemănătoare gripei.

Iată câteva dintre simptomele care pot apărea:

  • Slăbiciune - sistemul imunitar trebuie să depună un efort mai mare, pentru a ține infecțiile departe, astfel că te poți simți epuizată.
  • Oboseală - din aceeași cauză poți simți nevoia de a dormi, chiar și după o noapte bună de odihnă.
  • Infecții recurente - monocitele prezente în fluxul sangvin și în majoritatea țesuturilor protejează organismul împotriva agenților patogeni. Când numărul lor scade, apar infecțiile recurente.
  • Probleme de respirație - o scădere a numărului de monocite este însoțită de o scădere a numărului de celule roșii din sânge. Celulele roșii din sânge transportă oxigenul din plămâni în alte părți ale corpului. Prin urmare, o scădere a numărului lor determină reducerea nivelului de oxigen din sânge și apariția problemelor de respirație.

Tratament pentru monocitele scăzute

Medicul poate prescrie diferite tratamente, în funcție de starea generală de sănătate, cauza și severitatea monocitopeniei. De asemenea, tratamentul va depinde de infecțiile secundare, precum și de simptomele asociate.

Administrarea factorului de creștere a producției de globule albe și folosirea medicamentelor antifungice și antibiotice pot stimula producerea de celule albe. De asemenea, administrarea intravenoasă de imunoglobulină și terapiile cu corticosteroizi pot fi de ajutor.

Potrivit Mayo Clinic, o dietă echilibrată poate contribui la stimularea producției de celule albe din sânge. Ia măsuri de precauție pentru a evita infecțiile. Prin urmare, trebuie să ai o igienă corporală adecvată și să te speli des pe mâini.

Alimente care ajută la menținerea numărului recomandat de monocite din organism

legume avocado sparanghel

Uleiurile mononesaturate care se regăsesc în măsline, legume, cereale integrale, fructe cu coaja lemnoasă și fructe protejează împotriva infecțiilor care afectează numărul de monocite. 

Acizii grași Omega 3 din uleiul de pește și din macrou sau somon protejează împotriva bolilor cardiace și a infecțiilor. Consumă pește de 2-3 ori pe săptămână și ia suplimente alimentare pe bază de ulei de pește pentru a preveni scăderea numărului de monocite din organism.

Alimente care cresc monocitele

Monocitele scăzute reprezintă un semn al unui sistem imunitar foarte slăbit. Prin urmare, pentru a-ți întări imunitatea, este bine să consume mai multe din următoarele alimente:

  • Usturoi. Acesta este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale, fiind de folos pentru întărirea sistemului imunitar.
  • Ciuperci. Aceste legume pot fi o armă puternică în prevenirea răcelilor, gripei și a altor infecții. Studiile asupra ciupercilor proaspete, ciupercilor uscate și extractelor au arătat că ciupercile precum shiitake, maitake și reishi au efecte antivirale, antibacteriene și antitumorale.
  • Legume foarte colorate. Carotenoizii, precum beta-carotenul, sunt antioxidanți puternici care ajută la funcționarea optimă a sistemului imunitar. Carotenoizii sunt prezenți în principal în fructele și legumele galbene, portocalii și roșii, dar și verzi. Este important să ai în dieta ta o varietate de fructe și legume de diferite culori, deoarece se crede că diferitele tipuri de carotenoide lucrează împreună pentru a întări sistemul imunitar al organismului.
  • Nuci. Acestea au un conținut bogat de proteine, vitamine, minerale și antioxidanți, precum: vitamina E, zinc și acizi grași omega 3.
  • Fructe de pădure. Căpșunile, afinele și celelalte fructi de pădure sunt bogate în vitamina C și bioflavonoide, substanțe fitochimice care pot funcționa ca antioxidanți și pot preveni deteriorarea celulelor. Pentru un efect optim de stimulare a sistemului imunitar, se recomandă consumul unui castron de fructe de pădure amestecate zilnic. De asemenea, se poate varia și tipul de fructe consumate de la o zi la alta.
  • Ciocolata. Ciocolata este recomandată dacă ai monocite scăzute deoarece conține cacao, ingredient care acționează ca un antioxidant puternic. Prin urmare, atâta timp cât alegi o ciocolată cu un conținut mare de cacao și mai puțin zahăr, aceasta îți poate fi de folos la întărirea sistemului imunitar. Studiile au arătat că un consum regulat de cacao/extract de cacao poate reduce riscul de boli de inimă, ajută la creșterea colesterolului bun și poate inversa deteriorarea vaselor de sânge la persoanele cu diabet.

Alimente și băuturi pe care trebuie să le eviți

rulada de ciocolata

Dacă ai monocite scăzute, este esențial să eviți alimentele și băuturile bogate în zahăr deoarece glicemia ridicată crește riscul de scădere a acestor celule albe. În plus, reducerea zaharurilor din alimentația zilnică va diminua șansele de a te pricopsi cu o afecțiune cardiacă sau o infecție.

Consumul excesiv de alcool contribuie la apariția inflamațiilor din organism și la scăderea numărului de monocite.

Monocitopenia poate fi evitată! Adoptă o dietă echilibrată, evită consumul excesiv de băuturi alcoolice și mergi la medic dacă ai simptome care te îngrijorează. 

Cum crești nivelul monoticelor din sânge

Medicul este cel care îți va spune exact ce trebuie să faci, pentru a crește nivelul de monocite din sânge, dar poți încerca câteva metode naturale. Exerciții fizice intense cresc valoarea lor, dar s-ar putea să revină la normal, când ești în repaus.

Expunerea la frig este o altă metodă prin care poți stimula producția de monocite, deoarece sistemul imunitar va începe să lupte, ca reacție a sistemului nervos.

La fel de eficientă este și sauna, deoarece supra-încălzirea stimulează producția acestor celule albe.
Cercetările au arătat că și vitaminele C și D pot ajuta sistemul imunitar și producția de monocite.

Așadar, sănătatea este foarte importantă și trebuie să mergem periodic la medic, nu doar atunci când ne simțim foarte rău și nu mai avem încotro. Dacă în rezultatele analizelor de sânge, ți-a ieșit că ai monocite scăzute, trebuie neapărat să faci mai multe investigații medicale pentru a descoperi ce fel de infecție ai în corp!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (69)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.