„Mucegai” pe unghie: de ce apare și ce tratament trebuie să urmezi

„Mucegai” pe unghie: de ce apare și ce tratament trebuie să urmezi

Redactor Raluca Margean

Unghiile verzi, cunoscute și sub denumirea de cloronychia sau sindromul unghiilor verzi, se caracterizează prin decolorarea unghiei (galben-verzui, verzui-maroniu, verzui-negru). Poate apărea la persoanele care au unghii artificiale, dar și la persoanele ale căror mâini sunt expuse constant la apă, săpunuri și detergenți.

De ce apare mucegaiul pe unghie

mucegai pe unghie- unghie infectată de la degetul mic

Cauza mucegaiului pe unghii este infecția cu o bacterie denumită Pseudomonas aeruginosa. Această bacterie poate fi prezentă oriunde, pe plante și animale, pe sol și în apă. Dacă unghia este expusă în mod repetat la mediul în care este prezentă această bacterie, crește riscul infectării pielii de sub unghia respectivă. Barmanii, chelnerii sau alte persoane a căror ocupație implică expunerea frecventă la apă au un risc mai mare de a dezvolta infecția, deoarece bacteriile prosperă cel mai bine în mediile umede.

Poate fi infectată o mică porțiune a unghiei sau întreaga unghie. De asemenea, chiar dacă în general majoritatea persoanelor au doar o unghie infectată, uneori și unghia adiacentă unghiei infectate va prezenta semne de infecție. Decolorarea în verde a unghiei este atribuită piocianinei pigmentare care este produsă de bacteria Pseudomonas aeruginosa.

De obicei, nu există complicații severe, dar pot exista cazuri foarte rare de infecție a pielii sau a țesuturilor moi cu bacteria Pseudomonas în cazul în care persoanele infectate se zgârie accidental cu unghia infectată.

Te poți infecta cu această bacterie la salonul de cosmetică?

mucegai pe unghie tratament- femeie la manichiură

Unghiile false sau manichiura cu gel pot crește riscul de infecții. Specialiștii în manichiură trebuie să fie extrem de precauți în ceea ce privește procedurile de igienizare și dezinfectare. Înainte de aplicarea oricărui produs, suprafața unghiilor trebuie perfect curățată și dezinfectată. În caz contrar, s-ar putea ca bacteriile să fie prinse între produsul aplicat și unghia naturală.

Atunci când produsul este aplicat pe o unghie care este infectată deja cu bacteria Pseudomonas, se creează un mediu aproape fără oxigen propice pentru înmulțirea bacteriei. În cazul în care apar pete verzi între unghia naturală și cea falsă, înseamnă că bacteriile fie erau deja prezente pe unghie înainte de aplicarea produsului, fie aderența produsului aplicat a fost nesatisfăcătoare și bacteriile și-au croit drum sub produs printr-o fisură.

Cum se tratează infecțiile unghiilor

Tratarea infecției cu bacteria Pseudomonas este destul de dificilă și trebuie consultat un medic dermatolog specialist. În trecut, o opțiune terapeutică era îndepărtarea întregii unghii, însă în prezent tratamentul constă în periajul patului unghial cu o soluție de hipoclorit de sodiu concentrație 2% de două ori pe zi și administrarea de antibiotice local sau oral. În mod obișnuit, tratamentul infecției poate consta în:

  • Îmbibarea unghiei infectate cu oțet alb (acid acetic). Se prepară o soluție care conține o parte oțet alb și 4-10 părți apă (în funcție de concentrația de oțet alb). Obiectivul este o concentrație de acid acetic de 0,25%-1,0%. Se înmoaie 10 minute, de două ori pe zi, apoi se usucă bine. Tratamentul poate necesita câteva săptămâni până la luni.
  • Administrarea de gentamicină 0,3% soluție, 1-2 picături pe unghia afectată, de două ori pe zi.
  • Neomicină + polimixină B + gramicidină, 1-2 picături pe unghia afectată, de două ori pe zi.
  • Oflaxacină 0,3% soluție, 1-2 picături pe unghia afectată, de două ori pe zi.
  • Administrarea pe cale orală a ciprofloxacinei (500 mg, de două ori pe zi, timp de 7 zile).
  • Îndepărtarea pe cale chirugicală a unghiei infectate poate fi o opțiune de tratament doar în cazul în care există o alterare severă a unghiei.

Cum poți preveni infecțiile unghiilor

mucegai pe unghie tratament- instrumente de manichiură

Pentru prevenirea infecției cu Pseudomonas sau alte bacterii, este foarte important să îți îngrijești corect unghiile. Folosește mănuși atunci când speli vasele sau folosești produse de curățenie pe bază de chimicale, cum ar fi detergenții sau dezinfectanții. Dacă îți faci singură manichiura, ai grijă să nu folosești produse pe unghii exfoliate, rupte sau crăpate, deoarece riscul de dezvoltare a unei infecții bacteriene este foarte crescut.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.