Ectopia renala simpla- simptome, diagnostic, tratament

Ectopia renala simpla- simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Ectopia renala simpla este o anomalie ce se caracterizeaza prin pozitia anormala congenitala a rinichiului, putand fi localizat toracic (rareori), lombar inferior, iliac sau pelvin.

In general rinichii afectati de aceasta anomalie sunt mai mici si prezinta o lobulatie fetala. Atunci cand rinichii sunt localizati la nivel toracic, acestia pot fi confundati cu o tumora mediastinala.

Bazinetul poate fi localizat anterior, datorita lipsei procesului de rotatie care ar trebui sa aiba loc in timpul vietii fetale. Ureterul in schimb are o lungime normala, iar varsarea sa in vezica se face de aceeasi parte, asa cum este normal.Vascularizatia rinichiului ectopic este anormala ( origine in aorta, artera iliaca sau mezenterica)

Ectopia renala poate fi :

-simpla

-incrucisata

In cazul ectopiei renale incrucisate deschiderea ureterului in vezica este normala, dar rinichiul drenat este de partea opusa, in vecinatatea rinichiului pozitionat normal.


Cauzele ectopiei renale


In mod normal, in timpul vietii intrauterine are loc ascensionarea rinichilor catre regiunea lombara, bazinetul fiind asezat pe fata sa anterioara; ulterior bazinetul va fi asezat medial.

Embriologic, ectopia renala este datorata opririi in ascensiune a rinichiului, in perioada de migrare, cand se produce si rotatia mediala a bazinetului


Simptomele ectopiei renale


Ectopia renala simpla nu determina aparitia vreunui simptom. Manifestarile clinice care apar nu sunt cauzate de anomalii renale, ci de eventualele fenomene de compresiune asupra organelor vecine (vase, nervi).

Atunci cand rinichiul este localizat in pozitie pelvina, pacientul poate prezenta tulburari vezicale sau digestive.

Ectopia renala simpla se poate complica cu o obstructie si/sau infectie; in unele cazuri putand sa apara si hipertensiunea arteriala.


Diagnosticul de ectopie renala

Este important sa se stabileasca din timp ca este vorba de o ectopie renala, si sa se identifice sediul rinichiului ectopic. Astfel, pe viitor, se pot evita eventualele confuzii, rinichiul ectopic putand fi confundat cu o tumora.

Pentru stabilirea diagnosticului se poate apela la o serie de investigatii paraclinice, si anume:


-urografie intravenoasa

-ecografie

-ureteropielografia anterograda

-nefrotomografia urografica

-CT

-arteriografie

-scintigrafie renala
 

  

De obicei, diagnosticul este stabilit cu ajutorul unei urografii intravenoase, ce poate fi completata cu o nefrotomografie urografica. Atunci cand rinichiul nu este functional, se poate efectua o ureteropielografie anterograda, pentru a se putea stabili pozitia renala a rinichiului si a-l diferentia de ptoza renala sau ectopia dobandita (de exemplu prin dislocarea rinichiului printr-o tumora suprarenala mare).

Ecografia si CT abdominal sunt indicate pentru localizarea anomaliei, iar arteriografia evidentiaza vascularizatia acesteia. Scintigrafia renala este utila pentru stabilirea gradului de afectare a parenchimului renal.


Tratamentul ectopiei renale

Daca afectiunea este asimptomatica sau daca nu determina instalarea unor complicatii, nu se impune niciun tratament.

Atunci cand ectopia renala se insoteste de o simptomatologie algica (durere) sau daca determina complicatii, este indicat sa se apeleze la tratamentul chirurgical si sa se efectueze o nefrectomie.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.0 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.