Neurinom acustic: cauze, simptome și tratament

Neurinom acustic: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Neurinomul acustic, numit și schwanomul vestibular, este o tumoră benignă care se dezvoltă lent în nervul cranian vestibular, cel care transmite impulsurile nervoase de la urechea internă la creier. Lezarea acestui nerv duce, automat, la tulburări de echilibru și de auz.

Tumora ia naștere ca urmare a hiperproducției de celule Schwann și poate fi unilaterală – când este afectată doar o ureche (cea mai frecventă formă de neurinom acustic, care apare între vârsta de 30 și 60 de ani) – sau bilaterală, când sunt afectate ambele urechi și apare din cauza unei anomalii genetice (neurofibromatoză) moștenite de la părinți.

Sursa foto: Pinterest @ eslspeaking.org

Tratamentul acestei afecțiuni include, în primul rând, monitorizarea tumorii, urmată, la nevoie, de radioterapie sau intervenție chirurgicală. Trebuie menționat că rata de creștere a neurinomului acustic este lentă, deci se dezvoltă pe parcursul mai multor ani, dar simptomele încep să își facă simțită prezenta devreme.

Prin urmare, este important să te adresezi medicului dacă prezinți simptome îngrijorătoare, precum pierderea graduală a auzului, ticăitul ciudat în ureche sau senzația de leșin ori de lipsă de echilibru, pentru că acestea pot da gol o tumoră cerebrală.

În lipsa unui tratament adecvat, această tumoră poate crește necontrolat, ajungând la dimensiuni foarte mari și fiind fatală.

Află în continuare care sunt simptomele prin care recunoști un neurinom acustic, cauzele acestuia, analizele care stabilesc un diagnostic precis și tratamentele care există la ora actuală pentru această afecțiune!

Simptomele neurinomului acustic

Primele simptome ale neurinomului acustic nu sunt ieșite din comun, multe persoane asociindu-le cu procesul natural de îmbătrânire sau cu oboseala, așa că sunt adesea ignorate.

Potrivit webmd.com, principalul simptom al acestei afecțiuni constă în pierderea graduală a auzului la o ureche, însoțită adesea de un ticăit – afecțiune numită tinitus –, precum și de senzația de presiune în ureche. Rarerori se întâmplă ca neurinomul acustic să ducă la pierderea bruscă și totală a auzului.

Sursa foto: Pinterest @ PraxisVITA

Alte simptome care ar putea da de bănuit că suferi de neurinom acustic sunt:

  • Tulburările de echilibru
  • Vertijul – senzația că totul se învârte în jurul tău, chiar și atunci când stai pe loc
  • Amorțeala feței și furnicături
  • Slăbiciunea facială
  • Schimbări în percepția gustului
  • Dureri de cap
  • Dificultăți la înghițire și răgușeală
  • Confuzie
  • Vedere încețoșată sau dublă
  • Neîndemânare, împiedicare, scăparea obiectelor din mână

Este important să te adresezi medicului neurolog dacă ai astfel de simptome. Chiar dacă sunt manifestări comune multor afecțiuni, diagnosticul corect este esențial pentru un tratament eficient. Tumorile cerebrale mari pun presiune pe vasele sangvine din creier, împiedicând fluxul normal de lichid cefalorahidian, caz în care există riscul de hidrocefalie, o urgență medicală!

Din ce cauză apare un neurinom acustic

Potrivit mayoclinic.org, principala cauză a neurinomului acustic este un defect genetic al cromozomului 22, care este responsabil cu producția de celule Schwann, cele care secretă mielina, adică „teaca” ce protejează fibrele nervoase periferice.

Anomalia genetică poate fi moștenită, dar asta se întâmplă doar în 5% din cazurile de neurinom acustic. Un părinte care prezintă acest defect genetic – afecțiune numită neurofibromatoză de tip 2 – poate transmite mai departe copiilor această anomalie, riscul fiind de 50%.

Sursa foto: Pinterest @ Radiopaedia

Însă majoritatea cazurilor de neurinom acustic sunt cauzate de expunerea la doze crescute de radiații, în special în zona capului și gâtului. De asemenea, expunerea constantă la sunete puternice poate favoriza dezvoltarea neurinomului acustic.

Cum se stabilește diagnosticul de neurinom acustic

Diagnosticul timpuriu al neurinomului acustic este esențial pentru stabilirea unui tratament eficient. În acest scop, medicul va realiza, în primul rând, un test de auz (audiometrie), care măsoară felul în care pacientul aude sunetele.

În funcție de rezultatele la acest test, medicul poate recomanda efectuarea analizei BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) – o metodă prin care se înregistrează activitatea electrică a creierului ca răspuns la stimularea sonoră.

Sursa foto: Pinterest @ PraxisVITA

Mai departe, dacă analizele indică un posibil neurinom acustic, este necesară efectuarea unui test de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN), pentru confirmarea diagnosticului. RMN-ul poate depista tumori mici de până la 1-2 milimetri în diametru.  

Tratamentul neurinomului acustic

În funcție de mărimea tumorii, de poziția și stadiul ei de evoluție, de vârsta pacientului și de afecțiunile asociate, medicul poate recomanda mai multe variante de tratament pentru neurinomul acustic, scrie hopkinsmedicine.org.

Principalele variante constau în:

Monitorizarea tumorii – de cele mai multe ori, tumorile sunt de mici dimensiuni și nu pot fi operate, așa că este preferată observarea acestora prin RMN efectuat regulat, la 6-12 luni.

Operația pe creier – este indicată în cazul tumorilor mari și se efectuează sub anestezie generală.

Radioterapia stereotactică (Gamma-knife) – este utilizată pentru tumorile mici sau pentru „resturile” care rămân după operația pe creier. Această procedură prezintă însă și riscuri, precum pierderea auzului, paralizia facială, tulburările de echilibru sau apariția altor tumori.

Discută cu medicul specialist care este cea mai bună metodă pentru tine și întreabă-l care sunt beneficiile și riscurile fiecărei variante.

Chiar dacă este tratat, neurinomul acustic poate da în continuare simptome care îți pot afecta capacitatea de a comunica, de a munci sau de a șofa. De aceea, ar putea fi necesare tratamente specifice pentru pierderea auzului sau tinitus, cum ar fi purtarea unui implant cohlear sau ședințele de fiziokinetoterapie, pentru a ține sub control tulburările de echilibru.

Reține, așadar, că un neurinom acustic nu înseamnă cancer și poate fi tratat cu succes, cu condiția să mergi din timp la medic și să urmezi întocmai recomandările acestuia. 

Surse foto: Pixabay, Pinterest

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.