Exercitii care te ajuta sa iti mentii creierul tanar

Exercitii care te ajuta sa iti mentii creierul tanar

Andreea Gluh, redactor

Sanatatea creierului este la fel de importanta ca cea a oricarui alt organ al corpului. Asa cum pentru a-ti pastra inima intr-o buna stare de functionare faci sport si consumi alimente bogate in Omega 3, aceeasi strategie ar trebui adoptata si in cazul creierului. Din acest motiv, in cele ce urmeaza, noi iti vom spune la ce metode poti apela pentru a avea o memorie la fel de buna, indiferent de varsta.

Iata ce exercitii pentru creier ar trebui sa practici si tu periodic!

Cum sa ai o minte vesnic tanara

1. Iti place sa dansezi? Atunci, avem o veste buna pentru tine: miscarea pe ritmurile preferate previne instalarea dementei senile la batranete. Astfel, mai multe studii au dovedit faptul ca, in cazul persoanelor varstnice care au practicat o astfel de activitate pe parcursul vietii, riscul aparitiei maladiei Alzheimer a scazut cu 75%.

2. Invata sa canti la un instrument! Chiar daca ti se pare ca este prea tarziu pentru a incepe sa iei lectii de pian, de vioara ori de saxofon, de ce nu, trebuie sa stii ca acest lucru iti va imbunatati memoria. Aproape la fel de bine functioneaza si metoda care consta in ascultarea muzicii clasice atunci cand intreprinzi o activitate care necesita un grad sporit de concentrare.

3. Invata o limba straina! Studiile au dovedit faptul ca persoanele care vorbesc cel putin doua limbi straine au o capacitate de concentrare mai mare, deci poti retine mai usor noile informatii.

4. Ai ceva de invatat intr-un timp scurt si nu stii cum sa rezolvi problema? Raspunsul este simplu: schimba fontul folosit pentru a scrie documentele cu unul ceva mai complex. Chiar daca ti se va parea mai obositor sa le parcurgi, faptul ca petreci mai mult timp facand acest lucru te va ajuta ca informatia sa se sedimenteze.

5. Nu incerca sa faci mai multe lucruri in acelasi timp! Desi probabil ca ai auzit despre multitasking si utilitatea lui pentru dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale, adevarul este ca atunci cand faci doua lucruri in acelasi timp, de fapt, impiedici lobul frontal sa functioneze corect in ceea ce priveste luarea deciziilor.

6. Scrie despre lucrurile care te streseaza! Chiar daca uneori te vezi obligata sa te abtii de la a comenta negativ atunci cand esti pusa intr-o situatie neplacuta, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ramai cu frustrarile. Noteaza-ti toate aceste probleme intr-un jurnal si vei vedea ca acest tip de terapie iiti va fi de ajutor in detensionarea situatiei.

7. Stiai ca sahul scade cu 15% riscul instalarii unei afectiuni degenerative, cum ar fi dementa senila?

8. Tricotatul sau crosetatul sunt doar doua dintre activitatile creative pe care le poti practica in casa, atunci cand vrei sa te relaxezi. In plus, un astfel de hobby te va ajuta sa te concentrezi mai bine.

9. Ai o familie, un job, o casa a ta, insa tot nu esti pe deplin multumita si simti ca iti lipseste ceva? In acest caz, trebuie sa afli care este scopul activitatilor pe care le intreprinzi zi de zi si, astfel, sa realizezi ca joci un rol foarte important in viata familiei si a comunitatii din care faci parte.

10. Fii mereu in preajma familiei si a prietenilor! Nu te izola, pentru ca o astfel de atitudine poate duce la depresie. Stand, insa, in preajma persoanelor dragi si comunicand mereu cu ele vei reusi sa te binedispui si sa iti incarci bateriile.

11. Cine spune ca toate jocurile video au efecte negative? Nu conteaza ce varsta ai, o astfel de activitate te poate ajuta sa iti dezvolti abilitatile strategice. In acest fel, in creierul tau se vor crea noi sinapse intre neuroni, fapt care contribuie la buna functionare a acestui organ vital.

12. Foloseste timpul intr-un mod eficient! Nu lungi prea mult vorba atunci cand nu este cazul, termina lucrurile pe care le ai de facut atunci cand trebuie, incearca sa nu intarzii niciodata. In acest fel, vei invata sa fii mai ordonata si vei reusi sa te concentrezi asupra a ceea ce este cu adevarat important.

13. Cititul este util pentru imbunatatirea memoriei, insa nu trebuie sa abuzezi, pentru ca nu vei face decat sa uiti mai repede. Motivul il reprezinta faptul ca sedimentarea informatiilor necesita putina rabdare. De aceea, este bine sa faci o scurta pauza intre lecturi si, in plus, sa nu citesti mai multe carti in aceeasi perioada.

14. Scrie de mana! Desigur ca este mai simplu sa folosesti calculatorul, dar atunci cand scrii de mana, ii permiti creierului tau sa acumuleze informatiile pe care le asterni pe hartie incet, dar sigur.

15. Ultimele cercetari dovedesc faptul ca un pui de somn poate face minuni in imbunatatirea memoriei. Asadar, atunci cand ai ocazia, profita de ea si data viitoare nu vei mai uita unde ai pus cheile masinii!

16. Treburile casnice reduc riscul instalarii Alzheimerului! Orice activitate de acest gen necesita ceva concentrare si punerea la punct a unei strategii, asa ca, in acest fel, iti exersezi neuronii.

17. Mersul pe jos contribuie la imbunatatirea memoriei! Oxigenarea creierului este foarte importanta, asa cum sportul joaca un rol esential in pastrarea sanatatii sistemului cardiovascular, deci nu ezita sa faci plimbari cat se poate de lungi de cateva ori pe saptamana.

Poate ca ti se pare ciudat faptul ca trebuie sa faci exercitii pentru creier, insa odata ce le vei include in rutina ta zilnica, iti vei da seama cat de importante sunt si cat de mult te ajuta.

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.