Neutrofile crescute: cauze, simptome și tratament

Neutrofile crescute: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Neutrofilele însumează între 55 și 70% din totalul de celule albe ale sângelui și au un rol foarte important pentru sistemul imunitar. Ele ajută la reducerea inflamațiilor, previn infecțiile și favorizează vindecarea mai rapidă a rănilor, deoarece circulă libere în corp, nu sunt limitate la o anumită regiune. Neutrofilele sunt produse în măduva spinării și eliberate ulterior în fluxul sangvin, către toate țesuturile și organele vitale.

Dacă ai neutrofile crescute, afecțiune numită neutrofilie, e posibil ca de vină să fie o infecție, un anumit medicament pe care îl iei sau faptul că ești foarte stresată. Există însă și situații când nivelul crescut al neutrofilelor poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave, cum este leucemia.

celula

Chiar dacă neutrofilele crescute au rar la bază o boală foarte gravă, e bine să mergi la medic pentru investigații suplimentare, mai ales dacă te simți rău o perioadă îndelungată.

Află mai jos care este nivelul normal al acestor celule albe, posibilele cauze ale neutrofilelor crescute și simptomele pe care le poți experimenta!

Nivel normal neutrofile

Potrivit healthline.com, nivelul normal al neutrofilelor este de 1.500 până la 8.000 de neutrofile per microlitru de sânge. Valorile mai mari de 8.000 de neutrofile/mcL desemnează neutrofilia.

Trebuie ținut cont însă că rezultatele hemogramei – analiza de sânge care stabilește nivelul neutrofilelor din sânge – pot varia în funcție de vârstă, sex, stil de viață, moștenire genetică sau chiar de instrumentele de laborator utilizate.

Ce simptome pot apărea dacă ai neutrofile crescute

Neutrofilia este adesea asimptomatică, însă pot exista situații în care afecțiunea de bază care a dus la creșterea neutrofilelor să dea anumite manifestări, din păcate destul de târziu.

femeie cu durere in piept

Aceste simptome includ:

- infecții recurente – organismul nu mai poate lupta cu bacteriile și virusurile care îl atacă;

- hemoragie internă – poate duce la hipotensiune (tensiunea mică), tahicardie (bătăi rapie ale inimii) și, în cazuri grave, la septicemie (o infecție severă, generalizată, răspândită în întreg organismul prin intermediul sângelui);

- hipotermie – se manifestă prin senzație permanentă de frig, tremurături, somnolență, amețeală, greață, cefalee, paloare, învinețirea buzelor și a degetelor;

- tahipnee (accelerarea frecvenței respiratorii) sau dispnee (lipsă de aer).

Ce boli pot ascunde neutrofilele crescute

Neutrofilia poate fi cauzată de o multitudine de afecțiuni, dar și de stres, fumat sau efort fizic intens. Iată care sunt posibilele cauze ale neutrofilelor crescute:

Infecții

Atunci când o bacterie sau un virus pătrunde în organism, acesta duce la inflamații, iar neutrofilele și alte celule albe sunt produse de măduva spinării în număr mai mare și direcționate în zona respectivă, pentru a o „repara”. Infecțiile parazitare și cele fungice sunt, de asemenea, cauze frecvente ale nivelului crescut de neutrofile.

Artrita

Bolile cronice inflamatorii, printre care se numără și artrita, sunt adesea o cauză a creșterii neutrofilelor. Aceste afecțiuni produc inflamații la nivelul articulațiilor, ducând chiar la deformarea acestora – așa cum se întâmplă în cazul persoanelor cu artrită reumatoidă. Guta este o altă formă de artrită dureroasă care poate duce la producerea în exces de neutrofile.

femeie cu durere de incheieturi

Tiroidita

Tiroidita cronică limfocitară, cunoscută și sub denumirea de tiroidită Hashimoto, poate favoriza apariția inflamațiilor în corp și a simptomelor specifice hipotiroidismului (oboseală, constipație, creștere în greutate, intoleranță la frig, piele uscată, ciclu menstrual neregulat etc.). Drept urmare, măduva spinării produce mai multe neutrofile, pentru a contracara acest fenomen.

Insuficiență renală

Incapacitatea rinichilor de a filtra toxinele din sânge poate duce la insuficiență renală, o afecțiune gravă care necesită dializă. În lipsa unui tratament corespunzător, toxinele se pot acumula în organism, cauzând creșterea neutrofilelor, dar și apariția unor manifestări tipice insuficienței renale, cum ar fi retenția de lichide, eliminarea unor cantități mici de urină, lipsă de aer sau senzație de moleșeală.

Eclampsia

Chiar dacă este o afecțiune rară, eclampsia – o complicație apărută în timpul sarcinii, caracterizată prin apariția de convulsii sau comă la o femeie gravidă diagnosticată anterior cu preeclampsie – poate duce la sporirea numărului neutrofilelor. Acest lucru se întâmplă din cauza valorilor crescute ale tensiunii arteriale, a edemului pulmonar, a insuficienței hepatice și a cantității mari de proteine din urină – simptome specifice eclampsiei – pe care organismul se luptă să le elimine.

Febra reumatică

Această boală inflamatorie se poate dezvolta din cauza lipsei tratamentului adecvat pentru o infecție cu streptococ și se manifestă mai ales în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. În peste 50% din cazuri, febra reumatică afectează inima: apar aritmiile, durerile în piept sau scurtarea respirației. Oboseala, durerile articulare, febra și neutrofilele crescute sunt alte simptome specifice acestei probleme de sănătate.

Anemia hemolitică

Această afecțiune hematologică se caracterizează prin faptul că celulele roșii ale sângelui sunt distruse mai repede decât poate produce măduva spinării altele noi, pentru a le înlocui. Astfel, organismul este expus unui risc mai mare de infecții, iar numărul neutrofilelor poate fi la rândul lui afectat.

Leucemie

Nivelul neutrofilelor poate crește și din cauza unui anumit tip de cancer al sângelui, cum este leucemia mieloidă, care poate fi acută sau cronică. Simptomele specifice ale leucemiei mieloide cronice și acute includ infecții frecvente, sângerări, paloare, epuizare, letargie, dureri de oase, febră și respirație îngreunată.

celule

Cetoacidoza diabetică

Această complicație a diabetului, cauzată de insuficiența severă de insulină, duce la producerea excesivă de cetone (substanțe chimice toxice și acizi în sânge), astfel încât corpul să producă energie arzând din grăsimile stocate. Acest fenomen favorizează însă și creșterea nivelului de neutrofile.

Stresul fizic și emoțional

Sarcina, exercițiile fizice intense sau evenimentele cu puternic impact emoțional pot duce la creșterea nivelului neutrofilelor, ca urmare a accelerării fluxului sangvin, dar și a semnalului pe care îl primește măduva spinării, și anume acela că țesuturile au nevoie de „mici reparații”.

Anumite medicamente

Există situații când neutrofilele crescute pot fi o consecință a administrării anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii sau anxioliticele, care imită activitatea unor hormoni ce ajută la menținerea funcției de absorbție a nutrimentelor din alimente, precum și la reglarea cantității de apă și sodiu din urină.

De asemenea, arsurile, infarctul, hemoragia, căldura excesivă, frigul, travaliul, fumatul, atacurile de panică și intervențiile chirurgicale sunt factori care cresc riscul de neutrofilie.

Tratament pentru neutrofile crescute

Dacă hemograma indică valori crescute ale neutrofilelor, principalul scop al medicului este să descopere cauza acestei probleme, astfel încât să recomande cel mai eficient tratament. În acest sens, este indicat consultul unui medic hematolog, care poate identifica posibile afecțiuni ale sângelui ce pot determina creșterea neutrofilelor.  

femeie care sta la injectie

Testele de sânge periodice, biopsia de măduvă osoasă și procedura de aspirație oferă informații despre capacitatea de producere de celule de către măduvă.

Dacă valorile mari ale neutrofilelor sunt cauzate de medicamente, ia în considerare schimbarea acestora, dar numai după consultarea în prealabil cu medicul specialist.

Nu în ultimul rând, adoptă un stil de viață sănătos: renunță la fumat, fă mișcare cu moderație, evită alimentele bogate în calorii și cu valoare nutrițională scăzută și nu ezita să îți faci vaccinul antigripal, care te protejează de infecțiile virale, mai ales în sezonul rece.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (77)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.