Nu ne putem întoarce la viața noastră prea curând! Iată ce pericole ne pasc dacă o facem. Scenariul este negru

Nu ne putem întoarce la viața noastră prea curând! Iată ce pericole ne pasc dacă o facem. Scenariul este negru

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

 Coronavirusul a pus stăpânire pe viețile noastre, din toate punctele de vedere. Evenimente sportive, servicii religioase și alte adunări sociale  - nimic nu mai... mișcă. Închiderea școlilor din 188 de țări afectează peste 1,5 miliarde de elevi. Frontierele sunt închise, iar întreprinderile sunt închise.

Citește și COVID-19: cum trebuie să mergem la medic, dacă este neapărat necesar! Reguli de bună purtare

În timp ce în unele țări continuă să crească vertiginos numărul zilnic de cazuri, altele au reușit să încetinească, prin măsurile impuse, transmiterea COVID-19. Dar care este strategia de ieșire din acest uriaș impas?  Există una? Momentan această variantă e una ușor inexistentă, ireală.

Oameni purtand masti pe strada din cauza coronavirus

Pe măsură ce caută o soluție salvatoare, guvernele din întreaga lume trebuie să găsească o formulă de succes, care să bifeze, simultan, sănătatea cetățenilor, libertățile populației și constrângerile economice. S-ar putea redeschide școlile? Restaurantele? Barurile? Pot oamenii să se întoarcă la birou? „Cum să relaxezi starea de carantină impusă… asta nu este o rezolvare la care ne putem ajunge folosindu-ne de o formulă științifică”, spune Caroline Buckee, epidemiolog. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că revenirea la normal a societății va fi un drum lung, marcat de tot felul de încercări și, pe alocuri, de erori. De infectări haotice, neașteptate și nedorite.

Varianta optimă, din punctul de vedere al oamenilor de știință, este aceea în care, nu ca acum, o persoană infectată cu coronavirus dă, la rândul ei, virusul doar unei singure persoane. Dar până la acest ideal avem de luptat cu evenimentele care au loc în viața de zi cu zi.

Pentru a se ajunge la asta, „guvernele vor trebui să conștientizeze că există, practic, trei butoane de control pe tabloul de bord”, spune Gabriel Leung, angajat al Universității din Hong Kong: izolarea pacienților și urmărirea persoanelor cu care au contact, restricții la frontieră și distanțare socială.

Citește și Dimensiunea dezastrului din spitalul groazei din Suceava: ”Din sacii negri cu care sunt transportați pacienții morți sună telefoanele”

Singapore, Hong Kong și Coreea de Sud au reușit cu toții să-și păstreze epidemiile sub control prin  identificarea și izolarea timpurie a cazurilor, urmărirea și punerea în carantină a contactelor lor, în timp ce impun adesea doar restricții ușoare asupra restului societății. Dar această strategie ar putea funcționa doar dacă ar exista o  extindere masivă a efectuării testelor. De asemenea, aplicațiile pentru telefoane mobile ar putea ajuta prin identificarea sau alertarea automată a persoanelor care au avut contact recent cu o persoană infectată. Utilizarea la o scară largă a aplicațiilor va spori și mai mult cererea de testare.

În ceea ce privește cel de-al doilea buton de control, restricțiile de frontieră, majoritatea țărilor au acționat deja în acest sens.

Cât despre distanțarea socială… aceasta este coloana vertebrală a strategiei actuale, care a încetinit considerabil răspândirea virusului. Dar, de asemenea, este decizia care are și cele mai mari implicații economice și sociale, iar multe țări speră că restricțiile pot fi relaxate, deoarece izolarea cazurilor și urmărirea contactelor ajută la menținerea virusului sub control. În Europa, Austria a preluat conducerea deschizând astăzi magazine mici. Alte magazine și centre comerciale urmează să fie urmate de 1 mai, iar restaurantele poate câteva săptămâni mai târziu. Un raport din 13 aprilie al Academiei Naționale de Științe a Germaniei a argumentat pentru redeschiderea lentă a școlilor, începând cu copiii mai mici, în timp ce eșalonează perioadele de pauză și face ca măștile să fie obligatorii. Dar președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că blocarea Franței va rămâne în vigoare până la 11 mai.

 Citește și Semne că ești infectat cu COVID-19

Alegerea unei căi prudente este dificilă, asta deoarece niciun experiment controlat nu a comparat eficiența diferitelor măsuri de distanțare socială. „Pentru că nu avem dovezi foarte puternice”, spune ea, „este destul de greu să luăm decizii politice bazate pe dovezi despre cum să ne întoarcem.” Dar Lipsitch spune că, pe măsură ce autoritățile din întreaga lume aleg diferite căi de înaintare, comparațiile ar putea fi revelatoare. „Cred că va fi multă experimentare, nu în mod intenționat, ci din cauza politicii și a situațiilor locale”, spune el. „Sperăm că lumea va învăța din asta.”

Articolul urmator
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce fost se va întoarce la tine?
Incepe quiz
Ce fost se va întoarce la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.