Anorexia: cand slabitul devine o obsesie letala

Anorexia: cand slabitul devine o obsesie letala

Redactor Alexa Galgau

Anorexia nervoasa este o tulburare de nutritie grava, caracterizata prin infometare voita si printr-o dorinta necontrolata de a pierde in greutate. Rata mortalitatii din cauza anorexiei este mai mare decat in cazul oricarei alte boli psihice, motiv pentru care trebuie identificata la timp si tratata urgent. Tu de cate ori te urci pe cantar?

Este normal sa iti doresti anumite schimbari la corpul tau, mai ales intr-o societate care promoveaza siluete de top modele si diete din ce in ce mai stricte. Nu e de mirare ca 90% dintre persoanele anorexice sunt de sex feminin. De multe ori insa, aceasta dorinta de a slabi devine o obsesie periculoasa, care poate evolua in anorexie.

  

Aceasta boala este diagnosticata atunci cand persoana afectata cantareste cu 15% mai putin decat ar fi normal pentru varsta si inaltimea ei. Factorul genetic joaca si el un rol, insa cele mai multe cazuri ale acestei boli sunt cauzate de o combinatie de factori sociali si culturali, radacina problemei fiind de fapt de ordin psihologic. Pentru unii oameni, restrictionarea alimentatiei si a masei corporale pot fi un mod de a-si stapani zone din viata care par sa fie scapate de sub control, iar imaginea pe care o au despre corpul lor poate ajunge sa defineasca stima de sine. Cu alte cuvinte, anorexicii compenseaza pentru ceea ce ei vad ca esecuri in viata prin controlul absolut al greutatii, simtindu-se astfel mai siguri pe ei.

Termenul anorexie inseamna "lipsa poftei de mancare", insa aceasta definitie nu este in totalitate corecta, deoarece bolnavii simt foamea, refuzand sa manance din cauza fricii de a se ingrasa. Acestea se caracterizeaza adesea ca fiind "grase" si ajung fie sa se hraneasca extrem de putin, fie sa faca exercitii fizice in exces. De aceea, persoanele mai predispuse la anorexie sunt actorii, fotomodelele si atletii. In general, profilul psihologic care poate contribui la aparitia acestei boli descrie o persoana foarte ambitioasa, cu rezultate foarte bune la scoala, munca sau in sporturi, perfectionista si chiar un pic obsesiva, uneori cu simptome ale depresiei.

Simptomele anorexiei nervoase

Unul dintre cele mai comune simptome ale anorexiei este chiar greutatea anormala a corpului, insotita de refuzul de a mentine un numar de kilograme care ar fi sanatos. Aceasta se intampla din cauza altui simptom: frica intensa a persoanei anorexice de a nu se ingrasa, destul de puternica pentru a duce la infometare. Gandurile acesteia orbiteaza numai in jurul hranei: cate calorii are, cate grame de grasimi, cat efort fizic trebuie sa faca pentru a nu depune produse respectiv. Intreaga viata a bolnavului se concentreaza asupra acestui subiect, conducand la izolare sociala si la imposibilitatea de a avea o familie.



Cand o persoana anorexica se priveste in oglinda, reflexia este una distorsionata. Chiar daca i se vad coastele si este periculos de slaba, aceasta va considera supraponderala. In cazuri mai rare, persoana intelege ca este prea slaba, dar nu vede pericolele din spatele acestei situatii.

Alte simptome comune ale anorexiei nervoase sunt:

- obiceiuri alimentare ciudate, precum mancatul in secret
- perfectionismul si autocritica exagerate
- anxietate sau iritabilitate crescuta
- cicluri neregulate si, uneori, absenta acestora pe o perioada mai indelungata
- imbolnaviri frecvente
- practicarea in exces a efortului fizic
- preocupare neobisnuita fata de mancare, nutritie, gatit etc
- insomnie
- ameteli si lesinuri.

Daca nu este tratata la timp, anorexia poate conduce la probleme foarte grave de sanatate, uneori fatale. Organele interne, in special inima, creierul si rinichii, vor fi puternic afectate de lipsa unei alimentatii corespunzatoare. Chiar si oasele se subtiaza in timp, incurajand aparitia osteoporozei.

  

Tratarea anorexiei nervoase

Tratarea anorexiei poate fi dificila, deoarece in cele mai multe cazuri persoanele care sufera de aceasta boala nu recunosc ca au o problema care le pune in pericol viata. Scopul tratamentului nu este doar de a aduce persoana anorexica la o greutate normala, ci si de a vindeca probleme emotionale de fond, precum stima de sine scazuta si de a produce schimbari comportamentale pe termen lung. Pentru atingerea scopurilor, este nevoie de o combinatie de masuri, precum:

- Psihoterapia, care se va orienta spre schimbarea gandirii (terapie cognitiva) si a atitudinii pacientului (terapie comportamentala). Se urmareste dezvoltarea unei atitutini sanatoase fata de mancare si greutate, dar si imbunatatirea modului in care persoana anorexica face fata situatiilor dificile.

- Medicatia: in anumite cazuri este nevoie de antidepresive pentru a putea controla starile de anxietate provocate de tulburarile de nutritie. Unele antidepresive pot ajuta pacientul sa se odihneasca mai bine, stimuland astfel si apetitul. In cazurile foarte grave se recomanda spitalizarea.

- Consilierea nutritionala, o parte foarte importanta a terapiei, care se va centra pe explicarea importantei unui regim alimentar corespunzator si pe oferirea unor solutii sanatoase in aceasta directie.



- Terapie de grup sau de familie. De cele mai multe ori sprijinul celor apropiati este extrem de important in tratarea anorexiei. Terapia de grup poate fi la randul ei utila, deoarece persoanele anorexice se vor simti incurajate sa vorbeasca deschis cu oameni care se confrunta cu aceeasi problema.

Revenirea la o greutate normala nu este usor de realizat. Gandul ingrasarii este infricosator pentru o persoana anorexica. Este foarte important ca persoana care sufera de aceasta afectiune sa isi dea seama ca teama este un simptom al bolii si sa ceara ajutorul celor apropiati.

Pe langa tratamentele recomandate de medici, exista si o serie de metode alternative de a face fata anorexiei, care, desi nu vindeca, ajuta la imbunatatirea starii mentale si au efect pozitiv pe termen lung. Incercarea diferitelor tehnici de meditatie, a acupuncturii si a masajului poate ajuta la reducerea anxietatii si la obtinerea unui echilibru psihic, atat de important in vindecarea oricarei tulburari de nutritie.

Orice femeie tine diete, dar te-ai intrebat vreodata daca dorinta ta de a arata bine tinde sa devina o obsesie? Daca lasi lucrurile sa scape de sub control, nu numai ca nu vei avea niciodata un corp armonios, dar iti vei afecta viata pe plan emotional si profesional. Anorexia este o boala serioasa, care trebuie identificata la timp si peste care nu se poate trece fara spirjinul celor din jur si fara ajutor medical adecvat.

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Ce să faci când te plictisești, în funcție de personalitatea ta
Incepe quiz
Ce să faci când te plictisești, în funcție de personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.