Este sau nu periculoasă slănina de porc? Mihaela Bilic răspunde

Este sau nu periculoasă slănina de porc? Mihaela Bilic răspunde

Ramona Jurubita

Slănină cu ceapă și brânză – cum sună aceste cuvinte în mintea ta? Nu-i așa că ți se face poftă instant când auzi de această combinație? Explicația este simplă, ești român și îți place să mănânci, de aceea cunoști această combinație des întâlnită în țara noastră.

Slănina de porc este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când preparatele tradiționale sunt cele de porc. Mulți oameni evită să mănânce slănină pentru că se tem de faptul că ea ar fi dăunătoare celor care suferă de probleme cu colesterolul. Este adevărat că alimentele bogate în grăsimi nu ar trebui consumate în cantități exagerate, dar ele sunt foarte bune pentru sănătate atunci când sunt mâncate cu moderație.

Imagine cu slanina romaneasca si medalion cu nutritionistul Mihaela Bilic

Ideea conform căreia slănina ar fi un aliment periculos este doar un mit, iar medicii nutriționiști îl desființează cu argumente clare. Conținutul de acizi grași din slănina de porc este asemănător cu cel din somon sau din uleiul de măsline.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu asemănările dintre slănină, somon și uleiul de măsline. Aceasta a făcut o postare pe contul ei de Facebook în care a scris că slănina nu este nesănătoasă, așa cum cred multe persoane.

„Somonul cu picioare e… porcul de Mangaliţa. Iată o analiză concretă a conţinutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteţi vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- și poli-nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline și de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Și e de sezon.”, a scris Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Consumată în mod regulat, dar în cantități mici, slănina are o mulțime de beneficii pentru organism. Se credea că face rău și că poate crește nivelul de colesterol, dar efectul pe care îl produce în corpul uman este total opus. Ea crește rata metabolică și ajută organismul să proceseze nutrienții mai ușor. Ionuț Ignat, consilier în alimentație, a vorbit despre beneficiile acestui aliment de care se feresc mulți români:

„Slănina este o formă de ajutor contra colesterolului rău. Are în compoziţie mineralul numit seleniu, nu face decât să ridice rata metabolică, rata metabolică fiind viteza cu care organismul nostru procesează nutrienţii.”, explică Ionuţ Ignat, conform celor de la Doctorul zilei.

De asemenea, slănina de porc te poate ajuta și în lupta cu mahmureala pentru că acoperă pereții stomacului cu grăsime și alcoolul nu va mai fi absorit cu aceeași rapiditate în organism. Nu te vai mai simți rău după ce consumi alcool dacă mănânci puțină slănină de porc înainte, pentru că ea se transformă în pansament gastric.

Un alt beneficiu al slăninei este că te poate scăpa de durerile de articulații, dar în cazul acestei nevoi nu trebuie mâncată, ci folosită pentru a masa zonele cu probleme. Se amestecă slănina topită cu o linguriță de miere și se aplică prin mișcări circulare în zona articulațiilor. Se acoperă apoi cu o folie care să mențină locul cald peste noapte.

Cel mai important este faptul că ajută la restabilirea ritmului cardiac și ușurează procesul de circulație a sângelui. Și în cazurile de mastită este un ajutor de nădejde, se pune o bucată de slănină pe locul inflamat, apoi de bandajează și efectele vor fi vizibile în cateva ore.

Nu mai ai de ce să eviți consumul de slănină de porc acum, după ce ai aflat câte beneficii poate aduce sănătății tale. Ea este potrivită atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern atunci când vine vorba de tratarea durerilor și a inflamațiilor. În plus, este delicioasă. Cui nu i-ar plăcea să își trateze problemele cu un medicament așa gustos? Este indicat să mănânci slănină din când în când, dar să nu faci abuz pentru că are aport caloric și este un inamic al siluetei.

Citește și: Ce beneficii poate avea uleiul esențial de mentă pentru organism în sezonul rece

Surse articol: DoctorulzileiPlaytechBzi

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
Cât de periculoasă cred barbații că ești?
Incepe quiz
Cât de periculoasă cred barbații că ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.