Laptele de capră, 10 motive să îl alegi

Laptele de capră, 10 motive să îl alegi

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Deși nu este foarte popular în lumea occidentală, laptele de capră este consumat pe scară largă în alte părți ale lumii. Totuși, în ultimul timp, consumul de lapte de capră a fost reevaluat și în țările vestice, datorită beneficiilor sale potențiale pentru sănătate. 

Fata frumoasa care bea lapte

Laptele de capră este bun pentru inimă

După cum arată studiile făcute până în prezent, conținutul de vitamine și minerale din laptele de capră și din cel de vacă este destul de asemănător. Totuși laptele de capră conține o cantitate mai mare de calciu (cu aproximativ 13% mai mult decât cel de vacă), vitamina B6, vitamina A, potasiu, niacină, cupru, seleniu și tot felul de alte elemente benefice pentru corpul omenesc. De pildă, laptele de capră este o excelentă sursă de magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și fier, precum și de proteine și vitaminele B2, C și D.

Toate aceste substanțe nutritive pe care le conține laptele de capră oferă unele dintre cele mai mari beneficii pentru sănătate.

De pildă, laptele de capră are un conținut mai mare de magneziu decât cel de vacă. Fiind o sursă importantă de magneziu, care este un mineral deosebit de benefic pentru inimă, laptele de capră ajută la menținerea sănătății inimii, prevenind totodată formarea cheagurilor de sânge. În plus, contribuie la creșterea nivelului colesterolului bun. De asemenea, acționează împreună cu vitamina D (care este un alt element vital și pentru sănătatea inimii) și cu calciul pentru a menține oasele sănătoase.

La rândul lui, fosforul pe care îl conține laptele de capră acționează, împreună cu calciul și vitamina D, pentru a construi și a menține oasele puternice, jucând, de asemenea, un rol important în buna desfășurare a activității cerebrale, a celei renale, precum și a inimii și a sângelui.

De asemenea, datorită conținutului în acizi grași cu lanț scurt, cu lanț mediu, mono- și polinesaturați mai mare decât cel al laptelui de vacă, laptele de capră este mai ușor digerabil decât omologul său bovin.

Laptele de capră are efecte antiinflamatorii

Studiile au demonstrat că laptele de capră poate fi folosit cu succes ca supliment alimentar cu efect antiinflamator asupra organismului uman. Se apreciază că, date fiind aceste calități antiinflamatorii, laptele de capră ar trebui să fie recomandat ca un supliment alimentar persoanelor cu astfel de afecțiuni și celor alergice, dar este indicat și pentru persoanele în vârstă. Proprietățile antiinflamatorii ale laptelui de capră pot fi atribuite compușilor săi numiți oligozaharide, care au un rol important în tratarea bolilor inflamatorii intestinale. 

Laptele de capră întărește oasele

Laptele de capră este mai bogat în calciu decât cel de vacă - un pahar de lapte de capră conține 327 de miligrame de calciu. Interesant, laptele de capră este bogat și în vitamina D, care stimulează absorbția calciului și, prin urmare, contribuie la creșterea rezistenței oaselor.

Într-un studiu recent, laptele de capră a fost utilizat pentru prevenirea osteoporozei la pacienții cu poliartrită reumatoidă, iar rezultatele au fost cât se poate de promițătoare.

Laptele de capră conține, de asemenea, o proteină numită CSN1S2, care s-a dovedit a avea efecte antiosteoporotice. În plus, consumul de lapte de capră lapte previne demineralizarea (înmuierea) oaselor și îmbunătățește absorbția calciului și a fierului din alimente.

Laptele de capră este bun în curele de slăbire

Laptele de capră stimulează metabolizarea mineralelor - fier, magneziu, calciu și fosfor. În plus, conține A2 beta-cazeină, ceea ce îl apropie cel mai mult de laptele matern uman, iar acest lucru explică încă o dată de ce laptele de capră are efecte atât de benefice pentru sănătatea umană. De altfel, A2 beta-cazeina este mult mai sănătoasă decât A1 beta-cazeina pe care o conține laptele de vacă, despre care s-a constatat că ar putea declanșa diabetul de tip 1. În plus, laptele de capră este o variantă mai bună pentru copii, imediat după perioada de alăptare.

Deoarece este bogat atât în proteine, cât și în calciu, se consideră că laptele de capră ar putea fi introdus în curele de slăbire. Totodată, el poate oferi un stimul energetic și poate contribui la întărirea imunității, dar acest lucru încă mai trebuie studiat.

Laptele de capră este ușor de digerat

Particulele de grăsime din laptele de capră sunt mai mici decât cele din laptele de vacă, iar aceasta îl face să fie mai ușor de digerat. De asemenea, conform studiilor, laptele de capră este mai puțin alergenic decât cel de vacă, astfel încât poate fi consumat de persoanele intolerante la lactoză. 

Fata care mulge capra

Laptele de capră sprijină funcționarea corectă a creierului

Studiile au arătat că, prin lipidele pe care le conține, laptele de capră poate contribui la menținerea sănătății creierului. În plus, în compoziția laptelui de capră se găsește acid linoleic conjugat, care este recunoscut pentru că influențează pozitiv dezvoltarea creierului (de menționat totodată că acest acid este un aliat important în lupta cu kilogramele în plus).

Laptele de capră previne anemia

Laptele de capră ajută la asimilarea fierului din alimentație, prevenind astfel anemia, o afecțiune frecventă mai ales la femei și copii.

Laptele de capră echilibrează pH-ul corpului

Laptele de capră este alcalin și este în concordanță cu nivelul pH-ului laptelui matern uman. Datorită acestui aspect, organismul este ferit de inflamații, determinate de obicei de aciditatea din corp, iar riscul de apariție a multor probleme de sănătăte este mult diminuat. 

Laptele de capră îmbunătățește aspectul pielii

Laptele de capră este bogat în acizi grași esențiali și în trigliceride, ceea ce îl face foarte bun pentru îngrijirea pielii, deoarece, fiind alcalin, nu irită tenul. În plus, laptele de capră abundă în vitamina și acid lactic, substanțe care hidratează pielea și îi conferă elasticitate.

Poți folosi lapte de capră (chiar puțin diluat) pentru a te spăla pe față dimineața. Folosirea unui săpun cu lapte de capră este un alt mod prin care îți poți îmbunătăți sănătatea pielii. Utilizarea în mod regulat a acestui săpun va face ca pielea ta să aibă mai puțină nevoie de o cremă hidratantă și, în plus, va diminua semnele coșurilor.

Fata frumoasa care face baie in lapte

Laptele de capră redă părului vitalitatea

Laptele de capră poate face minuni pentru părul tău. Dacă te vei spăla pe cap cu lapte de capră, acest lucru îți va îmbunătăți considerabil sănătatea podoabei capilare; ai putea încerca să adaugi puțin lapte de capră în șampon și apoi să folosești balsamul de păr preferat.

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Ce melodie ar trebui sa alegi pentru dansul mirilor?
Incepe quiz
Ce melodie ar trebui sa alegi pentru dansul mirilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.