Mierea de rapiță: beneficii și mod de utilizare

Mierea de rapiță: beneficii și mod de utilizare

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Mierea de rapiță se obține din nectarul și polenul florilor de rapiță (Brassica napus) și este renumită mai ales pentru efectele sale în ceea ce privește vindecarea ulcerului și, în general, în tratamentul afecțiunilor digestive.

Această varietate de miere are numeroase valențe terapeutice - proprietăți antibacteriene și antioxidante, efecte de imunostimulare, o acțiune tonică - și aduce și alte beneficii pentru sănătate, atât pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cât și pentru vindecarea a numeroase boli.

Iată tot ce trebuie să știi despre mierea de rapiță.

Femeie in camp de rapita

Mierea de rapiță: proprietăți și indicații

Mierea de rapiță este bogată în substanțe nutritive benefice pentru sănătate, de la lipide și zaharuri, la vitamine și tot felul de minerale. Mult mai bună decât cea polifloră, de salcâm sau de tei, mierea de rapiță are proprietăți antibacteriane, antiinflamatorii și detoxificante.

Mierea de rapiță contribuie la:

• ușurarea digestiei
• tratamentul afecțiunilor renale
• afecțiuni ale ochilor
• relaxarea sistemului nervos
• diminuarea diferitelor simptome ale afecțiunilor tractului respirator superior

De asemenea, mierea de rapiță conține un element foarte important pentru dezvoltarea oaselor, coenzima Q3, și de aceea este recomandată copiilor și bolnavilor de osteoporoză.

Consumul regulat de miere de rapiță este benefic și prin faptul că protejează ficatul, splina și pancreasul de diferite afecțiuni. Dar binefacerile aduse sănătății sunt mult mai numeroase.

Iată, în cele ce urmează, detaliat, beneficiile minunate ale mierii de rapiță.

Mierea de rapiță: beneficii pentru sănătate

  • Mierea de rapiță, acțiune antibacteriană și antiinflamatorie

Mierea de rapiță este recunoscută pentru faptul că posedă proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii naturale. Acțiunea sa este în primul rând locală, motiv pentru care poate fi utilizată în tratamentul infecțiilor tractului respirator superior, cum ar fi răcelile sau gripa, contribuind la ameliorarea simptomelor acestora.

De asemenea, mierea de rapiță are o foarte puternică acțiune antibacteriană. Studiile au demonstrat puterea sa bactericidă față de numeroși germeni, între care unii foarte periculoși, streptococi, stafilococi, enterococi, dar și Helicobacter pylori. S-a dovedit că un preparat din miere de rapiță cu o concentrație de 40% poate inhiba eficient dezvoltarea stafilococului auriu, un stafilococ foarte rezistent la antibiotice. Asociată cu lăptișorul de matcă, mierea de rapiță este chiar mai eficientă în acest sens. Polenul din mierea de rapiță are, de asemenea, efecte ușoare de imunomodulare, stimulând răspunsul pozitiv al sistemului imunitar.

  • Mierea de rapiță, remediu natural pentru gastrită și ulcer

În mod tradițional, mierea de rapiță este recomandată pentru tratamentul gastritei și al ulcerului stomacal. Asta deoarece oamenii au descoperit cu mult timp în urmă efectele produse de abundența de elemente cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii conținute în miere, despre care aminteam: calmează iritarea stomacului și favorizează vindecarea lui. Zaharurile naturale din miere au proprietăți prebiotice - ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestinele noastre, contribuind la asigurarea unei mai bune digestii, și împiedică dezvoltarea unor microorganisme care ar putea fi dăunătoare sănătății.

  • Mierea de rapiță, calmant pentru tuse și durerile în gât

Datorită proprietăților naturale antibacteriene și calmante, consumul de miere brută de rapiță contribuie la reducerea disconfortului în gât și la calmarea tusei. Iar dacă nu ești bolnav, te ajută să nu răcești prea ușor. O precizare se impune: după ce ai consumat mierea, este recomandabil să eviți să mănânci și să bei ceva timp de o oră, pentru a-i permite să-și exercite acțiunea benefică.

  • Mierea de rapiță, sursă bogată de vitamine și minerale

Cercetările au arătat că, deși mierea de rapiță are un conținut mai mic de substanțe nutritive decât alte sortimente de miere, ea abundă totuși într-o mare varietate de minerale (potasiu, bor, fier, fosfor, calciu, magneziu, zinc și sodiu) și vitamine -(A, B1, B2, B3, C și E), ceea ce îi conferă proprietăți aparte în energizarea și imunizarea organismului, dar și în menținerea frumuseții (are un conținut ridicat de vitamina E, ale cărei calități în lupta împotriva îmbatrânirii pielii sunt bine-cunoscute).

Atenție: încălzirea mierii poate determina deteriorarea substanțelor nutritive conținute, în special a vitaminei C.

  • Mierea de rapiță, un excelent tonifiant natural

La fel ca toate tipurile de miere, și cea de rapiță este un tonic excelent, având o contribuție foarte bună la prevenirea hipoglicemiei (scăderea nivelului de zahăr din sânge) și fiind foarte eficientă în combaterea oboselii. În plus față de alte zaharuri naturale, mierea conține vitamine și minerale, particule de polen, compuși antioxidanți și alte elemente nutritive, toate contribuind la efectul său tonic.

  • Mierea de rapiță apără organismul de toxine

Despre mierea de rapiță se mai afirmă că exercită o acțiune hepatoprotectoare, ajutând la menținerea sănătății ficatului și, indirect, la detoxificarea întregului organism.

  • Mierea de rapiță, beneficii asupra tenului

Semnele înaintării în vârstă au început să apară pe chipul tău? Apelează la mierea de rapiță, ale cărei calități fac adevărate minuni în lupta pentru menținerea sănătății și a frumuseții tenului.

Prin conținutul bogat în vitamina E, acest produs este deodebit de important atunci când vine vorba despre încetinirea îmbătrânirii tenului, dar și în vindecarea semnelor unor afecțiuni ale pielii, îmbunătățește tonicitatea și elasticitatea pielii și a pereților vasculari, asupra cărora are o acțiune nutritivă și hidratantă, contribuind eficient la menținerea sănătății acestora.

Alte beneficii esențiale pentru sănătate ale mierii de rapiță

Beneficiile pe care acest sortiment de miere le aduce sănătății noastre nu se opresc însă aici, dimpotrivă. Mierea de rapiță îți poate fi aliat în multe alte feluri:

Borcan miere de rapita

- contribuie la asigurarea sănătății unor organe vitale, precum ficatul, rinichii, splina și pancreasul

- ajută la regenerarea și îmbunătățirea elasticității pereților vaselor de sânge

- are capacitatea de a îndepărta metalele grele din organism

- asociată cu propolisul (2-5%), este folosită în tratarea unor boli digestive

- este inamicul uitării: conținutul bogat în glucoză (aproximativ 51%) ajută mintea să rămână tânără, stimulând activitatea cerebrală

- are proprietăți ușoare de sedare, de relaxare și de îmbunătățire a somnului prin reglarea activității anumitor neurotransmițători din creier

- vitamina A prezentă în compoziția mierii de rapiță este un imunostimulant puternic, benefic pentru vedere, piele și oase

- poate fi consumată și de copii, deoarece nu provoacă alergii

- prin abundența de coenzima Q3, mierea de rapiță este, de asemenea, recomandată copiilor, pentru o bună dezvoltare osoasă, dar și vârstnicilor

- datorită oligoelementelor pe care le conține (bor și calciu), are bune rezultate în tratarea reumatismului

- asociată cu veninul de albine aplicat local, în cadrul unor sedințe de fizioterapie, este utilizată în tratamentul artrozelor reactive

- prin efectele sedative și relaxante pe care le are, mierea de rapiță este recomandată persoanelor care suferă de stres, anxietate, insomnie și alte boli ale sistemului nervos

- acționează ca un agent terapeutic antiseptic pentru vindecarea arsurilor și a rănilor

- se consideră că mierea de rapiță poate fi folosită chiar și ca adjuvant în terapia cancerului

Mierea de rapiță îngrașă? Câte calorii are

Mierea de rapiță îngrașă numai dacă este consumată în cantități mari. De asemenea, printr-un consum regulat, ea contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău, LDL. Mierea de rapiță are 304 calorii la 100 de grame.

Mierea de rapiță, indicată și pentru diabetici?

Mierea de rapiță se zahariseşte foarte repede și are o cantitate extrem de mare de glucoză. Diabeticii sunt sfătuiți să se consulte cu medicul lor înainte să o consume.

Mierea de rapiță, bună pentru ten

Mierea de rapiță este extrem de folosită și în tratamentele cosmetice. Ea face adevărate minuni datorită conținutului ridicat de vitamina E, ale cărei calități în lupta contra îmbătrânirii pielii sunt recunoscute. De aceea, mierea de rapiță este folosită și pentru măști homemade.

Fata cu masca de casa pe fata

Folosită pe post de tratament cosmetic, mierea de rapiță:

- atenuează diferența de nuanțe ale tonului neregulat al pielii

- hrănește și hidratează pielea

- ajută la închiderea porilor

 -contribuie la reducerea sebumului

 -ajută la curățarea feței de impurități (datorită consistenței sale, mierea de rapiță este un exfoliant natural deosebit de bun)

 -contribuie la calmarea iritațiilor tenului (dacă este utilizată în mod consecvent, aceasta poate conduce chiar și la reducerea urmelor de acnee)

 - conferă pielii luminozitate și strălucire

Mierea de rapiță: mod de administrare

Ca și în cazul celorlalte sortimente de miere, cea de rapiță se poate consuma ca atare, în stare solidă, cremoasă, sau diluată în diferite lichide (apă, ceai, lapte, cafea etc.), caz în care este nevoie de un pic mai multă răbdare, deoarece mierea de rapiță se dizolvă cam greu.

Mierea de rapiță este de mare folos și în diverse aplicații externe, pentru vindecarea unor răni sau a semnelor pe care le lasă pe piele acneea, cu efecte dintre cele mai spectaculoase.

De reținut: pentru a folosi la capacitate maximă proprietățile mierii de rapiță, indiferent dacă este folosită pentru consum sau pentru uzul extern, trebuie ținut cont de următoarele aspecte:

- mierea trebuie să fie brută, neprelucrată. Dacă este procesată pentru a deveni lichidă, moale sau mai cremoasă ori pentru a-și modifica gustul, mierea nu își poate păstra gustul original, culoarea sau proprietățile terapeutice

- în condiții de depozitare necorespunzătoare, mierea poate fermenta în timp, existând riscul să se acrească

- se recomandă achiziționarea mierii de rapiță netratate și neprocesate de la apicultorii locali

Mierea de rapiță: contraindicații

În general, mierea de rapiță nu are efecte secundare și nici nu creează dependență. Cu toate astea și în ciuda extraordinarelor ei proprietăți și beneficii, mierea de rapiță nu poate fi consumată de toată lumea. Dacă se întâmplă ca polenul florilor de rapiță să ajungă în miere, există riscul apariției unor reacții alergice la persoanele care sunt deja alergice la polenul de rapiță.

Persoanele alergice la mierea de albine sunt, cel mai probabil, alergice la tot ceea ce produc albinele, de la miere la propolis, lăptișor de matcă, ceară de albine, pâine de albine (sau păstura, un polen modificat cu substanţe adăugate de albine, cu care acestea se hrănesc). Așadar, atenție la alergii!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.