Top fructe de toamna si beneficiile lor

Top fructe de toamna si beneficiile lor

Luiza Valsan

Toamna poti consuma o varietate de alimente naturale, bogate in substante benefice organismului. Afla care sunt cele mai bune fructe de toamna si cum contribuie ele la sanatatea ta.

 

Diva Hair iti recomanda sa consumi alimente de sezon, proaspete, precum struguri, castane, nuci, gutui, prune, mere si pere, deoarece contin numeroase vitamine, minerale si antioxidanti de care organismul are nevoie pentru a se mentine sanatos. Ca sa iti vina in ajutor, specialistii au realizat un top fructe de toamna si beneficiile lor, pe care il poti citi in urmatoarele randuri!

Strugurii

Strugurii sunt un aliment usor, apetisant, dulce si care nu ingrasa: o mana de struguri (aproximativ 100 g) contine circa 60 de calorii. In plus, sunt o sursa buna de potasiu, dar contin de 20 de ori mai putina vitamina C decat kiwi-ul, de exemplu.

Strugurii rosii si negri (nu si soiurile albe) furnizeaza organizmului bioflavonoide, antioxidanti ce joaca un rol important in neutralizarea radicalilor liberi si astfel se amana imbatranirea si imbolnavirea celulelor. Dintre acestea, resveratrolul (prezent si in vinul rosu si in suplimente alimentare) este cel mai puternic si reduce riscul aparitiei bolilor de inima.

Consumul de struguri este indicat si persoanelor care sufera de reumatism, guta sau artroza deoarece au un efect antiinflamator si relaxant; in plus, ajuta persoane in stari de covalescenta, oboseala sau stres. Soiul negru este recomandat persoanelor anemice si fumatorilor deoarece substantele continute pot neutraliza efectele tutunului.

Mai mult, un consum regulat de struguri intregi (coaja, seminte) reduce riscul de boli oculare (cataracta, degenerescenta maculara), de Alzheimer si anumite tipuri de cancer, ajuta in constipatie si colesterol ridicat.

Polifenolii si taninul din strugurii rosii pot declansa migrene persoanelor predispuse. Iar strugurii trebuie spalati foarte bine inainte de consum deoarece pielita lor contin de cele mai multe ori agenti contaminanti, printre care praf, unele ciuperci, mucegaiuri, pesticide si fungicide, care pot pune in pericol sanatatea.

Gutuile

Gutuile sunt printre cele mai renumite fructe de toamna, fiind bogate in vitaminele A, B, C si PP, in saruri minerale, fibre si carbohidrati. Acestea au efecte benefice asupra sistemului digestiv, ficatului si amelioreaza bolile aparatului respirator.

Consumul de gutui are un rol important in prevenirea hepatitei A, B si C datorita cojii care poate inhiba dezvoltarea de microorganisme ce declanseaza aceasta boala. Specialistii spun ca functia hepatica se poate stimula printr-o cura cu nectar proaspat de gutui timp de o luna de zile.

Mai mult, gutuia este recomandata in ameliorarea bolilor de natura canceroasa datorita continutului de vitamina B17 ce distruge celulele maligne; poate fi consumata de anemici, copii sau varstnici deoarece stimuleaza apetitul. Taninul din gutuie ii ofera gustul astringent, insa aceste are si o actiune antiseptica eficienta in cazurile de diaree.

Poti sa faci si o infuzie din fruzele de gutui daca ai febra sau vrei sa cicatrizezi o rana, iar un decoct de seminte de gutui are efecte expectorante si antiinflamatoare.

Prunele

Prunele sunt o sursa buna de potasiu dar si de vitamina E, un antioxidant care combate actiunea radicalilor liberi si incetineste unele efecte ale imbatranirii, precum aparitia ridurilor. Ele cresc imunitatea organismului, amelioreaza durerile reumatice si febra si reduc inflamatiile. Din cauza continutului ridicat de zaharuri, consumul de prune nu este recomandat diabeticilor.

Castanele

Castanele sunt bogate in carbohidrati complecsi, sub forma de amidon si fibre, si contin foarte putine proteine sau grasimi. O portie de 100 g de castane asigura organismului aproape o treime din doza zilnica recomandata de vitamina E si un sfert din vitamina B6.

Datorita complexului de vitamine B si a magneziului din compozitie, consumul de castane are un efect asemanator antidepresivelor, combate stresul, anxietatea si starile de oboseala.

Castanele sunt o sursa importanta si de calciu, fier, lipide, potasiu, lecitina si vitamina C, nu contin colesterol si sodiu (de aceea sunt indicate cardiacilor, care trebuie sa le manance coapte in cuptor, fara sare).

Potasiul pe care-l contin este eficient in prevenirea bolilor de inima, ajuta venele si arterele, iar fierul contribuie la refacerea sangelui. De asemenea, castanele pot fi folosite ca tratament in anumite probleme respiratorii, precum tusea convulsiva.

Fructe de toamna oleaginoase: nucile

Nucile constituie alte fructe de toamna pline de beneficii pentru sanatate. Sunt o sursa excelenta de vitamina E, B, tiamina si niacina si o sursa utila de proteine si minerale pentru vegetarieni. Nucile sunt fructe oleaginoase bogate in acizi grasi esentiali, vitali pentru cresterea si dezvoltarea normala a tesuturilor.

Urmezi o dieta hipolipidica si vrei sa-ti scazi nivelul colesterolului sangvin? Consuma 85 g de nuci in fiecare zi in locul grasimilor saturate. Astfel vei diminua si riscul de aparitie a aterosclerozei si a bolilor cardiace.

De asemenea, studiile au demonstrat ca un consum de nuci moderat scade riscul aparitiei diabetului si al cancerului mamar, amelioreaza simptomele ulcerului, ale anemiei si reumatismului. Exista si cateva inconveniente atunci cand mananci nuci: sunt bogate in calorii (peste 500 de calorii la 100 g) si sunt fructe cu potential alergen mare.

Merele

In functie de soiul lor, merele sunt o sursa excelenta de vitamina C, un antioxidant ce contribuie la intretinerea sistemului imunitar. Au putine calorii si un procent mare de fructoza, un zahar simplu care se metabolizeaza mai incet, fapt ce ajuta la tinerea sub control a glicemiei. Antioxidantii din mere reduc nivelul de colesterol, previn aparitia cancerului de ficat, de colon si de plamani.

Datorita continutului mare de bioflavonoide, merele te protejeaza impotriva bolilor de plamani, sunt utile fumatorilor si trateaza constipatia si diareea. De asemenea, consumul de mere este benefic pentru intarirea sistemului osos iar potasiul ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Perele

Perele sunt niste fructe de toamna bogate in vitamine din complexul B, vitamina C, fier, cupru, postasiu, fosfor, calciu, fibre. Trei sau patru pere asigura necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.

Desi au un continut mare de zahar natural (o para contine circa 70 de calorii), acesta se absoarbe lent in sange si nu creste glicemia, ci creste nivelul de energie. Perele contin potasiu, mineral care regleaza tensiunea arteriala, si sunt o sursa buna de pectina si bioflavonoide, puternici antioxidanti. Consumul de pere ajuta impotriva retentiei de apa, are un efect tonic asupra sistemului nervos si protejeaza impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare.

Tu ce fructe de toamna consumi cel mai des si ce alte beneficii ale acestora cunosti?

Articolul urmator
Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse
Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse
Ce fruct de toamna esti?
Incepe quiz
Ce fruct de toamna esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.