O boală genetică rară ar putea opri pandemia de COVID-19. Ce au descoperit cercetătorii

O boală genetică rară ar putea opri pandemia de COVID-19. Ce au descoperit cercetătorii

Cristina Gherghina

Chiar și în plină pandemie de coronavirus, mai există speranță. O echipă de cercetători francezi Institutul de Boli Genetice din Franţa au descoperit că organismul pacienților cu forme grave de coronavirus se comportă asemănător unei boli genetice rare. După părerea specialiștilor, SAVI ( boală genetică rară cauzată de activarea constitutivă a stimulatorului de gene de interferon n.r.) ar putea fi soluția pentru a scăpa de virusul periculos, potrivit inserm.fr.

Se pare că în afară de posibilele patologii asociate pacienților, sistemul imunitar de apărare al organismului joacă un rol important în apariția formelor severe ale COVID-19. Specialiștii au descoperit că, la o săptămână de la apariția simptomelor, agravarea stării respiratorii a unor pacienţi este asociată unui reacţii imunitare exagerate, numită "furtună de citokine" ( eliberare explozivă de citokine inflamatorii ce vizează diferite organe, generând adesea disfuncționalitate și în multe cazuri moartea n.r.).

pacient coronavirus

Această "furtună de citokine" mai este întâlnită la pacienții suferinzi de una dintre cele mai rare boli genetice, SAVI. Prin urmare, această asemănare dintre cele două boli ar putea fi soluția pentru stoparea pandemiei de COVID-19.

Citește și Un nou simptom a fost descoperit în rândul bolnavilor de Covid-19,mai ales la tineri și copii. Vezi despre ce este vorba!

Care sunt punctele comune dintre SAVI și COVID-19

"Pacienții cu SAVI prezintă o mutație activatoare în gena STING, care are ca efect producerea excesivă de interferon (IFN) și de citokine inflamatorii precum IL-6”, explică Frédéric Rieux-Laucat, cercetător la Institutul Bolilor Genetice din Franţa, potrivit fanatik.ro.

“De asemenea, mutaţia duce la o infiltrare a celulelor imunitare, inclusiv a Limfocitelor B, în plămâni, imitând cumva o infecție virală respiratorie constantă. În mod clinic, această boală se caracterizează prin leziuni pulmonare și/sau cutanate, cu aspect similar degerăturilor sau, în forme extreme, cu cangrenarea extremităților", a adăugat acesta. 

De asemenea, specialișții au constata că aceste leziuni foarte  asemănătoare degerăturilor pot apărea și în cazul unor pacienți infectați cu COVID-19.

“Prin urmare, se pare că răspunsurile antivirale ale pacienților cu o formă severă de COVID-19 au caracteristici comune cu cele ale pacienților cu SAVI”, a mai spus Frédéric Rieux-Laucat. 

Citește și: Cum se dezinfectează medicul care a operat pacienți infectați cu COVID-19, ca să poată merge, în siguranță, acasă, la soție și copii

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.