O operație ar putea preveni limfedemul în cazul bolnavilor de cancer

O operație ar putea preveni limfedemul în cazul bolnavilor de cancer

Redactor Raluca Margean

Una din cinci femei care supraviețuiesc cancerului de sân poate dezvolta o afecțiune dureroasă numită limfedem, cauzată de eliminarea sau deteriorarea ganglionilor limfatici de sub brațe. Limfedemul nu beneficiază de un tratament curativ, dar există soluții care pot ameliora simptomele. Recent însă, chirurgii americani de la Institutul de Medicină UC San Diego Health, au realizat o procedură care ar putea ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.

Limfedem: cauze, simptome și metode de tratament

Limfedemul este o boală cronică ce se manifestă prin umflarea anormală a țesuturilor membrelor (brațe sau picioare). Inflamația poate afecta fie o parte din picior sau mână, fie întregul membru, inclusiv degetele. Pe lângă inflamația propriu-zisă, pacienții care suferă de această afecțiune au un sentiment de greutate și o senzație de disconfort, se mișcă foarte greu, au dureri foarte mari și pot avea infecții recurente. De asemenea, pielea mâinii sau a piciorului se întărește și se îngroașă, provocând așa-numita fibroză.

Limfedemul este rezultatul unui blocaj al sistemului limfatic. Acest blocaj împiedică lichidul limfatic să se scurgă bine și astfel se acumulează prea multe fluide în corp, cauzând inflamarea țesuturilor.

Sistemul limfatic este crucial pentru a menține corpul sănătos. El asigură circulația lichidului limfatic bogat în proteine prin corpul uman, colectând bacterii, virusuri și produse reziduale. Sistemul limfatic transportă aceste substanțe nocive prin vasele limfatice, care duc la ganglioni. Deșeurile sunt apoi filtrate de limfocite (celule de combatere a infecțiilor care trăiesc în nodulii limfatici) și în cele din urmă sunt eliminate din corp.

Limfedemul apare atunci când vasele limfatice nu sunt în măsură să scurgă în mod adecvat lichidul limfatic, de obicei dintr-un braț sau picior. Orice afecțiune sau procedură care dăunează ganglionilor sau vaselor limfatice poate provoca limfedem. De exemplu, intervențiile chirugicale de îndepărtare a ganglionilor (care se efectuează pentru a stopa răspândirea cancerului de sân), tratamentul cu radiații pentru cancer, cancerul în sine sau alte infecții pot deteriora ganglionii limfatici, provocând limfedem.

Limfedemul nu se poate vindeca, dar există tratamente care pot ameliora inflamațiile și durerile și care includ terapie fizică, masaj special și comprese.

În ce constă operația care poate preveni limfedemul

limfedem-chirurgi in operatie

„Reconstrucția limfatică imediată este o procedură preventivă pentru a restabili conexiunile limfatice în brațe. Această operație delicată este efectuată în același timp în care ganglionii limfatici sunt îndepărtați și testați pentru cancer”, a declarat Frederic Kolb, chirurg plastic.

Operația propriu-zisă constă în maparea rutelor de drenaj din braț sau picior și reconectarea canalele întrerupte prin crearea unui bypass care previne inflamația. Cu ajutorul unui microscop, echipa de medici chirurgi reconstituie vasele limfatice, astfel restabilându-se fluxul normal al circulației limfatice.

Operația se efectuează pentru prevenirea limfedemului apărut după îndepărtarea chirurgicală a nodulilor limfatici canceroși de la nivelul axilei, însă este aplicabilă și pentru prevenirea limfedemului de la picior.

În prezent, chirurgia de prevenire a limfedemului reprezintă una dintre cele mai eficiente tehnici microchirurgicale emergente pentru tratarea pacienților cu cancer de sân.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ce fel de barbat ar putea sa te completeze perfect?
Incepe quiz
Ce fel de barbat ar putea sa te completeze perfect?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.