swipe

Obiceiuri zilnice care te îmbolnăvesc de cancer pulmonar

Grăsimi saturate

Un studiu realizat în anul 2017 a constatat faptul că riscul de cancer este asociat cu un consum ridicat de grăsimi saturate la persoane care au renunţat la fumat. Autorii studiului au pus la un loc date din 10 studii anterioare ce includeau 1,4 milioane de persoane şi peste 18 000 de pacienţi cu cancer pulmonar. Ei au descoperit faptul că cei care au consumat cele mai multe grăsimi saturate prezentau un risc mai mare de cancer pulmonar decât cei care au mâncat mai puţin.

Obiceiuri zilnice care te îmbolnăvesc de cancer pulmonar

Suplimente cu betacaroten

Un studiu realizat în 2009 a demonstrat faptul că betacarotenul, ce se găseşte în morcovi, castraveţi sau spanac, conduce la un risc crescut al dezvoltării cancerului pulmonar. Este important de ştiut faptul că studiul a avut în vedere exclusiv alimentele precum margarina, untul sau băuturile răcoritoare, nu sursele naturale. Betacarotenul, sau E 160a, colorează mâncărurile şi poate creşte toxicitatea vitaminei A. El se regăseşte și în majoritatea dulciurilor. Nu evita însă sursele naturale, pentru că acolo e cu totul o altă poveste.

Obiceiuri zilnice care te îmbolnăvesc de cancer pulmonar

Carbohidraţi rafinaţi

Zaharurile conţinute în carbohidraţi pot creşte nivelul glicemiei şi pot provoca modificări hormonale care declanşează cancerul pulmonar. Specialiştii au descoperit faptul că o dietă bogată în carbohidraţi este la fel de periculoasă ca fumatul. Printre alimentele dăunătoare se numără pâinea albă, cartofii, orezul sau covrigii, care determină modificarea nivelului de insulină din sânge. Creşterea celulară este afectată şi favorizează apariţia tumorilor.

Carbohidraţii procesaţi conduc la obezitate, ceea ce reprezintă un factor pentru foarte multe probleme de sănătate, pe lângă cancerul pulmonar. Indicele glicemic ridicat constituie risc de diabet zaharat de tip 2.

Obiceiuri zilnice care te îmbolnăvesc de cancer pulmonar

Carnea la grătar

Carnea gătită la grătar a fost asociată cu riscul dezvoltării cancerului pancreatic şi de sân, nu de cancer pulmonar. Cu toate acestea, procesul de gătire a cărnii generează factori cancerigeni care sunt eliberaţi atunci când grăsimile din carne sunt arse, iar aceștia se pot concretiza și la nivelul plămânilor.

Un studiu realizat în anul 2008 a constatat faptul că rozmarinul adăugat în compoziţia pentru hamburgeri reduce semnificativ substanţele cancerigene.

Obiceiuri zilnice care te îmbolnăvesc de cancer pulmonar

Arsenic

Arsenicul este un element natural care se găseşte în cantităţi mici în apă sau alimente precum orezul, sucul de mere, fructele de mare sau carnea de pasăre. De asemenea, vinul alb, berea sau varza de Bruxelles sunt surse majore de arsenic. Expunerea pentru o perioadă îndelungată la arsenic este asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar, la vezică sau piele.  

‹ Vezi si