Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

7 lucruri pe care nu le ştii despre labiile tale

Vineri, 13.07.2018
de Sorina Corneanu

Zona intimă a corpului feminin nu ar trebui să mai reprezinte un subiect tabu pentru nimeni. Deşi tendinţa este de a trata organele genitale cu pudoare, adevărul este că o mai bună cunoaştere a părţii intime înseamnă mai puţine riscuri de îmbolnăvire, o depistare mai uşoară a eventualelor afecţiuni şi, bineînţeles, o viaţă sexuală îmbunătăţită.

Informaţiile despre labii, despre culorile sau dimensiunile acestora sunt la mare căutare, iar tot mai multe femei recurg la tratamente estetice care să le ofere aspectul dorit. Totuşi, multe dintre aceste decizii au la bază lipsa informării şi prejudecata că labiile maronii sunt o problemă şi că ar trebui să arate într-un anume fel.

zona intima acoperita de o floare

Potrivit Parents.com, principalele motive pentru care labiile îşi schimbă culoarea sunt pubertatea, creşterea semnificativă în greutate şi sarcina.

Lucruri pe care nu le ştiai despre aspectul labiilor tale

Culoarea labiilor în timpul pubertăţii

Culoarea labiilor se schimbă la pubertate, acestea devenind mai maronii, potrivit Victoria's Health Women. Acest lucru este perfect normal, aspectul labiilor continuând să se schimbe pe tot parcursul vieții din cauza modificărilor hormonale și a vârstei.

Labiile îşi schimbă culoarea în timpul orgasmului

La fel cum fiecare parte a corpului creşte odată cu înaintarea în vârstă, la fel şi organele reproducătoare feminine suferă transformări, îşi schimbă culoarea, mărimea şi chiar textura.

Potrivit London Gynecology, există două tipuri de schimbări de culoare a labiilor: una are legătură cu începerea vieţii sexuale, cealaltă se leagă de înaintarea în vârstă. În timpul orgasmului, labiile devin intens vascularizate, ceea ce  determină creşterea şi schimbarea nuanţei acestora (labiile devin mai închise la culoare).

cuplu in dormitor

Labii maronii în timpul sarcinii

Modificările hormonale din timpul sarcinii provoacă o schimbare a culorii labiilor, pentru că acestea duc la o variație semnificativă a modului în care se depune melanina, pigmentul pielii. Deoarece hormonii de sarcină duc la o schimbare semnificativă a nivelului de melanină, părți ale corpului precum sfârcurile și labiile devin mai întunecate decât în mod normal, spune Pradnya Pisal, medic ginecolog în cadrul London Gynecology.

Creşterea în greutate afectează aspectul labiilor

Aspectul labiilor este în strânsă legătură cu depunerile de grăsime. Atunci când o persoană ia semnificativ din greutate, depunerile de grăsime se răspândesc pe întreaga suprafaţă a corpului, inclusiv în zona labiilor. Din acest motiv, aspectul acestora se poate schimba.

În unele colţuri ale lumii, femeilor li se cos labiile pentru a rămâne virgine până în noaptea nunţii

Dacă foarte multe femei optează astăzi pentru chirurgia estetică, astfel încât să se bucure de aspectul dorit al labiilor lor, în unele colţuri ale lumii, mutilarea zonei intime a femeilor este un lucru obișnuit. Labiile sunt cusute împreună pentru a împiedica femeile să facă sex înainte de căsătorie, practică extrem de periculoasă şi traumatizantă pentru femeie.

Labiile devin mai subţiri odată cu înaintarea în vârstă

Pe măsura trecerii timpului, labiile nu devin doar mai maronii, dar se şi subţiază, mai ales după menopauză, din cauza scăderii nivelului de estrogen. Însă subţierea labiilor poate fi și o consecință a menstruației.

Descoperă 10 lucruri surprinzătoare despre vaginul tau!

Cancerul de labii – o formă a cancerului de piele

Femeile sunt expuse unei forme suplimentare de cancer: cancerul labiilor, o formă de cancer de piele. Depistat la timp, cancerul labiilor poate fi cu uşurinţă tratat. Nedepistat timpuriu, aceste se extinde în pelvis şi provoacă probleme grave pe termen lung. Există o mulțime de afecțiuni ale pielii care pot afecta zona intimă, una dintre cele mai frecvente fiind scleroza Lichen.

Deşi arată diferit şi deseori inestetic, cazurile în care în care aspectul labiilor anunţă o problemă de sănătate sunt foarte rare. Înainte de a te îngrijora şi a recurge la tratamente estetice costisitoare și periculoase, aminteşte-ţi că labiile tale nu trebuie să semene cu ale altor femei şi că textura, mărimea, disproporţia și culoarea maronie a acestora nu reprezintă aspecte îngrijorătoare.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!