9 motive pentru care te confrunți cu mâncărimi ale labiilor

9 motive pentru care te confrunți cu mâncărimi ale labiilor

Sorina Corneanu

Labiile sunt acele pliuri care acoperă intrarea în vagin, funcția lor fiind aceea de a proteja vaginul și clitorisul de iritații și alte leziuni. Este firesc ca labiile să aibă o mărime diferită de la o femeie la alta, dar infecțiile, alergiile, chisturile și alte afecțiuni pot cauza o umflare vizibilă a acestora, durere sau mâncărime.

Află în continuare care sunt cele mai frecvente cauze ale mâncărimilor labiilor!

Posibile cauze ale mâncărimilor în zona labiilor

Infecția cu candida

Potrivit Departamentului de Sănătate din SUA, trei din patru femei se confruntă cu o infecție cu candida la un moment dat în timpul vieții, aceasta fiind responsabilă pentru senzația de arsură și mâncărime în zona intimă.

Vaginoza bacteriană

La fel ca în cazul infecției cu candida, vaginoza bacteriană apare atunci când există un dezechilibru în flora vaginală. Acest lucru se poate întâmpla din cauza schimbării dese a partenerilor sexuali sau a administrării de antibiotice. Pe lângă mirosul neplăcut al zonei intime și scurgerile vaginale abundente, aceasta poate cauza și mâncărimi severe ale labiilor. Nu aștepta că totul să treacă de la sine, consultă rapid medicul!

probleme zona intima

Trichomoniaza

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, trichomoniaza este o boală comună cu transmitere sexuală, care afectează mai mult de 3,7 milioane de persoane. Deși în cele mai multe cazuri nu are simptome, atunci când apar, acestea includ umflarea și mâncărimea labiilor, precum și usturime în zona intimă.

Alergii

Când pielea intră în contact cu un produs la care este alergică, cel mai probabil apar pete roșii, care cauzează prurit. La fel se întâmplă și în cazul labiilor. Dacă folosești produse de îngrijire intimă parfumate sau care conțin ingrediente nocive, umflarea și mâncărimea labiilor sunt simptome des întâlnite. Folosește produse naturale și optează pentru lenjerie din materiale organice. 

Chistul lui Bartholin

Aproximativ 2% dintre femei vor suferi cel puțin o dată în viață de bartholinită, adică inflamația glandelor Bartholin, care au rolul de a secreta lichidul de lubrifiere în timpul actului sexual. Această afecțiune poate favoriza tumefierea și mâncărimile labiilor, durere și disconfort intim.

Incontinență urinară

Incontinența urinară este o afecțiune care poate duce la umflarea și mâncărimea severă a labiilor. Spălarea și uscarea foarte bine a zonei intime pot ajuta la prevenirea disconfortului intim.

Menopauza

Din cauza nivelurilor scăzute de estrogen, pielea din zona intimă tinde să devină mai subțire și mai uscată la menopauză, lucru care predispune la umflarea, iritarea și mâncărimea labiilor. Totodată, nivelul scăzut al estrogenului poate provoca și uscăciunea vaginală. Suplimentele cu estrogen pot fi de ajutor, fie sub formă de pilule, fie sub formă de ovule vaginale. Discută cu medicul înainte de a lua o decizie în acest sens!

Stresul

În mod neașteptat, stresul poate provoca umflarea și mâncărimea severă a labiilor. Redu factorii de stres din viața ta și programează un consult pentru a descoperi cauza exactă a disconfortului intim.

Sarcina

Sarcina aduce schimbări majore în corpul unei femei. Pe măsură ce fătul crește, presiunea asupra pelvisului poate cauza acumularea de sânge și alte fluide care nu se pot scurge bine, ceea ce poate provoca umflături, durere și mâncărimi ale labiilor. Odată ce copilul se naște, astfel de simptome dispar de la sine, dar dacă disconfortul persistă, cere ajutorul medicului.

Vezi care sunt semnele infecției cu candida în timpul sarcinii!

Când să mergi la medic dacă ai mâncărimi la nivelul labiilor

În cazul în care mâncărimea labiilor este însoțită de durere în zona intimă sau secreții vaginale neobișnuite, nu ezita să mergi la medic. Acesta poate depista cauza precisă a simptomelor resimțite și va recomanda cel mai bun tratament.

În urma consultului, medicul poate recomanda un test al secrețiilor vaginale și o serie de analize de sânge, pentru a verifica dacă simptomele resimțite sunt cauzate de afecțiuni precum diabetul, bolile tiroiiene, renale sau hepatice.

Nu aștepta ca mâncărimea să treacă de la sine. Chiar dacă în majoritatea cazurilor acest simptom nu ascunde afecțiuni grave, sunt situații când mâncărimea labiilor poate fi un semn al unei boli cu transmitere sexuală!

Tratament pentru mâncărimea labiilor

Tratamentul pentru mâncărimea labiilor depinde de cauza care stă la baza acesteia. Dacă te confrunți cu o infecție cu candida, e posibil ca medicul să îți propună un tratament pe bază de creme antifungice, în timp ce infecțiile bacteriene pot necesita antibiotice.

Dacă mâncărimea labiilor este cauzată de alergia la latex, atunci va trebui să folosești prezervative care nu au în compoziție această substanță sau să găsești o altă metodă de protecție. Cremele pe bază de  hidrocortizon pot ajuta la ameliorarea disconfortului.

Remedii naturale pentru mâncărimea labiilor  

În multe cazuri, remediile naturale sunt foarte eficiente pentru ameliorarea mâncărimii labiilor. De exemplu, potrivit curejoy.com, uleiul din arbore de ceai, oțetul din cidru de mere și uleiul de nucă de cocos au proprietăți antifungice și antibacteriene, care acționează ca un antiseptic natural și calmează mâncărimile resimțite în zona intimă, dar vindecă și eventualele infecții.

Totuși, dacă simptomele sunt grave sau persistă, tratamentul naturist nu ar trebui să înlocuiască vizita la medic!

Cum previi mâncărimea labiilor

Pentru a preveni disconfortul în zona intimă, ține cont de următoarele recomandări:

  • optează pentru lenjerie intimă din bumbac și evită materialele de tip nylon sau lenjeria sintetică, deoarece mențin umiditatea în zona intimă;
  • schimbă lenjeria de corp zilnic, cel puțin o dată pe zi;
  • evită să porți haine mulate și optează, în schimb, pentru haine puțin mai largi, care lasă pielea să repire.
  • înlocuiește băile fierbinți cu dușuri rapide și călduțe;
  • nu îmbrăca lenjeria de corp pană când zona intimă nu este complet uscată;
  • folosește un prosop moale, astfel încât să nu iriți pielea;
  • evită produsele de igienă intimă parfumate.

Așadar, dacă te confrunți cu mâncărimi în zona labiilor care persistă sau sunt însoțite de alte simptome deranjante, ai mare grijă la igiena intimă și nu întârzia vizita la medic!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
Care este adevărata natură a spiritului tău?
Incepe quiz
Care este adevărata natură a spiritului tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.