Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Atrezia vaginala - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Ce este atrezia vaginala?

Aparatul reproducator feminin cuprinde organele externe (vulva, labii, clitoris) si organele interne (vagin, uter, trompe uterine, ovar).

Defectele congenitale ale aparatului genital feminin sunt intalnite inca de la nastere si pot afecta orice segment al sistemului reproducator al femeii.

Anomaliile congenitale cunoscute ale vaginului includ:

- prezenta unui sept transvers sau longitudinal la nivelul vaginului;

- agenezia vaginala (dezvoltarea insuficienta a vaginului);

- atrezia vaginala, in care vaginul nu este perforat, este deformat si nefunctional. In mod normal, vaginul este ca un canal, este perforat sau tunelizat in viata intrauterina.  

Cauza aparitiei acestor defecte congenitale nu este pe deplin cunoscuta; se cunoaste implicarea unor factori (genetici, endocrini, externi) asupra dezvoltarii ductului mullerian (responsabil de dezvoltarea organelor genitale interne si externe). 

Semnele si simptomele atreziei vaginale

Atrezia vaginala se poate asocia si cu alte afectiuni congenitale, cel mai frecvent cu sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) caracterizat prin absenta uterului si atrezia vaginala. In cadrul acestui sindrom, ovarele si organele genitale externe sunt normale. Alte sindroame asociate sunt sindromul Winters, Bardet-Biedl, Kaufman, Fraser.

In primele saptamani dupa nastere si daca nu este diagnosticata, in urmatorii ani, atrezia vaginala este asimptomatica.

Semnele si simptomele atreziei vaginale, daca nu a fost diagnosticata pana la pubertate, apar odata cu prima menstruatie si includ:

- dureri abdominale sau pelvine ciclice;

- amenoreea (lipsa menstruatiei);

- dureri lombare;

- dificultate la urinare sau defecatie;

- marirea de volum a abdomenului din cauza acumularii sangelui provenit de la prima menstruatie si care nu se poate elimina normal din cauza atreziei vaginale. 

 

Daca persoana afectata nu merge la medic la pubertate pentru investigatii, diagnosticul de atrezie vaginala este amanat si este stabilit mai tarziu cand apare dificultate in realizarea actului sexual si infertilitate.

Stabilirea diagnosticului de atrezie vaginala

Atrezia vaginala poate fi diagnosticata inca de la nastere, mai ales daca se asociaza cu alte afectiuni. La pubertate, prezenta amenoreei, a durerilor abdominale, precum si marirea de volum a abdomenului determina persoana in cauza sa mearga la un control medical.

Pentru stabilirea diagnosticului de atrezie vaginala se folosesc atat examinarea clinica, cat si o serie de analize paraclinice:

- ecografie abdomino-pelvina;

- rezonanta magnetica nucleara permite diagnosticarea altor anomalii asociate;

- stabilirea cariotipului;

- computer tomografie

Tratamentul atreziei vaginale

Tratamentul in atrezia vaginala este indicat pentru ca obstructia vaginului impiedica eliminarea normala a sangelui din timpul menstruatiei. Scopul terapiei este crearea unui vagin functional. Aceasta se realizeaza prin diverse proceduri chirurgicale.

La unele paciente, drenajul uterului poate fi realizat prin reconstructia vaginului. La altele, in cazul in care uterul este rudimentar (nu este dezvoltat normal), se recomanda histerectomia sau indepartarea pe cale chirurgicala a uterului.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!