Boala sexuală pe care o poți lua fără să ai contact fizic

Boala sexuală pe care o poți lua fără să ai contact fizic

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Avem concepții diferite despre ce înseamnă să ai o aventură de o noapte. În cazul unora, totul se rezumă la sărut și atingeri. Alții scapă și de două-trei haine, însă doar atât. Alte persoane trec direct la acțiune.

Oricare ar fi concepția ta despre aventurile de o noapte, trebuie să știi că bolile sexuale se pot lua și fără contact fizic ce implică penetrare. Așadar, dacă apelai la abstinență până acum pentru a te proteja de diferite BTS (boli cu transmitere sexuală), este cazul să îți regândești complet planul de acțiune, deoarece poți contracta chiar și printr-o singură atingere un virus ce îți poate crea multe probleme de sănătate.

cuplu in pat

Iată care este boala sexuală pe care o poți lua fără să ai contact fizic!

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală destul de comună, pe care orice persoană activă o poate contracta. Majoritatea persoanelor infectate nu au simptome, și tocmai de aceea poate fi transmisă de la un partener la altul fără niciun fel de problemă. Herpesul genital este cauzat de două tipuri de viruși: de tip 1 și de tip 2. Această afecțiune poate fi transmisă atât prin contact vaginal, cât și anal sau oral.

Lichidele care se găsesc la suprafața unui herpes poartă virusul respectiv, iar contactul cu acea rană poate să îți transmită boala. Totuși, poți lua acest virus și de la un partener sexual care nu are o rană vizibilă și care nu știe că poartă această infecție.

Cum reduci riscurile de a contracta această boală

Ține cont de sfaturile de mai jos, pentru a te feri de herpes!

- dacă te afli într-o relație monogamă cu un partener care și-a făcut analizele, atunci există șanse foarte mici de a te îmbolnăvi;
- dacă ai o aventură cu un tip, folosește prezervativele în mod corect de fiecare dată când întreții relații sexuale. Însă acest lucru nu îți garantează o protecție totală, deoarece pielea ta poate intra în contact cu lichidele de la partener. Fii precaută!

Care sunt simptomele herpesului genital

Majoritatea persoanelor care au herpes nu prezintă simptome deloc sau au manifestări moderate, care seamănă cu cele ale altor afecțiuni, așa cum sunt coșurile și părul crescut sub piele. Din acest motiv, mulți bolnavi de herpes nu sunt conștienți de afecțiunea lor.

Herpesul genital apare de obicei ca un herpes normal, în zona genitală, în zona rectului sau a gurii. Aceste răni se sparg și lasă în urmă cicatrici dureroase, care au nevoie de săptămâni pentru a se vindeca. Aceste prime apariții mai pot fi însoțite și de simptome asemănătoare răcelii, așa cum sunt febra, spasmele musculare sau glandele inflamate.

femeie care se tine de burta

Aparițiile repetate ale herpesului genital sunt comune, mai ales în timpul primului an de la infectare. Cu timpul, aceste izbucniri devin din ce în ce mai scurte și mai puțin severe. Deși infecția poate rămâne în corp pentru tot restul vieții, numărul aparițiilor tinde să scadă după o anumită perioadă.

Dacă ai astfel de simptome, este bine să mergi la doctor. Atunci când herpesul este însoțit de scurgeri vaginale urât mirositoare, senzație de usturime la urinare sau sângerări între menstruații, vizita la medic este cu atât mai indicată.

Cum este tratat herpesul genital

O simplă vizită la doctor îți poate confirma dacă ai contractat acest virus sau nu. Deși nu există încă un tratament care să elimine virusul complet din organism, sunt disponibile medicamente administrate zilnic, care pot ameliora simptomele, dar care scad și probabilitatea de a da transmite această boală și altor persoane.

Atunci când nu este tratat, herpesul genital poate să îți afecteze sistemul imunitar. Este indicat să nu atingi rănile care apar, deoarece poți transmite virusul și în alte regiuni ale corpului, așa cum sunt ochii, nasul și gura. De asemenea, și viața de cuplu este afectată, dat fiind faptul că nu există nicio cale de vindecare.

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală pe care o poți lua fără să ai contact fizic, și tocmai de aceea trebuie să îți iei toate măsurile de precauție pentru a evita acest lucru.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (46)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.