Care este cea mai importantă bacterie pentru a avea o floră vaginală echilibrată

Care este cea mai importantă bacterie pentru a avea o floră vaginală echilibrată

Redactor Alexa Galgau

Bacteriile sunt în general privite ca fiind „răufăcătorii” din organism, însă adesea uităm că există și bacterii „bune”, fără de care nu am putea trăi. În cazul florei vaginale, prezența acestora este esențială pentru sănătatea aparatului genital feminin, deoarece ele asigură un pH sănătos, adică un mediu în care bacteriile periculoase și virusurile nu se pot dezvolta. Din păcate, multe dintre produsele de pe piață pentru igiena intimă a femeilor sunt mai degrabă dăunătoare și ajung să omoare tocmai bacteria care asigură sănătatea vaginului. 

Află care este această bacterie „salvatoare”, care asigură o floră vaginală echilibrată!

Bacteria care asigură o floră vaginală normală

Orice femeie care a făcut analiza de secreție vaginală, la recomandarea medicului, a observat probabil pe foaia cu rezultatele o categorie de bacterii numite „lactobacili”. Dacă numărul lor este mare, prima reacție este să te îngrijorezi, pentru că este vorba despre bacterii, nu? Din fericire, cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine, pentru că lactobacilii sunt cei care asigură un pH vaginal normal. 

Vaginul este predispus la infecții din mai multe cauze. În primul rând, este un mediu umed și cald, adică exact genul de mediu în care bacteriile se înmulțesc cel mai bine. Apoi, să nu uităm de anatomia feminină și de ușurința cu care bacteriile pot „călători” din zona anusului înspre aparatul genital și înspre uretră, aceasta fiind una dintre cauzele principale ale infecțiilor vaginale și urinare. Nu în ultimul rând, igiena intimă joacă și ea un rol important - ne confruntăm, așadar, cu o mulțime de factori de risc, motiv pentru care flora vaginală echilibrată este vitală pentru sănătatea aparatului reproducător!

Lactobacilii sunt „supereroii” din vagin, deoarece produc acid lactic, care mai departe scade pH -ul din vagin și distruge mediul acid pe care bacteriile îl preferă. Totodată, anumite specii de lactobacili contribuie la formarea unei bariere protectoare în mucusul vaginal, care la rândul lui scade șansele dezvoltării unei infecții bacteriene. 

Nu se știe exact când au ajuns în corpul femeii aceste bacterii protectoare, dar se estimează că acest lucru s-a întâmplat acum 10.000 de ani, când oamenii au început să consume produse lactate și, mai ales, lapte fermentat. Aceste produse sunt pline de bacterii benefice pentru flora vaginală și flora intestinală. Încă de atunci, „găzduim” lactobacilii spre beneficiul nostru, dar nu întotdeauna știm și să avem grijă de ei. 

Există multe situații în care aceste bacterii benefice sunt distruse: contactul sexual neprotejat, deoarece sperma ajunge în vagin și ridică nivelul pH-ului, menstruația, folosirea în exces a produselor de igienă feminină, spălăturile vaginale regulate etc. Cu cât nivelul lactobacililor este mai mic, cu atât crește riscul de înmulțire a bacteriilor care cauzează vaginita bacteriană, cea mai comună infecție genitală la femei. 

Aceasta, mai departe, poate să nu prezinte simptome la început, dar, după o vreme, este posibil să producă o secreție neobișnuită și un miros neplăcut. Din cauză că multe femei se feresc să meargă la ginecolog și sunt rușinate de simptomele anterior menționate, ele ajung să apeleze la produse pentru igienă intimă parfumate, care sunt foarte agresive cu zona genitală și care agravează situația. Mai mult, unele femei apelează la spălături vaginale, având astfel impresia că fac „curățenie”, fără să știe că și aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale dezechilibrului florei vaginale. 

Absența sau nivelul scăzut al lactobacililor și instalarea vaginitei reprezintă pericole reale pentru sănătatea femeii. În afară de disconfortul fizic creat de infecție, aceasta crește considerabil riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală, care pot conduce la infertilitate și pot pune chiar și viața în pericol. 

Așadar, pentru a asigura o floră vaginală normală și sănătoasă, trebuie să ținem cont de sfaturile medicilor și să nu mai apelăm la produse care afectează bacteriile benefice. În plus, trebuie să avem un stil de viață sănătos, să facem sex protejat și să consumăm produse lactate fermentate, esențiale pentru menținerea unui nivel optim de bacterii benefice în organism.

Multi-Gyn Actigel x 50 ml -  38,71 RON

Iar atunci când ne confruntăm cu probleme vaginale, cum ar fi mâncărimi, iritații sau usturimi, putem apela la produse eficiente pentru înlăturarea acestui disconfort, cum ar fi Multi-Gyn Actigel, de la vavianpharma.ro, un aliat de nădejde în problemele ginecologice ale femeilor.

 

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.