Ce înseamnă BI-RADS

Ce înseamnă BI-RADS

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Scorul BI-RADS (Breast Imaging Reportind and Data System) este un acronim folosit pentru scorul de înregistrare a imaginilor mamare și a sistemului de bază de date. BI-RADS este un sistem de notare propus de Colegiul American de Radiologie și este folosit pentru a evalua starea de sănătate a sânilor pacientei, în urma rezultatelor mamografiei (un test de imagistică realizat cu raze X care examinează sănătatea sânilor), ecografiei și rezonanței magnetice.

Scorul BI-RADS reprezintă, în prezent, cel mai eficient instrument de detectare a cancerului mamar, mai ales a aceluia aflat în stadiu incipient. Acest scor poate fi, de asemenea, folosit ca un instrument de monitorizare a pacientei în cauză, după ce medicii confirmă prezența unor mase anormale în timpul unui examen clinic de sân.

Scorul BI-RADS 4

Acest test nu poate diagnostica, de sine stătător, cancerul mamar, ci doar împreună cu o examinare clinică și o biopsie. Rezultatele obținute în urma acestor trei analize medicale ajută medicii să aleagă metoda cea mai corectă de monitorizare a pacientei în cauză și, totodată, să decidă care este cel mai eficient tratament pentru aceasta. Scorul BI-RADS poate ajuta la identificarea oricărei anormalități prezente la nivelul sânilor. Din fericire, nu toate rezultatele anormale afișate de acest scor sunt considerate cancer.

Cum funcționează scorul BI-RADS

Medicii radiologi utilizează sistemul BI-RADS pentru a categorisi descoperirile anormale. Categoriile sunt de la 0 la 6. Adesea, femeile peste 40 de ani primesc scoruri cuprinse între 0 și 2, indicând rezultate normale sau faptul că rezultatele anormale sunt benigne (noncanceroase). Dacă primești un scor de 3 sau mai mare, medicii și radiologii recomandă un consult de monitorizare a situației sau efectuarea unei biopsii pentru a determina următorul pas care trebuie făcut.

Categoriile scorurilor BI-RADS

• Scorul BI-RADS 0

Un scor de 0 indică un test incomplet. Este posibil ca imaginile mamografice să fi fost dificil de citit sau de interpretat. În unele cazuri, medicii ar putea dori să compare aceste noi imagini cu unele mai vechi pentru a determina dacă au existat modificări. Un scor BI-RADS 0 necesită teste și imagini suplimentare pentru a furniza medicului o evaluare finală clară.

• Scorul BI-RADS 1

Acest scor confirmă faptul că rezultatele mamografiei sunt negative. Un scor de 1 arată că nu există cancer și că sânii sunt de aceeași densitate. Cu toate acestea, este important să continui să faci controale de rutină, la intervalele recomandate de medicul specialist.

• Scorul BI-RADS 2

Un scor BI-RADS 2 arată, de asemenea, că rezultatele mamografiei sunt normale, negative. Nu există suspiciunea de cancer, dar medicul ar putea observa niște chisturi sau mase benigne, pe care le va include în raportul tău final. Vizitele medicale de rutină sunt necesare în urma obținerii acestui scor. Nota de pe raportul tău va fi utilizată pentru a se face o comparație cu orice constatări obținute de medici în viitorul apropiat.

• Scorul BI-RADS 3

Un scor de 3 înseamnă că rezultatele mamografiei sunt, probabil, normale, dar există o șansă de cancer de aproximativ 2%. În această situație, medicii recomandă un control de monitorizare în termen de șase luni de la obținerea acestui rezultat, pentru a dovedi că rezultatele sunt benigne. Va trebui, de asemenea, să faci vizite regulate la medic până când rezultatele tale vor fi îmbunătățite vizibil și orice anomalii prezente vor fi stabilizate. Controalele periodice ajută la evitarea biopsiilor multiple și inutile. De asemenea, ele ajută la confirmarea diagnosticului precoce, dacă se descoperă, într-un final, prezența cancerului.

• Scorul BI-RADS 4

Un scor de categoria 4 indică o suspiciune de boală sau prezența unei alte anomalii. În acest caz, există o șansă de cancer de 20-35%. Pentru a confirma diagnosticul, medicul va trebui să efectueze o biopsie pentru a testa un eșantion mic de țesut. Acest scor este împărțit în trei categorii suplimentare:

  • 4A - suspiciune redusă de cancer sau de tumori maligne
  • 4B - suspiciune moderată de cancer sau de tumori maligne
  • 4C - suspiciune crescută de cancer sau de tumori maligne

• Scorul BI-RADS 5

Un scor de categoria 5 indică o suspiciune ridicată de cancer. În acest caz, există 95% probabilitate de cancer de sân. Efectuarea unei biopsii este mai mult decât recomandată, pentru a confirma rezultatele și a determina pașii următori pentru tratament.

• Scorul BI-RADS 6

Poți obține un scor de categoria 6 doar după ce ai făcut o biopsie și ai primit diagnosticul de cancer de sân. Această categorie și imaginile corespunzătoare comparate arată modul în care cancerul reacționează la tratamentul necesar - cum ar fi chimioterapia, chirurgia sau radiațiile.

Scorul BI-RADS și densitatea sânilor

Doctor radiolog revizuind rezultatele mamografiei

De asemenea, scorul BI-RADS poate ajuta la clasificarea densității sânilor într-una din cele patru grupuri prezentate mai jos. stabilite. Sânii denși prezintă mai puțin țesut gras, iar probabilitatea ca aceștia să dezvolte cancer în comparație cu sânii mai puțin densi, cu mai multe țesuturi grase, este mai mare.

Cele patru categorii de densitate a sânului sunt:

1. Țesut cu densitate preponderent grasă - sânii sunt alcătuiți în majoritate din grăsime, cu țesut fibros și glandular extrem de puțin. O mamogramă a sânilor cu o densitate mai mică poate arăta cu ușurință rezultate anormale.

2. Țesut cu densitate dispersată - sânii care prezintă țesuturi cu densitate dispersată au o mulțime de grăsime și doar câteva zone de țesut glandular și fibros.

3. Țesut cu densitate consistentă - sânii ce prezintă țesuturi cu densitate consistentă au o distribuție uniformă a țesutului fibros și glandular. Acest lucru poate face dificilă detectarea anomaliilor mici.

4. Țesut cu densitate extremă  - sânii ce prezintă țesuturi cu densitate extremă au țesuturi fibroase și glandulare în cea mai mare parte, ceea ce face dificilă detectarea cancerului. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Test de prietenie: cat de adevarata este prietenia ta?
Incepe quiz
Test de prietenie: cat de adevarata este prietenia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.