Cele mai bune ovule pe care să le administrezi dacă ai o infecție cu candida

Cele mai bune ovule pe care să le administrezi dacă ai o infecție cu candida

Redactor Andreea Baluteanu

Specialiștii estimează că aproximativ 75% dintre femei vor face o infecție cu candida cel puțin o dată în viață, iar 40-45% dintre ele vor avea, din păcate, de-a face cu episoade de candidoză recurentă. Caracterizată drept o infecție de natură fungică, candida vaginală nu reprezintă o boală cu transmitere sexuală, deși, atenție, o poți contracta și prin contact intim, dacă partenerul tău suferă de ea (da, și bărbații pot dezvolta candida).

Azi îți vom spune care sunt cele mai bune ovule împotriva candidei! Vezi care sunt avantajele și precauțiile în cazul acestui tratament, pentru a fi sigură dacă este sau nu cel care ți se potrivește!

Cauze și simptome ale candidozei vaginale

Echilibrul din zona intimă e unul dintre cele mai fascinante fenomene care au loc în corpul uman. În mod normal populată cu o floră bacteriană bogată, această regiune extrem de delicată funcționează într-un echilibru perfect. Infecțiile vaginale apar atunci când candida, o ciupercă ce se regăsește în mod normal în flora genitală, crește în mod nenatural.

Femeie cu candidoza

Cu alte cuvinte, candida e o afecțiune normală, pe care cel mai probabil o vei contracta și tu. Fiind vorba despre un proces ce ține mult de capacitatea ta de autoapărare, cele mai comune cauze ale acestei infecții vaginale sunt legate de tulburarea funcționării imunității. Antibioticele reprezintă unul dintre cele mai răspândite pericole, deoarece distrug nu numai bacteriile „rele”, ci și pe cele bune, inclusiv din zona intimă. Lipsa somnului, alimentația deficitară, stresul, răcelile, dezechilibrele hormonale completează lista.

De asemenea, și igiena intimă deficitară, utilizarea unei lenjerii intime care nu lasă pielea să respire, absorbantele și tampoanele interne sunt motive pentru care te îmbolnăvești de candidoză. Aceasta e explicația pentru care infecția vaginală apare cu predilecție vara, când transpirăm, purtăm haine strâmte și costume de baie ude.

Nu în ultimul rând, o serie de boli, în special diabetul, și tratamentele hormonale pot provoca, la rândul lor, dezechilibre, cauzând pe cale indirectă apariția candidozei.

Cum îți dai seama că suferi de candidoză? Iată care sunt principalele simptome ale acestei afecțiuni:

- mâncărimi persistente în zona intimă;

- senzații de usturime, durere sau arsură, resimțite atunci când urinezi sau în timpul contactului sexual;

- înroșire a zonei;

- secreții albe, brânzoase.

E posibil ca aceste semne să se manifeste cu precădere în perioada de dinainte sau din timpul menstruației, ceea ce poate conferi impresia falsă că e vorba despre simptome care nu au legătură cu candidoza, ci cu cea mai delicată perioadă din lună.

Ovulele, unul dintre tratamentele de top pentru infecția cu candida

În majoritatea cazurilor, medicii ginecologi preferă să recomande administrarea de ovule în cazul infecției cu candida. Acestea sunt introduse în vagin cu ajutorul unui aplicator, durata tratamentului fiind, în medie, de 7 zile. Chiar dacă e posibil să experimentezi diminuarea sau chiar dispariția completă a simptomelor după 3 zile, specialiștii te sfătuiesc să continui să administrezi ovulele până ce vei încheia toată doza prescrisă.

Principalul avantaj al ovulelor este că nu prezintă atât de multe efecte adverse ca în cazul pilulelor, ce pot provoca greață, vărsături, durere de cap, constipație, balonare, probleme cu digestia. De partea cealaltă, există și câteva precauții de care trebuie să ții cont dacă alegi administrarea ovulelor. În primul rând, acestea pot deveni supărătoare prin senzația de disconfort resimțită, pot păta lenjeria intimă și pot provoca roșeață sau mâncărimi în zona intimă. De asemenea, trebuie să te avertizăm că ovulele pentru infecția cu candida pot interfera cu protecția oferită de diafragme și de prezervativ, așa că, dacă nu îți dorești să rămâi însărcinată, ar fi bine să optezi pentru o altă formă de contracepție în această perioadă.

Iată care sunt cele mai bune ovule pentru infecția cu candida!

Clotrimazolul e disponibil sub formă de ovule, fiind administrat zilnic, pentru o săptămână, sau câte două ovule pe zi, timp de 3 zile. Miconazolul se utilizează timp de 3-5 zile, în timp ce Ketoconazolul e mai puternic și nu e recomandată folosirea sa mai mult de 5 zile. Nu în ultimul rând, Nistatinul poate fi administrat pe o durată mai lungă, ce poate avansa până la 2 săptămâni.

Aceste ovule sunt disponibile în majoritatea cazurilor și sub formă de cremă cu aplicare topică, dar și pe post de pilule. Important este să îți consulți doctorul înainte de a le utiliza, mai ales dacă e prima dată când suferi de candidoză. E riscant să apelezi la ele dacă ești deja candidată la candidoza recurentă; sunt situații în care tinzi să îți administrezi același tratament pe care medicul ți l-a prescris deja, considerând că nu faci niciun rău, dar repetarea episoadelor de candidoză poate însemna că ai nevoie de o altă abordare.

Atenție! Nu folosi ovule pentru candida decât la recomandarea medicului.

Femeie la doctor

Alte tratamente pentru candidoza vaginală

În afară de ovulele pentru candidoza vaginală, doctorul îți mai poate prescrie pilule sau creme cu acțiune locală. Însă femeile apelează și la o serie de tratamente naturiste.

Băile locale cu gel din arbore de ceai (diluat, firește) pot alina simptomele de mâncărime, dar trebuie să ai grijă, deoarece, deși este natural, acest ingredient poate avea efect iritant. Mai utile sunt compresele cu iaurt (alege un sortiment fără zahăr, bio) cu care să tamponezi labiile sau îmbibarea unui tampon în iaurt și introducerea sa în vagin. Discută însă cu doctorul tău înainte de a apela la aceste metode.

Cum să previi candidoza vaginală

Știi cum se spune: e mai bine să previi, decât să tratezi. Iată care sunt cele mai bune modalități de a te asigura că nu vei cădea victimă candidozei recurente.

Evită pe cât posibil proliferarea unui mediu umed și cald în regiunea intimă. Se știe că bacteriile și ciupercile adoră să le fie cald și bine, așa că e bine să faci tot posibilul să le dejoci planurile. Poartă lenjerie din materiale naturale, precum bumbacul, care lasă pielea să respire, și pantaloni largi. Nu degeaba sunt culottes la modă!

Nu recurge la dușuri intime. Pot reprezenta una dintre cauzele apariției candidei vaginale.

Nu folosi produse de igienă intimă foarte parfumate. Acestea pot irita zona delicată a vaginului și pot provoca dezechilibre intime.

Mizează pe o alimentație sănătoasă. Zahărul și carbohidrații sunt sursa de hrană preferată a ciupercilor, așa că evită-le. În schimb, probioticele, în special cele provenite din iaurt, reprezintă mană cerească pentru sănătatea ta intimă.

După cum am văzut, candidoza vaginală reprezintă una dintre afecțiunile feminine cel mai des întâlnite. Ovulele constituie un tratament util pentru infecția cu candida, însă este recomandat să optezi pentru el numai la recomandarea doctorului. Ai grijă de tine și scrie-ne, orice îndoială ai avea!

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.