Mancarimi vaginale: cauze si tratament

Mancarimi vaginale: cauze si tratament

Redactor Alexa Galgau

Mancarimile vaginale sunt printre cele mai neplacute probleme feminine cu care te poti confrunta, din cauza simptomelor insuportabile prin care se manifesta, dar si a rusinii pe care o poti resimti atunci cand trebuie sa mergi la medic sau, mai rau, cand esti nevoita sa iti intrebi prietenele daca si ele au avut astfel de neplaceri in zona intima.

Afla de ce suferi de mancarimi vaginale si ce variante de tratament exista!

Mancarimi vaginale: cauze si tratament

Mancarimile vaginale pot fi cauzate de o multitudine de factori, de la produsele de ingrijire intima pana la afectiuni mai serioase. Desi te poti orienta dupa ghidul de mai jos pentru a-ti da seama ce problema ai, intotdeauna este de preferat sa ceri parerea unui specialist, oricat de mult detesti sa mergi la ginecolog.

Acestea fiind spuse, iata care sunt cele mai comune cauze ale mancarimilor vaginale:

1. Vaginoza bacteriana: cele mai multe femei se confrunta cel putin o data in viata cu aceasta afectiune cauzata de dezechilibrul bacteriilor sanatoase de la nivelul vaginului si schimbarea pH-ului acestuia. Vaginoza se aseamana cu candidoza, insa secretia specifica este mai apoasa si are un miros puternic. In unele cazuri, vaginoza raspunde la tratamente fara prescriptie medicala, insa, daca nu se vindeca, este nevoie sa urmezi un tratament prescris de doctor, adesea o combinatie de medicamente care se administreaza pe o perioada de 5-7 zile. 

2. Candidoza: mancarimile vaginale se numara printre simptomele prinipale ale candidozei, alaturi de secretia specifica. Schimbarea pH-ului vaginal este, si in acest caz, de vina pentru declansarea bolii si poate avea loc din mai multe motive: folosirea antibioticelor in exces, sex neprotejat, stres, schimbari in dieta, folosirea tampoanelor interne etc. Secretia data de candidoza este adeseori groasa, alba si cu aspect branzos. Vestea buna este ca exista numeroase tratamente fara prescriptie, care isi fac efectul in 1-2 zile. Pentru a evita recidivarea bolii, doctorii recomanda sa iei un probiotic o perioada, pentru a echilibra flora vaginala. 

3. Dermatita de contact: aceasta iritatie a pielii apare ca reactie alergica la anumite produse, de la parfumuri intime pana la prezervative si lubrifianti. Pe langa mancarimi vaginale, vei observa ca zona s-a inrosit si s-a umflat, iar pielea pare mai dura. Chiar si rasul cu lama in zona intima poate avea acest efect. Una dintre cele mai mari greseli de igiena intima pe care o fac femeile este folosirea produselor consmetice parfumate si spalarea excesiva a zonei intime, care nu doar ca irita pielea, dar creste si riscul de a face candidoza, din cauza dezechilibrului florei. Afla AICI care sunt regulile de baza pentru o igiena intima de nota 10!

4. Eczema si psoriazis: exista afectiuni genetice care pot provoca inrosirea zonei intime si mancarimi vaginale, precum si eruptii ale pielii. Daca ai fost diagnosticata cu o asemenea boala, solutia consta in folosirea unei creme cu hidrocortizol. Daca simptomele nu se amelioreaza intr-o saptamana, este cazul sa mergi la medic.

5. Boli cu transmitere sexuala: stim ca nu vrei sa auzi de ele, dar sunt o realitate si trebuie sa le iei in considerare. Daca ai facut sex neprotejat, te-ai expus riscului de a lua boli cu transmitere sexuala, care, printre altele, se manifesta prin mancarimi vaginale. Chlamydia, herpesul genital, gonoreea - toate prezinta acest simptom neplacut. In general, atunci cand boala evolueaza, apar si alte manifestari precum senzatia de arsura si dureri. Daca ai aceste simptome, este obligatoriu sa mergi la doctor, care iti va prescrie antibiotice orale sau injectabile. 

6. Probleme hormonale: de fiecare data cand au loc fluctuatii hormonale (de exemplu, la ciclu, cand ramai insarcinata, la menopauza etc.) poti manifesta atat mancarimi vaginale, cat si senzatie de uscaciune. Atunci cand esti la ciclu, trebuie sa eviti tampoanele interne si absorbantele care contin parfumuri sau alte substante care pot favoriza iritatile si mancarimile suplimentare. De asemenea, anticonceptionalele sunt raspunzatoare pentru mancarimile vaginale, din cauza schimbarilor hormonale pe care le produc in corp. Din fericire, exista in farmacii cateva creme si comprimate vaginale care te ajuta sa scapi de aceasta senzatie neplacuta. 

Daca si tu suferi de mancarimi vaginale, fii atenta la simptome si urmeaza tratamentul corespunzator, insa nu ezita sa faci o vizita la cabinetul ginecologului daca suspectezi o afectiune mai grava!

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.