Mucus în urină: cauze și tratament

Mucus în urină: cauze și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Urina îți poate spune multe despre sănătatea ta. Culoarea, mirosul și claritatea acesteia pot constitui tot atâtea indicii, te asigură că totul este în ordine sau, dimpotrivă, îți semnalează apariția unor probleme, a unei boli. Substanțele din urină – precum mucusul– sunt edificatoare din acest punct de vedere.

Există mucus în urina ta? Este acesta un motiv de îngrijorare? Află mai jos răspunsul!

Femeie pe toaleta

Mucus în urină: ce este mai exact

Mucusul este o substanță fluidă pe care corpul o produce atât pentru protejarea și lubrifierea țesuturilor delicate și a organelor, cât și pentru a reduce daunele cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci. Mucusul acoperă și protejează tractul urinar, astfel încât prezența lui în urină este normală. De asemenea, mucusul protejează împotriva acidului gastric sau a altor fluide ori substanțe iritante potențial dăunătoare.

Când prezența lui în urină este una normală, mucusul este subțire, fluid și transparent, dar poate fi și de un alb tulbure. Este însă posibil să apară și un mucus de culoare galbenă, ceea ce constituie adesea un semn al unei probleme de sănătate.

Dacă prezența ușoară a mucusului în urină nu trebuie să te îngrijoreze, atunci când cantitatea de mucus crește considerabil, aceasta poate indica existența unei afecțiuni.

De aceea, este important să știi ce semne să urmărești și să iei notă de orice schimbare neobișnuită care apare. În cele ce urmează, iată ce trebuie să știi pentru a-ți da seama din ce cauză apare mucusul în urina ta, dacă și când trebuie să-ți vizitezi medicul.

Mucus în urină: cauze

Uretra și vezica urinară creează mucus în mod natural. Acesta se deplasează de-a lungul tractului urinar pentru a ajuta la îndepărtarea germenilor invadatori și pentru a preveni apariția unor posibile probleme, precum infecțiile tractului urinar sau cele renale.

Mucusul excesiv în urină este, în general, asociat cu apariția unor procese inflamatorii în sistemul genito-urinar, care întrerup fluxul de urină și pot provoca creșterea producției de mucus - o inflamație a rinichilor sau a tractului urinar, de pildă.

Un alt motiv pentru care ar trebui să consulți un medic este schimbarea culorii mucusului - nu mai este clar, transparent, ci alb sau galben.

Este bine de știut faptul că femeile tinere pot prezenta mucus mai des decât alte grupuri de vârstă, pentru că menstruația, sarcina, medicamentele contraceptive și ovulația pot face mucusul mai gros și mai vizibil. Acest mucus gros poate să pară ca provenind din urină, când, de fapt, adesea este din vagin. Mucusul vaginal variază în cantitate, culoare și grosime în diferite stadii ale ciclului menstrual, precum și în timpul sarcinii.

Mucus în urină poate apărea și la bărbați. Dacă mucusul este vizibil în urina bărbaților, acesta poate fi un semn al unei potențiale probleme a sistemului genito-urinar, precum inflamația prostatei, infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), urolitiaza etc.

Mucus în urină: ce boli poate ascunde

Infecțiile tractului urinar (ITU)

Infecțiile tractului urinar sunt infecții obișnuite, cauzate de bacterii. Deși pot apărea atât la bărbați, cât și la femei, ele sunt mai frecvente la femei, mai ales la cele tinere. Se pare că 40 până la 60% dintre femei vor experimenta cel puțin o dată în viață o asemenea infecție, deoarece uretrele femeii sunt mai scurte decât ale bărbaților, iar bacteriile au o distanță mai mică de parcurs înainte de a provoca o infecție. De asemenea, femeile care sunt active din punct de vedere sexual sunt mai susceptibile de a dezvolta ITU.

Infecțiile tractului urinar mai pot provoca:

- o nevoie urgentă, intensă de a urina
- o senzație de arsură la urinare
- urină de culoare roșie sau roz, provocată de prezența sângelui
- urină tulbure, rău mirositoare

Bolile cu transmitere sexuală (BTS)

Bolile cu transmitere sexuală sunt mai frecvente decât s-ar crede; numai în Statele Unite se înregistrează în fiecare an circa 20 de milioane de noi asemenea afecțiuni. Tinerii sunt cel mai expuși acestui risc - Asociația Americană pentru Sănătatea Sexuală apreciază că jumătate dintre persoanele active din punct de vedere sexual prezintă o BTS până la vârsta de 25 de ani!

Deși bolile cu transmitere sexuală pot da naștere mai multor simptome, chlamydia și gonoreea sunt cele mai susceptibile de a provoca exces de mucus în urină, în special la bărbați.

O infecție cu chlamydia poate provoca:

- o secreție albicioasă, tulbure
- o senzație de arsură atunci când urinezi
- durere și umflături testiculare
- durere și disconfort în zona pelviană
- sângerare vaginală anormală (fără legătură cu menstruația)

test Chlamydia

Gonoreea poate provoca:

- o secreție de culoare galbenă sau verde
- durere la urinare
- sângerare vaginală între cicluri
- durere și disconfort în zona pelviană

Sindromul intestinului iritabil (SII)

Sindromul intestinului iritabil este cea mai frecventă tulburare gastrointestinală, afectând 10-15% din populația lumii. Este o afecțiune digestivă care afectează colonul; tractul digestiv pare normal și nu prezintă deteriorări sau inflamații, dar nu funcționează normal.

Acest sindrom apare mai mult la femei decât la bărbați și se manifestă diferit: unii bolnavi prezintă doar simptome minore, neglijabile, în timp ce pentru alții simptomele sunt semnificative și ajung să le perturbe viața de zi cu zi.

Sindromul intestinului iritabil poate duce la apariția unui mucus gros în tractul digestiv. Totuși, în multe cazuri, apariția acestui mucus mai gros în urină nu trebuie să te îngrijoreze, deoarece este rezultatul faptului că mucusul prezent în intestinul gros, eliminat prin anus, s-a amestecat cu urina în vasul de toaletă.

Sindromul intestinului iritabil mai provoacă:

- durere
- disconfort abdominal
- gaze
- balonare
- modificări ale tranzitului intestinal: diaree, constipație

Colita ulcerativă (CU)

Colita ulcerativă (CU) este o boală care provoacă inflamații și leziuni, denumite ulcerații, la nivelul intestinului gros. Ca și sindromul intestinului iritabil, colita ulcerativă poate provoca un exces de mucus în tractul digestiv, ca reacție naturală a organismului la eroziunile și ulcerațiile pe care le produce colita. Pentru a combate deteriorarea colonului, corpul poate produce mucus în exces, care trece în scaun. Din nou, în timpul defecației, se poate amesteca mucus cu urină, dând impresia că există prea mult mucus în urină.

Colita ulcerativă apare atât la bărbați, cât și la femei și poate afecta persoanele de orice vârstă, însă cel mai frecvent apare la pacienții cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani.

Colita ulcerativă poate provoca următoarele simptome:

- diaree
- dureri abdominale și crampe
- oboseală
- febră
- sângerare rectală
- durere rectală 
- anemie
- pierdere în greutate

Pietre la rinichi (calculi renali)

Pietrele la rinichi sunt depozite de diverse minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Se apreciază că riscul ca un bărbat să facă pietre la rinichi este de 19%, în timp ce în cazul unei femei acest risc este de 9%.

Dacă pietrele rămân în rinichi, nu vor provoca simptome, dar dacă ele părăsesc rinichiul și intră în tractul urinar, pot duce la apariția de mucus în urină, deoarece, pentru a ușura deplasarea pietrei și eliminarea ei în afara corpului, tractul urinar produce mai mult mucus, care ajunge în urină.

Pietrele la rinichi pot provoca:

- dureri severe și disconfort la nivelul abdomenului și al părții inferioare a spatelui
- greaţă
- vărsături
- o nevoie persistentă de a urina
- sânge în urină

Pietre la rinichi

Cancer de vezică urinară

Mucusul din urină poate fi un semn al cancerului de vezică urinară, dar acest lucru este destul de neobișnuit. Dacă mucusul în urină semnalează prezența cancerului, acesta poate fi însoțit de simptome, cum ar fi:

- sânge în urină
- dificultate la urinare
- durerea abdominală,
- durere la urinare
- urgența de a urina frecvent
- oboseală
- pierderea în greutate

Mucus în urină la copii: cauze

Cel mai adesea, copiii ajung să aibă mucus în urină din cauza infecțiilor de tract urinar. Semne că micuțul tău suferă de o astfel de infecție:

  •  are febră
  • are vărsături
  • e mereu obosit și lipsit de energie (letargic)
  • e ușor iritabil
  • nu mănâncă așa cum o face de obicei
  • îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

De asemenea, dacă observi sânge în urina lui, dacă se plânge că îl ustură sau îl arde când merge la toaletă, dacă se abține să facă asta sau, dimpotrivă, dacă merge prea des, diagnosticul este clar: infecție la nivelul tractului urinar.

Ce să faci dacă observi mucus în urină

Dacă există modificări neașteptate în prezența mucusului în urină, care durează puțin - cel mult o zi sau două -, nu este necesar niciun tratament. Dacă însă observi modificări ale culorii sau ale cantității de mucus pentru mai mult timp, mergi la medic, mai ales când aceste modificări sunt însoțite și de unele simptome neobișnuite. Medicul îți va evalua situația și poate discerne dacă este vorba sau nu despre o problemă de sănătate. Iar dacă este cazul, va face demersurile necesare pentru a identifica boala care a declanșat creșterea cantității de mucus.

După stabilirea diagnosticului, medicul se va preocupa de tratament, concentrându-se pe rezolvarea cauzei principale - a bolii care a generat surplusul de mucus și simptomele tale.

Mucus în urină: diagnostic

Test de urina

Dacă observi exces de mucus în urină, fă-ți o programare la medic. Ai nevoie de părerea avizată a unui specialist pentru a stabili despre ce este vorba.

Medicul poate determina dacă simptomele pe care le ai sunt rezultatul unei stări mai puțin grave și tratabile (cum ar fi o infecție), dacă sunt necesare investigații suplimentare pentru a depista cauzele simptomelor tale (și îți poate recomanda analizele și tratamentele adecvate) sau dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală.

Un medic poate efectua o analiză a urinei ca parte a unui examen de rutină sau dacă suspectează că o persoană are o afecțiune dintre cele enumerate mai sus. Testul de urină este o procedură simplă, neinvazivă, ce implică verificarea sub microscop a unei mostre de urină, pentru care pacientul va trebui doar să furnizeze un recipient cu urină. 

Mucus în urină: tratament

Deoarece prezența mucusului în urină nu este o boală în sine, ci reprezintă un simptom al unei alte afecțiuni, nu există o singură variantă de tratament. Poți scăpa de mucusul în exces din urină tratând afecțiunea din cauza căreia îl ai.

  • Cum să tratezi infecțiile tractului urinar

Infecțiile bacteriene ale tractului urinar sunt tratate cu antibiotice, pe bază de prescripție medicală, iar în timpul tratamentului trebuie să bei cât mai multe lichide, care vor contribui la eliminarea bacteriilor din sistemul urinar, prevenind răspândirea lor.

Persoanele care suferă de infecții urinare recurente, pentru a preveni dezvoltarea unei infecții noi, pot avea nevoie de un tratament cu antibiotice în doze mici, pe o durată de 6 luni sau mai mult. Dacă o persoană dezvoltă o infecție a tractului urinar cauzată de activitatea sexuală, va necesita, în mod obișnuit, un tratament cu antibiotice.

Dacă medicamentele luate pe cale orală nu au succes sau dacă simptomele devin mai severe, medicul îți poate recomanda antibiotice intravenoase.

  • Cum să tratezi bolile cu transmitere sexuală

Atât gonoreea, cât și chlamydia se tratează cu antibiotice. Tratamentele „după ureche”, fără prescripție medicală, nu vor fi eficiente, nici schimbarea stilului de viață sau a dietei. De reținut, de asemenea, faptul că este obligatoriu ca ambii partenerul sexuali să urmeze tratamentul!

Practicarea sexului protejat te poate ajuta să previi posibilele boli cu transmitere sexuală și, totodată, poate asigura prevenirea transmiterii acestor infecții unui partener neinfectat.

  •  Cum să tratezi sindromul intestinului iritabil

Deoarece acest sindrom este o afecțiune cronică, nu există niciun tratament. Cu toate acestea, sunt disponibile mai multe modalități care ajută la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții pacienților. Medicul îți poate cere să-ți schimbi obișnuințele alimentare, adoptând modificări de dietă care impun următoarele:

- eliminarea alimentelor care pot cauza excesul de gaze și balonarea, cum ar fi broccoli, fasolea și fructele crude
- eliminarea glutenului din dietă
- administrarea de suplimente cu fibre, care ușurează constipația cronică
- gestionarea stresului, care poate fi un declanșator al simptomelor bolii

Pentru a trata această afecțiune sunt utilizate mai multe feluri de medicamente:

- medicamente antidiareice - prescrise pentru a ține sub control crizele de diaree care pot apărea
- medicamente antispastice - pentru a opri spasmele intestinale
- antibiotice

  • Cum să tratezi colita ulcerativă

Ca și în cazul sindromului intestinului iritabil, nu există niciun tratament pentru colita ulcerativă, dar medicii prescriu medicamente antiinflamatoare și imunosupresoare pentru a ameliora simptomele și a reduce inflamația.
În cazuri severe poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei părți sau a întregului intestin gros.

  • Cum să tratezi pietrele la rinichi

Nu toate pietrele la rinichi necesită tratament; cele de mici dimensiuni sunt eliminate ușor prin urină. De aceea, medicul te va încuraja să bei mai multe lichide, pentru a te ajuta să elimini piatra cât mai rapid. După eliminarea pietrei, simptomele pe care le ai ar trebui să dispară.

În cazurile în care pietrele la rinichi sunt mai mari, medicul poate folosi litotriția extracorporeală a undelor de șoc, prin care calculii renali sunt sfărâmați fără incizii, sau intervenție endoscopică, prin aplicarea undelor mecanice, pentru a permite bucățelelor mai mici să se deplaseze mai ușor prin tract, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturală. Pietrele foarte mari pot necesita însă intervenții chirurgicale.

Mucus în urină: tratament naturist

Există 4 metode naturiste prin care se poate trata mucusul din urină:

  1. Creșterea consumului de lichide (urinarea regulată poate ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar pentru a preveni infecția care declanșează și mucusul)
  2. Creșterea consumului de vitamina C (aceasta crește aciditatea urinei, distrugând astfel bacteriile care provoacă infecții)
  3. Consumul de suc de merișoare neîndulcit (merișoarele previn creșterea numărului de bacterii la nivelul tractului urinar)
  4. Consumul de probiotice (sub formă de suplimente sau din alimente precum kefir, kimchi, kombucha și iaurt)

Acum ai aflat care sunt bolile care pot avea ca simptom mucur în urină, însă, dacă te confrunți cu această problemă, ai grijă mergi la medic pentru o consultație. După cum vezi, afecțiunile care dau mucus în urină sunt destul de grave, așa că nu trebuie să amâni vizita la doctor.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (82)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.