Sangerari inainte de menstruatie: cauze posibile

Sangerari inainte de menstruatie: cauze posibile

Cristina Tarziu

Foarte multe femei se confrunta, cu o zi sau doua inainte de instalarea deplina a menstruatiei, cu scurgeri foarte reduse in volum, adesea de culoare maronie, roz sau rosiatica. Se intampla uneori, insa, ca aceste scurgeri sa dureze mai mult de doar una sau doua zile, putandu-se extinde pe o perioada de pana la o saptamana sau mai mult. Daca treci prin aceasta neplacere, nu intra in panica pentru ca exista mai multe cauze, multe dintre ele deloc de speriat, care pot determina si explica aparitia sangerarilor inainte de menstruatie.
 
Citeste despre posibilele cauze in randurile de mai jos!

Sangerari inainte de menstruatie - posibile cauze


Sangerarea de implantare

Daca ai intretinut relatii sexuale neprotejate in luna respectiva, o sangerare inainte de menstruatie, urmata de o intarziere a acesteia, poate fi un semn ca ai ramas insarcinata. Nu toate femeile au aceasta sangerare, insa ea se intampla adesea si se manifesta de regula la 6-12 zile de la ovulatie, adica aproximativ cu o saptamana inainte de ziua cand ar trebui sa inceapa menstruatia.

Sangerarea de implantare este cauzata de atasarea ovulului fertilizat de endometru (peretele uterin). In procesul de prindere, ovulul poate determina spargerea unor vase de sange, ceea ce duce la mici sangerari. In cele mai multe cazuri, aceste sangerari se reduc la 2-3 picaturi si nu dureaza mai mult de 2 zile. In cazul anumitor femei, insa, sangerarea de implantare se poate intinde pe o perioada de pana la o saptamana, cu sangerari si intreruperi, crampe, balonari si ameteli.

Sangerarea de implantare este un fenomen natural, care nu prezinta de regula niciun pericol pentru femeile gravide. Daca, insa, sarcina a fost confirmata, dar sangerarile continua si devin mai abundente, e nevoie sa mergi de urgenta la medic.

Simptomele precum durerile pelviene sau abdominale puternice sau ametelile, insotite de sangerari, pot fi un semn pentru o sarcina extrauterina (sau ectopica). Aceasta se intampla in momentul in care ovulul fecundat continua sa creasca in afara uterului, in 95% dintre cazuri in tubul falopian. E important de stiut ca poti avea o sarcina ectopica, chiar daca testul de sarcina a iesit negativ. Doar un consult de specialitate iti poate da un diagnostic corect.
 

Alte cauze pentru sangerarile inainte de menstruatie


Ovulatie intarziata

Aproximativ 10% dintre femei au sangerari usoare la menstruatie cauzate de o scadere temporara a nivelului de estrogen din organism care se intampla in momentul in care ovul este eliberat de catre ovare. Aceasta sangerare, ce poate fi insotita si de mici dureri sau crampe, se petrece, de regula, la 10-14 zile de la ultima menstruatie. Dereglarile hormonale, insa, sau anumite tratamente medicamentoase pot intarzia ovulatia sau o pot opri de tot, urmand ca tu sa ai parte de un ciclu menstrual neobisnuit, dar care nu trebuie neaparat sa te ingrijoreze.

Perimenopauza (sau premenopauza)

Perimenopauza este perioada de tranzitie intre perioada fertila si menopauza, cand ovarele incep sa incetineasca productia de hormoni. Din cauza dereglarilor hormonale, pot aparea aceste mici sangerari intre menstruatii.

Menstruatia in adolescenta

In momentul in care o fetita ajunge la pubertate si incepe sa aiba ciclu menstrual, in primele luni pot aparea unele dereglari ce pot include sangerari intre menstruatii. In timpul primelor cicluri menstruale, cresterea si descresterea nivelului de estrogen si progesteron se face oarecum haotic, urmand ca in timp sa se regleze si ciclul menstrual sa devina regulat.

Pilulele de contraceptie

In primele luni de la inceperea unui tratament cu pilule contraceptive, este posibil sa apara sangerari inainte de menstruatie cauzate de dereglarile hormonale din organism determinate de hormonii din compozitia pilulelor. In cateva luni, insa, lucrurile ar trebui sa reintre in normal si ciclul menstrual sa devina regulat.

Stresul

Perioadele foarte incarcate, oboseala si stresul pot cauza dereglari ale nivelului de hormoni din organism si pot chiar opri complet ovulatia, ducand la aparitia acestor sangerari.

Cauze mai putin comune:

Daca sangerarile inainte de menstruatie se prelungesc si se repeta si ai eliminat toate cauzele de mai sus, e nevoie sa mergi la medic pentru un consult amanuntit pentru ca pot fi cauzate de sindromul ovarelor polichistice, de o infectie, de polipi uterini, endometrioza sau chiar cancer. Inclusiv anumite afectiuni care nu tin de tractul reproductiv, precum diabetul sau afectiunile de la nivelul tiroidei, sau anumite tratamente medicamentoase - cu anticoagulante sau corticosteroizi, de exemplu - pot cauza sangerari intre menstruatii.

Sangerari inainte de menstruatie - interpretarea culorilor


Sangerarile intre menstruatii pot avea culori ce variaza de la roz pana la rosu intens sau maro inchis. Rosul indica sange proaspat, rozul un sange diluat, iar maro un sange vechi, a carui eliminare a durat mai mult. Culoarea sangelui este influentata de perioada de timp care ii trebuie acestuia pentru a fi eliminat, insa nu ofera niciun indiciu concludent privind posibilele cauze.

Sangerarile intre menstruatii pot fi semnul unor conditii trecatoare, dar si un indiciu pentru afectiuni serioase. Daca simptomele persista, este obligatoriu sa mergi la medic pentru un consult de specialitate!
Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (48)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.