Steriletul mirena: utilizare şi efecte adverse

Steriletul mirena: utilizare şi efecte adverse

Sorina Corneanu

Steriletul mirena este o metodă sigură şi durabilă pentru prevenirea sarcinii nedorite. Nu necesită atenţie suplimentară, fiind 99% sigură şi mult mai eficientă decât prezervativul sau pilulele contraceptive.

Află mai jos cum te protejează acest sterilet de o sarcină nedorită, cum se montează, dar și care sunt eventualele reacții adverse cu care te-ai putea confunta!

Ce este steriletul mirena şi când se foloseşte

Steriletul mirena este un dispozitiv intrauterin în formă de T, care conține levonorgestrel, un tip de hormon care previne sarcina. Ca urmare a acestui tip de hormon existent în steriletul mirena, spermatozoizii se deplasează mai greu și nu ajung la timp în uter, ceea ce previne sarcina.

Steriletul mirena poate rămâne în organism până la cinci ani, deoarece eliberează hormonul în timp, iar riscurile sunt minime, însă e obligatoriu să fie schimbat după această perioadă, pentru a evita situaţiile neplăcute şi complicaţiile.

Potențialele complicații ale steriletului mirena includ sarcina extrauterină și perforarea peretelui uterin sau a colului. Totodată, steriletul mirena poate provoca infecții severe, inclusiv boala inflamatorie pelvină și septicemia.

controlul nasterii

Odată cu instalarea steriletului mirena, în cele mai multe cazuri, menstruaţia va deveni mult mai uşoară şi mai scurtă, iar pentru circa 20% dintre femei, aceasta va dispărea pentru un timp îndelungat. Steriletul mirena a fost special conceput pentru a ameliora disconfortul din timpul menstruaţiei, spune dr. Sherry Ross, expert în sănătatea femeilor. Mai mult, medicii folosesc adesea steriletul mirena pentru a ajuta femeile care se confruntă cu menstruaţii neregulate și dureroase sau pe cele cu endometrioză.

Cum se montează steriletul mirena

Steriletul mirena se introduce în uter, de regulă în primele 7 zile ale ciclului menstrual. Procedura durează aproximativ cinci-zece minute. Femeile care au născut recent, au suferit un avort spontan sau au făcut întrerupere de sarcină ar trebui să aștepte cel puțin șase săptămâni înainte să recurgă la montarea unui sterilet. Totodată, steriletul mirena poate fi oricând scos, iar femeile purtătoare pot rămâne din nou însărcinate în termen de un an.

Majoritatea femeilor suportă foarte bine procedura fără anestezie, însă există şi cazuri în care anestezia este necesară - dacă pacienta simte un disconfort crescut. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă când femeia are colul foarte îngust, mai ales dacă nu a avut copii până la momentul instalării steriletului.

Efecte adverse ale utilizării steriletului mirena

Durerea severă și persistentă sau sexul dureros pot fi efecte secundare asociate cu steriletul mirena, la fel şi scurgerile vaginale abundente sau sângerările inexplicabile, iar toate acestea ar trebui să te trimită imediat la medicul ginecolog pentru un consult şi, după caz, pentru scoaterea steriletului.

Dr. Lauren Streicher, profesor de obstetrică și ginecologie la școala medicală din cadrul Universității Northwestern, susţine că steriletul mirena poate fi eliminat în orice moment, ceea ce va restabili imediat, fără probleme, fertilitatea normală a femeii.

Cele mai frecvente efecte adverse ale utilizării steriletului mirena includ:

Disconfort abdominal

Greața, diareea și durerile abdominale constante sunt efecte secundare frecvent raportate de femeile care utilizează steriletul mirena. Cu toate acestea, steriletul mirena este cea mai bună opțiune de tratament hormonal pentru femeile cu stomac sensibil. Datorită localizării sale în colul uterin, acesta elimină riscurile de a dezvolta probleme ale stomacului, așa cum se întâmplă în cazul administrării de pilule contraceptive.

Chisturi ovariene

Steriletul mirena poate determina, în aproximativ 12% dintre cazuri, apariţia unuia sau a mai multor chisturi ovariene. Acestea dispar în mod normal de la sine; probabil că nici măcar nu vei şti de existenţa lor. Totuşi, în cazuri rare, chisturile pot provoca durere sau pot necesita intervenții chirurgicale. Dacă te confrunţi cu dureri ascuțite care durează mai mult de câteva ore, consultă imediat medicul!

Vezi care sunt simptomele chisturilor ovariene pe care nu trebuie să le ignori niciodată!

Schimbări de dispoziţie

Conţinutul hormonal al steriletului mirena poate determina schimbări de dispoziție. Potrivit dr. Sherry Ross, unele femei au raportat că s-au simţit mai bine, altele s-au plâns de anxietate şi depresie. Pentru orice schimbare de dispoziție care pare să îţi dea bătăi de cap, discută cu medicul specialist.

Infecţii vaginale

Steriletul mirena, la fel ca oricare alt tip de sterilet, creşte riscul de vaginoză bacteriană, o infecție caracterizată printr-un miros neplăcut al zonei intime, spune medicul ginecolog Richard K. Krauss.

Crampe abdominale severe

Una dintre cele mai frecvente reacţii adverse ale utilizării steriletului mirena sunt crampele intense, în special în luna de după inserția acestuia. Totuşi, acestea ar trebui să se diminueze considerabil în primele luni. Dacă, din contră, devin mai severe sau persistă mai mult de o lună, discută cu medicul pentru a te asigura că dispozitivul nu şi-a schimbat poziţia.

Alte reacții adverse posibile ale steriletului mirena includ: migrenele, sensibilitatea sânilor, greața, balonarea, crampele, menstruaţiile dureroase, nervozitatea, căderea părului, diminuarea dorinţei sexuale și creșterea în exces a părului corporal.

Studii despre eficiența şi beneficiile steriletului mirena

Un studiu publicat în noiembrie 2017 arată că femeile care utilizează steriletul mirena pot avea un risc mai scăzut de cancer de col uterin, însă dispozitivul poate determina şi o creştere excesivă a tensiunii intracraniene.

Deși această formă de contracepție nu este atât de răspândită în Europa, fiind apreciată mai ales în SUA, specialiștii susţin că majoritatea femeilor sunt mulţumite în ceea ce privește eficiența steriletului mirena și nu regretă decizia pe care au luat-o.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.