Tot ce trebuie să știi despre congelarea ovulelor

Tot ce trebuie să știi despre congelarea ovulelor

Sorina Corneanu

Congelarea ovulelor este o procedură prin care o femeie își poate conserva ovulele sănătoase pentru o concepție care va avea loc în viitor, atunci când aceasta va fi pregătită să fie mamă. Congelarea ovulelor este, practic, o metodă utilă de conservare a fertilității pe termen lung.

Posibilitatea de a „distruge” ceasul biologic nu era o variantă la îndemână cu ani în urmă, însă astăzi femeile pot sta mult mai liniștite și pot amâna perioada în care vor deveni mame până când se simt cu adevărat pregătite, fără a-și pune în pericol fertilitatea. 

Ce trebuie să știi înainte să îți congelezi ovulele!

Totul despre congelarea ovulelor

Efectuarea unei proceduri de congelare a ovulelor este un proces complex care necesită o mulțime de informații medicale importante. Se va evalua sistemul reproducător și se va observa potențialul de reproducere și gradul de fertilitate. 

Procesul de congelare a ovulelor necesită timp și răbdare. Prima lună este în întregime dedicată testelor și analizelor de sânge – pentru a fi sigură că ești aptă pentru acest proces.

În cea de-a doua lună, va trebui să petreci circa două săptămâni luând medicamente înainte de procedura în sine. În perioada în care iei medicamente, creșterea ovulelor este urmărită și monitorizată îndeaproape, astfel încât medicul să știe exact când are loc ovulația și când e momentul recoltării. În timpul recoltării, pentru ca lucrurile să fie mult mai simple, vei fi ușor sedată. Nu trebuie să te temi de efectele secundare, acestea vor fi cel mult câteva crampe abdominale și o ușoară balonare.

spermatozoizi congelati

Dacă te hotărăști să recurgi la congelarea ovulelor, e bine să știi și că, pentru a fi stimulate ovarele, este nevoie de medicamente sub formă de injecții zilnice. Acestea sunt ușoare și nedureroase, asemănătoare celor cu insulină, iar beneficiul major este că vei fi învățată să ți le administrezi singură. 

Ovulele înghețate nu garantează obținerea unei sarcini, dar oferă un plan sigur de păstrare a ovulelor pe termen lung. Mai departe, la fel ca procesul natural de concepere a unui copil, ovulul trebuie să fertilizeze, să reușească implantarea și să conducă la scopul principal: copilul!

Cât costă congelarea ovulelor

Costul medicamentelor și al tratamentului pentru un singur ciclu se ridică la aproximativ 10.000-12.000 de dolari, iar congelarea ovulelor costă circa 800 de dolari pe an. Totuși, congelarea ovulelor este mult mai puțin costisitoare decât tratamentul infertilității!

Testul hormonal antimullerian este un test de sânge foarte eficient și ieftin, care poate ajuta la evaluarea fertilității. Practic, acesta poate spune câte ovule ți-au mai rămas și poate determina, cu aproximație, când îți vei pierde fertilitatea. 

Care e cea mai bună perioadă pentru congelarea ovulelor

Momentul optim pentru congelarea ovulelor este între 20 și 30 de ani, cu recomandare imediat după 30 de ani. Totuși, dacă ai 20 de ani și ești sigură că vrei să întârzii sarcina, poți face oricum procedura. Rezerva ovariană începe să scadă în mod constant după vârsta de 30 de ani. Așadar, dacă ai depășit această vârstă și încă îți dorești un copil, ar trebui să te decizi cât mai curând în privința congelării ovulelor.

sarcina

Dacă ai deja un partener stabil, dar nu sunteți pregătiți pentru copii, înghețarea embrionilor, mai degrabă decât a ovulelor, ar putea crește rata de succes în viitor. Ovulele sunt delicate și, din păcate, nu toate vor supraviețui procesului de dezghețare. 

În timpul procedurii, o sondă cu ultrasunete este inserată în vagin pentru a identifica foliculii, iar un dispozitiv de aspirație conectat la ac este utilizat pentru a scoate ovulul din folicul. Procedura este destul de ușoară, fără riscuri majore, și durează între 15 și 20 de minute. 

Riscuri ale congelării ovulelor

Deși se întâmplă rar, medicamentele injectabile ar putea provoca sindromul de hiperstimulare ovariană- ovarele devin umflate și dureroase imediat după ovulație sau în urma congelării ovulelor. Simptomele sunt ușoare și includ dureri abdominale, balonare, greață, vărsături și diaree.

Tot în cazuri rare, utilizarea unui ac aspirator pentru extragerea ovulelor ar putea provoca sângerări, infecții sau leziuni ale intestinului ori ale vezicii urinare.

Vezi cum are loc congelarea ovulelor!

Aproximativ 90% dintre ovule supraviețuiesc dezghețării, iar aproximativ 75% sunt fertilizate cu succes. Șansele de a rămâne însărcinată după implantare sunt de 30-60%, în funcție de vârsta femeii la momentul congelării ovulelor.

Congelarea ovulelor ar putea fi o opțiune excelentă dacă nu ești pregătită să rămâi însărcinată acum, dar vrei să îți asiguri șansa de a deveni mamă în viitor. Spre deosebire de crioconservarea embrionilor, congelarea ovulelor nu necesită spermă – pentru că ovulele nu vor fi fertilizate înainte de a fi înghețate. Totuși, la fel ca în cazul congelării embrionilor, va trebui să treci prin etapa administrării medicamentelor pentru fertilitate, pentru a induce ovulația, astfel încât să obții mai multe ovule pentru congelare și să îți crești șansele de a deveni mamă atunci când îți dorești.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.