Totul despre cresterea sanilor: dezvoltare si transformare de-a lungul vietii

Totul despre cresterea sanilor: dezvoltare si transformare de-a lungul vietii

Adelina Ion

Arma de netagaduit a seductiei, nurii s-au bucurat dintotdeauna de o atentie deosebita, stimuland preocuparea doamnelor si imaginatia domnilor. Sunt blamati atat pentru faptul ca se dezvolta prea de timpuriu, situatie in care creeaza complexe fetelor ce abia au pasit in adolescenta, cat si, dimpotriva, pentru ca se dezvolta prea tarziu, creandu-le un cu totul alt tip de complexe domnisoarelor care se tem ca nu vor mai suscita interesul barbatilor. Cresterea sanilor este determinata, insa, de o serie de factori si se produce pe etape.

 Tanara blonda in maiou nud, tinand in mana frunza de monstera deliciosa

Sa aflam, asadar, care sunt factorii care influenteaza cresterea bustului si cum evolueaza acesta de-a lungul vietii!

Hormonii, raspunzatori de cresterea nurilor

Debutul cresterii lor a primit numele de telarha si, in 95% din cazuri, se produce intre 8 si 13 ani. Daca telarha are loc inainte de varsta minima, vorbim despre pubertatea precoce. Cresterea bustului se declanseaza atunci cand hipotalamusul elibereaza un hormon (LHRH - hormonul eliberator al hormonului luteinizant) care stimuleaza hipofiza. La randul ei, aceasta glanda trimite alti doi hormoni (FSH - hormonul de stimulare foliculara si LH - hormonul luteinizant) catre ovare, acestea din urma eliberand estradiol. Estradiolul este hormonul care declanseaza, apoi stimuleaza dezvoltarea pieptului.    

Cresterea pieptului, pe etape

Specialistii au identificat 5 stadii in dezvoltarea acestuia:

- In primul stadiu se formeaza mamelonul;

- In cel de-al doilea stadiu incepe sa se contureze formele, iar areola se reliefeaza si se extinde. Uneori, acestia nu se dezvolta in acelasi ritm. Astfel, la unele fete poate fi observabil un singur san, iar celalalt apare la distanta de cateva saptamani sau chiar luni;

- Al treilea stadiu continua cu cresterea volumului si cu pigmentarea mamelonului. In functie de culoarea pielii, acesta poate deveni maro sau poate ramane roz, capatand doar o tenta mai inchisa;

- Procesul de crestere a nurilor continua cu stadiul 4, in care glanda mamara proiecteaza mamelonul si areola in fata;

- Ultimul stadiu este cel al sanului adult. Areola se afla acum pe acelasi plan, iar cuta submamara se distinge clar.

Perioada pubertatii continua cu aparitia pilozitatii pubiene, la aproximativ 6 luni de la finalizarea procesului de dezvoltare. Dupa alte 6 luni apare si parul axilar. La circa 2 ani dupa ce procesul de crestere si dezvoltare s-a finalizat, isi face aparitia menstruatia. 

Transformarea bustului de-a lungul vietii 

Bustul unei femei este format din tesut adipos, fibros si glandular. Lipsa tesutului muscular din structura lui duce la imposibilitatea de modelare prin exercitii fizice. De-a lungul vietii, traversam anumite perioade care pot influenta forma acestuia. Pierderea unui numar mare de kilograme va antrena si pierderea de tesut adipos de la nivelul lor, deci micsorarea acestora. Dimpotriva, acumularea unui numar mai mare de kilograme va avea drept consecinta cresterea acestora. In timpul sarcinii si a alaptarii, glandele mamare se maresc, iar pielea se intinde. Odata cu incheierea etapei de alaptat, aceste glande vor reveni la volumul de dinaintea sarcinii, astfel ca nurii se vor micsora, iar pielea va ramane in exces, dand senzatia de bust ptozat (lasat).

Inaintarea in varsta aduce cu sine scaderea elasticitatii pielii. La aceasta contribuie si factori precum fumatul, purtarea de sutiene cu marimi mari, sarcinile multiple. Dupa varsta de 40 de ani, tesutul glandular incepe sa se reduca treptat, in timp ce tesutul adipos creste. Acest lucru duce la schimbarea formei nurilor in sensul ptozarii acestora. Odata cu menopauza, scade semnificativ nivelul hormonilor, ceea ce duce la accelerarea procesul de atrofiere a glandei mamare, deci la accentuarea ptozei mamare.   

Cele mai frecvente intrebari 

Pe parcursul procesului pot exista nenumarate semne de intrebare. Iata cu ce probleme se confrunta fetele care traverseaza acest proces:

De ce nu sunt simetrici?

Asimetria lor este o problema destul de des intalnita. Asa cum aminteam si mai sus, acestia nu cresc in acelasi ritm, insa cel mai adesea, diferenta dintre ei se reduce progresiv. Cu toate acestea, este posibil ca o mica asimetrie sa persiste pentru toata viata. De regula, aceasta nu este sesizabila, insa in cazul in care este vizibila cu ochiul liber, nu ramane decat varianta interventiei chirurgicale, odata implinita varsta de 18 ani.

De ce cresc fire de par in jurul mameloanelor?

Acesta este unul dintre cele mai banale aspecte care pot avea loc in procesul de crestere. La pubertate, hormonii stimuleaza cresterea firelor de par in diferite regiuni ale corpului. Adesea, aceste fire de par pot fi intalnite si in jurul mameloanelor. In plus, in aceasta zona exista foliculi pilosi. In cazul unei brunete, firele de par vor fi mult mai vizibile decat in cazul unei blonde. Daca prezenta acestor fire de par deranjeaza, ele pot fi smulse cu penseta, nu inainte ca zona sa fie foarte bine dezinfectata. 

Cresterea pieptului poate fi accelerata sau stopata?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul negativ. Acest proces este posibil doar sub efectul unui hormon natural, estradiolul, produs de ovare, iar celulele care intra in alcatuirea bustului rectioneaza la acest hormon fiecare in felul propriu. La unele fete, estradiolul determina celulele sa reactioneze puternic, ceea ce antreneaza o procesul de crestere. In acelasi timp, in cazul altor tinere, acest hormon determina celulele sa reactioneze mult mai putin, deci pieptul va fi mic. Trebuie retinut insa faptul ca marimea acestuia este determinata genetic. Cu toate acestea, aspectul sau poate fi imbunatatit, fie printr-o serie intreaga de metode naturale de marire, fie prin interventii chirurgicale, acestea permitand atat marirea, cat si micsorarea lor.

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.