4 analize pentru cancer pe care trebuie să le faci în 2019

4 analize pentru cancer pe care trebuie să le faci în 2019

Dana Ungureanu

Cancerul este o boală cumplită, care afectează tot mai mulți oameni de la an la an. Cu toate acestea, multe dintre cazurile întâlnite în rândul copiilor, femeilor și bărbaților ar fi putut fi tratate cu o rată de succes de 100%, dacă ar fi fost depistate la timp.

Pentru că prevenția este cea mai bună metodă de a depista și trata încă din faze incipiente boli sau afecțiuni ce pot pune în pericol viața, vă atragem atenția asupra acelor metode medicale care sunt esențiale pentru a depista boala secolului, cancerul. Iată patru analize pentru cancer pe care trebuie să le faci în 2019!

femeie care consulta medicul in vederea efectuarii unor analize medicale

Cum anul 2018 este pe final, este momentul perfect pentru a-ți face o programare la medicul de familie și pentru a stabili câteva analize pentru cancer pe care să le faci în anul care urmează.

Analize pentru care pe care e bine să le faci

Cancerul este boala secolului, deoarece anual mor tot mai multe persoane din cauza acestei cumplite boli. Chiar dacă nu prezinți simptome și consideri că ești într-o condiție foarte bună de sănătate, specialiștii în oncologie sunt de părere că aceste analize trebuie făcute, iar ele sunt recomandate în special persoanelor care au trecut de vârsta de 30 de ani.

Potrivit Societății Americane de Cancer, peste 60.000 de oameni mor din cauza acestei boli cumplite în fiecare an.

Din păcate, cele mai multe forme de cancer sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că pacienții nu prezintă durere sau alte simptome decât atunci când sunt în faza terminală.

Analizele pentru cancer sunt esențiale când vine vorba de salvarea vieții pacientului, deoarece pot ajuta la depistarea bolii în timp util, în primele stadii, când medicamentele și tratamentele recomandate pot avea o rată de succes foarte mare.

Cancer cervical

Cancerul cervical se caracterizează prin apariția unor celule atipice, care se multiplică incontrolabil la nivelul colului uterin. Din fericire, dacă este descoperit într-un stadiu incipient, acest tip de cancer este curabil în majoritatea cazurilor.

Potrivit specialiștilor, toate femeile mature care au trecut de vârsta de 21 de ani trebuie să își facă analize pentru depistarea cancerului cervical.

În perioada cuprinsă între 21 și 29 de ani, testele pentru depistarea acestui tip de cancer ar trebui efectuate în fiecare an, împreună cu examenul Babeș Papanicolau.

Începând cu vârsta de 30 de ani și până la vârsta de 65 de ani, pe lângă examenul Babeș Papanicolau, toate femeile ar trebui să facă și testul pentru depistarea HPV-ului.

Potrivit medicilor, există o legătură între HPV și instalarea cancerului cervical. După vârsta de 65 de ani, femeile pot să renunțe la testul HPV, dacă analizele Babeș Papanicolau efectuate în ultimii zece ani au fost normale.

În cazul femeilor care au făcut vaccin pentru HPV, doar medicul specialist poate stabili necesitatea unor analize ulterioare.

mamografie pentru cancer de san

Cancer de sân

Potrivit medicilor, femeile care au vârste cuprinse între 40 și 44 de ani prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, motiv pentru care este recomandat să facă anual o mamografie. Analizele pentru sâni sunt cu atât mai importante între 45 și 54 de ani.

Deși nu există o vârstă maximă pentru efectuarea acestei analize, femeile care au vârsta mai mare de 54 de ani trebuie să discute cu medicul de familie despre importanța unei mamografii.

De asemenea, foarte important este și istoricul medical al pacientei, motiv pentru care doctorul va cere câteva informații suplimentare.

Potrivit studiilor, peste 90% din cazurile de cancer apar cel mai des în rândul persoanelor care au avut în familie această boală. Mai mult decât atât, majoritatea pacientelor susțin că nu simt un nodul în momentul în care își palpează sănii, însă mamografia poate depista acele tumori prezente la nivelul sânilor, care nu pot fi observate în timpul unui examen clinic medical.

Femeile care sunt predispuse să dezvolte cancer de sân, din cauza istoricului medical al familiei sau a mutației la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2, trebuie să discute cu medicul de familie pentru stabilirea celui mai bun plan de prevenție.

radiografie pulmonara pentru cancer de plamani

Cancer de plămâni

Cancerul pulmonar se regăsește pe locul doi în România în ceea ce privește frecvența. Potrivit rezultatelor, această formă de cancer ucide mai mulți oameni decât cancerul de colon, cancerul de sân și cancerul de prostată la un loc.

Depistarea cancerului de plămâni constă în efectuarea unei radiografii la nivelul pieptului, iar această metodă este recomandată persoanelor care prezintă un risc foarte mare.

De regulă, radiografiile pulmonare pentru depistarea cancerului de plămâni sunt recomandate persoanelor cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani, în special în rândul celor care fumează sau au fumat în trecut și au renunțat la acest viciu de cel puțin 15 ani.

De asemenea, aceste analize sunt recomandate persoanelor care au fumat cel puțin un pachet de țigări pe zi, timp de 30 de ani, și celor care au fumat cel puțin jumătate de pachet de țigări pe zi, timp de 60 de ani.

Potrivit unor rapoarte, numărul fumătorilor a început să scadă, însă acest lucru nu înseamnă că gradul de conștientizare trebuie să scadă. Trebuie demarate în continuare foarte multe campanii împotriva acestui obicei nesănătos.

Cancer de colon

Cancerul de colon este o tumoră malignă ce poate să apară pe o leziune precursoare a unui cancer malign (polipi, de exemplu). Din păcate, acest tip de cancer rămâne în continuare una dintre maladiile cu șanse reduse de supraviețuire, iar acest lucru se întâmplă din cauza diagnosticării târzii.

Analizele pentru cancerul de colon nu numai că ajută la depistarea timpurie a acestei boli cumplite, ci pot îmbunătăți starea generală de sănătate. De exemplu, îndepărtarea polipilor, descoperiți în urma metodelor medicale de prevenție, poate mări considerabil speranța de viață a pacientului și astfel cancerul de colon poate fi prevenit.  

Screeningul cancerului de colon (respectiv investigațiile pentru depistarea cancerului colorectal înaintea apariției oricăror semne clinice) este sigur și eficient. Potrivit Asociației Americane de Cancer, toate persoanele care au trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să facă un test de screening.

Cu toate acestea, există o îngrijorare privind creșterea numărului de cazuri de cancer de colon în rândul tinerilor, motiv pentru care medicii recomandă efectuarea testelor de specialitate la o vârstă mult mai mică.

Persoanele cu vârste cuprinse între 76 și 85 de ani trebuie să discute cu medicul de familie despre necesitatea analizelor pentru depistarea cancerului de colon. După vârsta de 85 de ani, aceste analize nu mai sunt necesare.

De asemenea, doctorul de familie poate stabili frecvența acestor analize, însă, de regulă, colonoscopia este recomandată o dată la zece ani. Dacă sunt găsiți polipi în urma analizelor, atunci screeningul trebuie efectuat la intervale de 3 sau 5 ani. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.