90% din cazurile de cancer ovarian nu sunt genetice. Ce poate face o femeie pentru a-l preveni

90% din cazurile de cancer ovarian nu sunt genetice. Ce poate face o femeie pentru a-l preveni

Redactor Divahair.ro

Cauzele aparitiei cancerul ovarian nu sunt bine intelese, insa un numar de factori de risc pentru cancere ovariane au fost identificati. Un factor de risc nu este cauza bolii in sine. Unele persoane care au unul sau mai multi factori de risc nu vor face niciodata cancer ovarian, iar unii fara niciun factor de risc pot face boala. „Pana la 90% din toate tipurile de cancere ovariene sunt sporadice. Asta inseamna ca nu sunt asociate cu mutatii genetice mostenite. Riscul aparitiei sporadice a cancerului ovarian se leaga in principal de numarul de ovulatii care au avut loc in ovare in timpul anilor in care o femeie a fost fertila”, explica expertii Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO).

Progresul cancerului ovarian

Factorii de risc pentru acest tip de cancer de ovare sunt:

- Varsta.  Pe masura ce o femeie imbatraneste, schimbarile in ADN se acumuleaza, ceea ce creste riscul de aparitie a cancerului de ovare. Incidenta (numarul de cazuri noi) cea mai mare este dupa varsta de 60 de ani si scade usor dupa 80 de ani.

- Mostenirea genetica. O istorie familiala de cancer de san sau de ovare este un alt factor important de risc in aparitia cancerului ovarian. Asta se explica prin faptul ca pana la 10% din femeile cu cancer ovarian au mostenit o mutatie genetica care poate cauza cancer in ovare. O mutatie genetica este o vairatie a structurii normal a ADN-ului unei gene. Mutatiile sunt transmise de parinti. Anumite subtipuri de cancer sunt asociate cu mutatii foarte bine cunoscute, spre exemplu o mutatie numita BRCA1 sau BRCA2. Aceste mutatii sunt asociate si cu un risc ridicat de a face cancer la san. In general, se presupune ca o femeie care are o ruda de gradul unu (mama, fiica, sora) cu cancer ovarian, are un risc de trei ori mai mare sa dezvolte cancer ovarian. Riscul este cu atat mai mare cu cat sunt mai multe rude de gradul unu cu istoric de cancer ovarian. Se estimeaza ca femeile care sunt purtatoare ale mutatiei BRCA1 au un risc de a face cancer intre 26 si 54% de-a lungul vietii, iar pentru cele care sunt purtatoare ale genei BRCA2 riscul este intre 10 si 23%.
- O istorie personala de cancer la san inainte de varsta de 50 de ani sau o istorie familiala (familie largita, nu doar rude de gradul unu) de cancer de ovare, de san, de endometru sau de colon sunt asociate cu un risc mai mare de dezvoltare a cancerului ovarian.

 - Numarul de copii pe care o femeie ii naste. Femeile care nu au copii au un risc de doua ori mai mare de a face cancer la ovare decat cele care au nascut. Riscul de face acest tip de cancer scade cu fiecare copil nascut, insa dupa cinci copii nascuti riscul nu mai scade. In timpul sarcinii, ovulatia este temporar oprita ceea ce duce la reducerea numarului de cicluri ovulatorii ceea ce scade riscul de cancer ovarian. In plus, se crede ca sarcina ajuta ovarele sa elimine celulele premaligne.

- Rasa. Femeile caucaziene au un risc cu 40% mai mare de a face acest tip de cancer in comparatie cu cele afroamericane sau hispanice.

Exista si factori care protejeaza o femeie de aparitia acestui tip de cancer. Iata-i pe cei mai importanti conform ESMO (Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala).

Infografic despre cancer

-    Alaptarea la san are un efect protector asupra aparitiei cancerului de ovare. Se presupune ca asta se intampla pentru ca alaptarea suprima ovulatia, reducand numarul de cicluri ovulatorii.
-    Contraceptivele orale suprima, de asemenea, ovulatia si, de aceea, au efect protector. Folosirea pe termen lung a contraceptivelor orale reduce riscul de a face cancer de ovare pana la 50%. In plus, protectia dureaza peste 30 de ani dupa ultima folosire a contraceptivelor. Aceste medicamente ar putea cauza insa alte tipuri de cancer.
-    Operatiile ginecologice. Atat ligaturarea trompelor cat si histerectomia sunt asociate cu reducerea riscului de aparitie a cancerului de ovare. Motivul nu este clar inteles, insa se crede ca aceste operatii intrerup afluxul de sange catre ovare, reducand numarul de cicluri ovulatorii si riscul dezvoltarii cancerului de ovare.
-    Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) si inlaturarea ovarelor reduce riscul aparitiei acestui tip de cancer.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer. Asociatia Daruieste Viata a fost infiintata in 2012 si are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. De asemenea, militam pe langa Ministerul Sanatatii pentru modificari legislative menite sa ofere pacientilor conditii cat mai bune de tratament in tara si in strainatate. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit (http://bursadefericire.ro/#redir_20 ), si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice (http://bursadefericire.ro/#redir_2 ).

Autor: Geta Roman –Daruieste Viata - http://www.daruiesteviata.ro/
 

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ce tip de barbat te poate face fericita?
Incepe quiz
Ce tip de barbat te poate face fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.