Etapele cancerului şi stadiile de dezvoltare a bolii

Etapele cancerului şi stadiile de dezvoltare a bolii

Sorina Corneanu

Nu poti şti niciodată ce îţi rezervă viaţa, ce complicaţii pot apărea pe parcursul ei şi căror situaţii trebuie să le faci faţă. Așadar, cel mai bine este să fii permanent informat, chiar şi când vine vorba de situaţii delicate precum cancerul – boala secolului nostru.

Deşi nu este un subiect plăcut, informaţiile de mai jos te vor ajuta să înţelegi mai bine cum se clasifică această boală, care sunt etapele ei şi care sunt posibilităţile de vindecare în funcţie de diagnosticul stabilit de doctor.

Necesitatea încadrării cancerului într-o categorie predefinită

În momentul în care o persoană este diagnosticată cu cancer, grija primordială a doctorului este de a încadra boala într-unul din stadiile de dezvoltare a acesteia. Deşi fiecare om suferă de o formă diferită de cancer, din anumite puncte de vedere, acestea se aseamană. Aşadar, conform tipului de răspândire la nivelul celorlalte ţesuturi şi celule, dar şi din prisma tipului de celule afectate, boala poate fi încadrată într-o anumită categorie. Conform acestei încadrări, doctorii se pot consulta între ei în ceea ce priveşte tipul de tratament adecvat, bazându-se pe rezultatul tratamentelor aplicate anterior pacienţilor cu aceeaşi categorie de boală.

Tratamentul pentru cancer în stadiu incipient poate fi operaţia sau tratamentul medicamentos. În schimb, cancerul în stadii avansate necesită aproape întotdeauna chimioterapie.

Se vor depista tumorile, mărimea acestora, gradul de răspândire în corp şi posibilitatea acestora de a afecta nodulii imfatici din apropierea lor, aceștia fiind primele celule afectate de cancer. Însă, din momentul în care cancerul a afectat nodulii, acesta se poate extinde oriunde în corp, nu numai în apropierea tumorii principale, provocând metastaze.

cancer cu metastaze

Stadiile cancerului se scriu cu litere romane şi sunt cuprinse între I şi IV, astfel că fiecare număr atribuit etapei cancerului va putea da imediat detalii despre stadiul de evoluţie a bolii, gradul de răspândire în corp, şansele de recuperare prin tratament medicamentos ori prin chimioterapie.

Biopsia este şi ea o parte integrantă în determinarea etapei de evoluţie a cancerului la fiecare pacient. Aceasta îl ajută pe doctor să studieze un mic fragment din tumoare sub microscop, pentru a determina tipul celulelor afectate şi pentru a prescrie un eventual tratament.

Care sunt etapele cancerului

Stadiul sau etapa 0 semnifică faptul că în corp nu au fost depistate celule canceroase, însă pericolul nu este înlăturat, deoarece se remarcă celule cu potenţial cancerigen. Boala nu este declanşată în organism, însă aceste celule cu malformaţii pot prezenta un risc pe viitor şi trebuie să le ţii sub supraveghere periodică. Aceste celule se numesc în limbaj medical „carcinoame”.

Stadiul sau etapa I indică faptul că boala este apărută recent, tumoarea are dimensiuni reduse şi este izolată. Aceasta este etapa timpurie de depistare şi faza în care tratamentul medicamentos are şanse extrem de mari de a învinge boala.

Vezi tratamentul miraculos pentru cancer descoperit la Stanford!

Stadiile sau etapele II și III arată cum cancerul a fost depistat în faza în care deja a ajuns să se răspândească şi în tesuturile din jur ori către noduli limfatici apropiaţi. În funcţie de gradul de răspândire în corp, doctorul va pune indicativul II sau III. Dacă boala este descoperită într-unul dintre aceste stadii, doctorul va recomanda chimioterapie.

Stadiul sau etapa IV este cea mai gravă formă de cancer. Acest indicativ arată ca boala a afectat deja şi alte părţi ale corpului, în mod ireparabil. Mai este numită şi etapa cancerului metastatic.

Teste pentru depistarea tipului de cancer și a stadiului bolii

O examinare fizică a pacientului şi mai multe teste se fac pentru a depista cât de grav este cancerul şi cât de mult este răspândit în corp. Aceste teste includ în mod automat analize de sânge, dar şi examene de natură imagistică, precum cele de mai jos:

  1. RMN – sunt folosite unde magnetice şi unde radio pentru a crea o imagine detaliată a zonei afectate de boală;
  2. Tomografia computerizată – mai multe raze X, din diferite direcţii, fotografiază şi creează împreună o imagine 3D a zonei afectate, pentru o vizualizare cât mai precisă a celulelor afectate;
  3. Ultrasunete – sunt folosite unde sonore cu frecvenţă foarte ridicată pentru a da o imagine cât mai detaliată a interiorului corpului uman.

În majoritatea cazurilor, doctorul va cere şi o biopsie a tumorii, pentru a identifica natura acesteia şi posibilitatea de răspândire în corp.

teste medicale

Clasificarea cancerului prin sistemul TNM

  • T este indicativul pentru tumori, urmat de un coeficient de la 0 la 4, în funcţie de mărimea acesteia. Coeficientul 0 arată că nu este o tumoră masurabilă, însă, cu cât numărul este mai mare, cu atât tumora este mai mare.
  • N este indicativul pentru noduli, urmat apoi de coeficienţi de la 0 la 3, şi arată astfel cît de răspândit este cancerul la nivelul nodulilor limfatici. Rolul acestor noduli este de a filtra virusuri şi bacterii în organism. „N0” semnifică faptul ca nodulii nu sunt afectaţi, pe când un coeficient mai mare arată cum cancerul este în mai mulţi noduli limfatici și mult mai departe localizat faţă de tumoare.
  • M este indicativul metastazelor, urmat adesea de coeficientul 0 (înseamnă că acestea nu sunt prezente) sau 1 (semnalează apariţia lor).

Desigur, pentru determinarea acestor categorii de cancer este necesară o listă lungă şi amănunţită de analize şi teste imagistice. În urma diagnosticului, doctorul ştie ce are de făcut şi ce tratament trebuie aplicat. La nivelul Uniunii Europene există un jurnal al tuturor pacienţilor cu cancer, împărţit pe tipuri de cancer, astfel că doctorul va putea decide uşor ce tratament trebuie aplicat în funcţie de caz şi cum să îndrume pacientul de-a lungul acestui proces.

Vezi mai jos explicaţia metastazelor!

Un alt aspect de care fiecare pacient ar trebui să ţină cont este faptul că stadiul cancerului nu se schimbă. Acesta este determinat la momentul în care este descoperit la pacient şi, indiferent de gradul de evoluţie ori de involuţie al acestuia, pacientul va rămâne încadrat în aceeaşi categorie de cancer.

De exemplu, o pacientă căreia i s-a pus diagnosticul de cancer în stadiul II la sân va rămâne cu acest diagnostic fie că boala intră în remisie, fie că ulterior cancerul reapare şi se răspândeşte și la organele apropiate. În acest caz, pacienta va fi încadrată la cancer de sân gradul II cu metastaze, nu la o categorie mai avansată, precum cancer de stadiu III sau IV.

Acestea sunt, așadar, principalele etape sau stadii ale cancerului. Află și care este greșeala zilnică ce te îmbolnăvește de cancer la sân!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Ce tip de umor ai?
Incepe quiz
Ce tip de umor ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.