Hepatocarcinomul - simptome, diagnostic si tratament

Hepatocarcinomul - simptome, diagnostic si tratament

Zlavog Maria Cristina

Hepatocarcinomul sau carcinomul hepatocelular este o tumora maligna primara a ficatului. Reprezinta a treia cauza de deces prin cancer in lume.

Incidenta este crescuta in Asia si Africa, unde prevalenta hepatitei B  si C endemice predispune la dezvoltarea de afectiuni hepatice cronice si secundare a carcinomului hepatocelular.

Simptomele cancerului hepatic

Cancerul hepatic  nu are, de obicei, simptome initiale, dar poate provoca in cele din urma:

- durere, inflamare sau sensibilitate a partii de sus-dreapta a abdomenului;
- ingalbenirea pielii si a conjunctivelor ochilor, ca in icter;
- mancarimi generalizate;
- picioare umflate.

In stadiul avansat, pot aparea:

- febra;
- pierderea poftei de mancare;
- scadere in greutate;
- greata;
- varsaturi;
- oboseala;
- slabiciune generala;
- pierderea interesului pentru sex.

Cauzele hepatocarcinomului

Ficatul filtreaza continuu sangele care circula prin organism, transformand substantele nutritive si medicamentele absorbite din tubul digestiv in substante chimice gata de a fi utilizate. El indeparteaza de asemenea toxinele si alte deseuri chimice din sange si le pregateste pentru excretie. Deoarece tot sangele trebuie sa treaca prin el, ficatul este deosebit de accesibil celulelor canceroase care calatoresc prin fluxul sanguin.

Majoritatea cancerelor hepatice sunt secundare, ceea ce inseamna ca proliferarea maligna isi are originea in alta parte a corpului - de obicei, in colon, plaman sau san.

Cancerul primar hepatic are tendinta sa apara in ficatul lezat prin defecte congenitale sau boli cum sunt hepatita B si C si ciroza.

Diversi carcinogeni sunt asociati cu cancerul primar hepatic, printre care anumite medicamente de reducere a colesterolului, anumite erbicide si substante chimice de tipul clorurii de vinil si arsenicului, aflatoxinele, un tip de mucegai al plantelor.

Hormonii masculini - androgeni sau steroizi - luati de unii atleti, pot provoca tumori benigne ale ficatului si pot favoriza cancerul hepatic.

Diagnosticul de hepatocarcinom

Testele de depistare precoce a cancerului primar hepatic nu sunt efectuate de rutina, dar trebuie luate in considerare la persoanele care au risc crescut de a face boala.

Probele de sange pentru determinarea markerilor tumorali - substante care cresc in prezenta unui anumit cancer - pot ajuta diagnosticul.

Ecografia si computer tomografia pot revela tumori existente, dar numai o biopsie va deosebi o tumora benigna de una maligna.

Tratamentul hepatocarcinomului

Orice cancer hepatic este dificil de vindecat.

Cancerul primar hepatic este rareori descoperit in primele faze, cand este curabil.

Cancerul secundar hepatic este dificil de tratat, deoarece este deja raspandit in organism. De asemenea, reteaua complexa de vase sangvine ale ficatului face dficila o interventie chirurgicala. Majoritatea terapiilor se concentreaza pe imbunatatirea calitatii vietii.

Pacientii cu tumori in stadii incipiente, care pot fi indepartate chirurgical, au cea mai mare sansa de vindecare.

La unii pacienti, radioterapia sau chimioterapia reduc tumorile pana la dimensiuni operabile. Dupa interventia chirurgicala, chimioterapia sau radioterapia cu doze scazute poate ajuta la eliminarea celulelor canceroase restante. Persoanele aflate in remisiune trebuie monitorizate atent pentru potentiale recidive.

Unii pacienti pot fi eligibili pentru transplantul de ficat. Desi procedura este riscanta, ea ofera unele sanse de vindecare.

Cancerul hepatic avansat nu are un tratament curativ standard. Chimioterapia si radioterapia in doze mici pot controla raspandirea cancerului si amelioreaza durerile. Se mai folosesc: medicatia antalgica puternica, medicamente pentru calmarea greturilor si reducerea inflamatiilor, cat si pentru cresterea poftei de mancare.

Persoanele cu cancer hepatic avansat pot sa se alature unor incercari clinice care testeaza noi abordari ale tratamentului . Asemenea studii includ inghetarea celulelor tumorale, pentru uciderea lor; utilizarea unor agenti biologici ca interferonul sau interleukina 2, pentru a stimula atacul mai viguros al celulelor imune asupra cancerului si administrarea de agenti letali direct celulelor canceroase, prin proteine sintetice concepute pentru a se adresa unor tumori specifice.

SFATURI ESENTIALE SI PREVENIRE!

- Daca prezinti risc de expunere la hepatita, vaccineaza-te impotriva hepatitei B!

- Bea alcool numai cu moderatie!

- Daca lucrezi cu substante chimice implicate in producerea cancerului hepatic, urmeaza indicatiile de protectie pentru a evita contacte care nu sunt necesare.

- Inainte de a lua suplimente de fier, consulta un medic pentru a verifica daca ai intr-adevar nevoie de ele.

- Nu utiliza steroizi anabolizanti daca nu este necesar din punct de vedere medical! 

BIBLIOGRAFIE 

Harrison,Principiile medicinei interne
Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    vali (anonim)
    21 aprilie 2013 01:01

    eu am fost diagnosticata cu hepatocarcino si ciroza hepatica,nu am nici o simptoma,nici greturi,am pofta de mancare si nici nu am slabit din greutate asa ca nu mai stiu ce sa cred