Lipsa sarcinilor si ovarele polichistice cresc riscul de cancer endometrial. Alti factori de risc putin cunoscuti

Lipsa sarcinilor si ovarele polichistice cresc riscul de cancer endometrial. Alti factori de risc putin cunoscuti

Asociatia Daruieste Viata

Cancerul endometrial este cel mai frecvent tip de cancer al organelor sistemului reproducator feminin. In Europa, 1-2 din 100 de femei vor dezvolta cancer endometrial la un moment dat. In Uniunea Europeana, peste 88.000 de femei sunt diagnosticate cu un cancer endometrial in fiecare an. Acest numar este in crestere in majoritatea tarilor europene. Este a saptea dintre cele mai frecvente cauze de deces prin cancer pentru femeile din Europa de Vest. Informatiile medicale oferite mai jos se bazeaza pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO - Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala) pentru managementul cancerului de col. Ghidul, tradus de Asociatia Daruieste Viata in urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro în totalitate.

cancer endometrial

Cancerul endometrial apare de obicei la femeile trecute de 50 de ani, asadar, dupa menopauza; cu toate acestea, pana la 25% din cazuri pot aparea inainte de menopauza. In momentul diagnosticarii, aproximativ 75% dintre femei au un cancer care se limiteaza la uter (stadiul I). Pentru aceste femei, prognosticul este bun si rata de supravietuire pe 5 ani este de 90%.

Care sunt cauzele cancerului endometrial?

In prezent, nu este clar de ce apare cancerul endometrial, dar au fost identificati unii factori de risc. Un factor de risc creste probabilitatea ca un anumit cancer sa apara, dar nu este nici necesar si nici suficient pentru a cauza boala. Un factor de risc nu este o cauza in sine.

Unele femei care au acesti factori de risc nu vor dezvolta niciodata cancer endometrial, asa cum unele femei fara nici un astfel de risc vor dezvolta cancer endometrial.

Majoritatea cancerelor endometriale au nevoie de estrogeni pentru a creste. Fara acestia, ele se vor opri din crestere sau vor creste mai lent. Acesta este motivul pentru care, cu cateva exceptii, factorii care cresc riscul de cancer endometrial sunt legati de estrogeni. cancer endometrial

Principalii factori de risc pentru cancerul endometrial sunt:

Imbatranirea: riscul de cancer endometrial creste pe masura ce femeile imbatranesc.

Genele: femeile cu sindrom de cancer de colon nonpolipozic ereditar, cunoscut si sub numele de HNPCC (hereditary nonpolyposis colon cancer syndrome) sau sindrom Lynch, au un risc crescut de a dezvolta cancer de colon si endometrial la un moment dat. Acest sindrom este o dereglare mostenita, cauzata de o mutatie genetica si care determina pana la 5% din cazurile de cancer endometrial.

Istoricul familial de cancer endometrial: existenta unor rude de gradul I (mama, sora sau fiica) ce au suferit de cancer endometrial mareste riscul de a suferi de aceasta boala. Istoricul personal de cancer de san sau ovarian:

Daca o persoana a avut cancer de san sau ovarian, riscul dezvoltarii cancerului endometrial este mai mare.

Pentru femeile cu un istoric personal de cancer la san, riscul creste si daca pacienta a fost tratata cu tamoxifen. Tamoxifenul este o substanta antiestrogenica si ar trebui sa determine un risc mai scazut, dar are si un efect de stimulare a endometrului, care poate sustine dezvoltarea sau cresterea cancerului endometrial. Per total, pentru femeile cu cancer la san carora le-a fost prescris tamoxifen, beneficiul tratamentului cu tamoxifen depaseste riscul de a dezvolta cancer endometrial.

Istoricul personal de boli ginecologice:

Sindromul ovarelor polichistice: acest sindrom duce la un nivel crescut de estrogeni si unul scazut de progesteron, crescand, prin urmare, riscul de a dezvolta cancer endometrial.

Hiperplazia endometriala, care reprezinta o proliferare a celulelor endometrului. Celulele sunt normale, dar pot deveni canceroase in timp. Riscul de cancer este foarte scazut pentru hiperplazia simpla sau usoara, dar mare pentru hiperplazia atipica.

Expunerea la estrogen in lipsa progesteronului sau in prezenta unei cantitati insuficiente de progesteron, de exemplu in urmatoarele cazuri:

- un dezechilibru natural

- utilizarea sau aportul de estrogeni externi, in special terapii cu hormoni care contin doar estrogeni, dar nu si progesteron dupa menopauza.

Excesul de greutate si obezitatea: faptul de a fi supraponderala sau obeza creste riscul de cancer endometrial, deoarece modifica nivelul estrogenilor si efectele lor.

Diabetul: femeile cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial, deoarece acesta modifica nivelul de estrogeni si efectele lor.

Hipertensiunea arteriala: s-a sugerat ca hipertensiunea arteriala este asociata cu un risc mai mare de cancer endometrial, dar mecanismul acestei posibile asocieri nu este inca limpede.

Factorii geografici: femeile care traiesc in America de Nord sau in Europa au un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial.

Absenta sarcinilor: femeile care nu au fost insarcinate niciodata au un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial. Pe de alta parte, femeile care au avut un copil sau mai multi prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer endometrial. Acest lucru este valabil in special in cazul femeilor care au avut 5 sau mai multi copii.

Numarul total de cicluri menstruale: un numar mai mare de cicluri menstruale pe parcursul vietii creste riscul dezvoltarii cancerului endometrial, din nou din motive hormonale.

Administrarea de pilule contraceptive care contin atat estrogen, cat si progesteron micsoreaza riscul dezvoltarii unui cancer endometrial. Alti factori au fost suspectati de a fi asociati cu un risc crescut (consumul de alcool, lipsa activitatii fizice) sau scazut (consumul de fitoestrogeni din produsele alimentare pe baza de soia, cafea si legume) de dezvoltare a cancerului endometrial, insa dovezile sunt inconsistente.

Sangerarea, semnal de alarma

Spre deosebire de cancerul de col uterin, nu se recomanda un proces sistematic de screening pentru cancerul endometrial.

Screeningul pentru cancerul de col uterin (constand intr-un frotiu cervical recoltat la fiecare 3 ani) este realizat in timpul examinarilor ginecologice si are scopul de a detecta cancerul de col uterin, nu cancerul endometrial. Cancerul de col uterin este un cancer al cervixului, partea ingusta si inferioara a uterului care duce spre vagin (dupa cum se poate vedea in imaginea prezentata pe pagina cu definitia). Cu toate acestea, unele analize ale frotiului cervical pot detecta cancerul endometrial, chiar daca nu acesta este scopul lor.

Semnul cel mai frecvent al cancerului endometrial este sangerarea vaginala. Dupa menopauza nu ar mai trebui sa existe sangerari vaginale, prezenta acestora nefiind normala. Sangerarile vaginale dupa menopauza ar trebui sa le alerteze pe femei pentru a contacta un medic. Inainte de menopauza, sangerarile vaginale dintre ciclurile menstruale sau sangerarile vaginale neobisnuit de abundente in timpul menstrelor ar trebui, de asemenea, sa le determine pe femei sa-si contacteze medicul. Cancerul endometrial nu este singura si cea mai frecventa cauza a acestor sangerari vaginale si medicii pot recomanda examinari ulterioare.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit (http://bursadefericire.ro/#redir_20), si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice (http://bursadefericire.ro/#redir_2). Corectitudinea informatiilor din acest articol este garantata de parteneriatul Daruieste Viata cu forul cel mai prestigios al medicilor oncologi din Europa, ESMO -European Society for Medical Oncology.

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.